Οι 10 πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες του πλανήτη!

oi-10-pio-entuposiakoi-katarraktes-tou-planiti

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Απολαύστε, μέσα από τις σελίδες του click@Life, δέκα αξέχαστους προορισμούς με εντυπωσιακούς καταρράκτες, όπου η άγρια ομορφιά της φύσης κυριαρχεί.

Οι καταρράκτες αποτελούν ένα από τα πιο γοητευτικά και εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Ο εκκωφαντικός θόρυβος και η δύναμη του νερού που πέφτει ψηλά από τις πλαγιές και το φως που αντανακλάται και «χορεύει» δημιουργώντας εκπληκτικά χρώματα, συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που μας κάνει να νιώθουμε απίστευτα μικροί απέναντι στο μεγαλείο και την ενέργεια της φύσης.

Σας παρουσιάζουμε τους 10 πιο διάσημους και εντυπωσιακούς καταρράκτες από όλο τον κόσμο:

Niagara Falls – Νέα Υόρκη και Καναδάς: Η κλασσική επιλογή

Πρόκειται για τον πιο διάσημο καταρράκτη στη Βόρεια Αμερική ( www.niagarafallstourism.com ), ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα ΗΠΑ και Καναδά. Αποτελείται ουσιαστικά από τρεις καταρράκτες, τον ύψους 50 μέτρων American Falls και τον ύψους 55 μέτρων Bridal Veil Falls από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς και τον 48 μέτρων Horseshoe Falls στον Καναδά. Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το ποια από τις δυο χώρες έχει την καλύτερη θέα, αλλά η αλήθεια είναι ότι την καλύτερη θέα θα την βρείτε… πάνω στο νερό! Το ποταμόπλοιο 600 θέσεων «Maid of the Mist» πλέει από ακτή σε ακτή, από όπου μπορείτε να απολαύσετε το δυναμικό τοπίο. Οι υπεύθυνοι δίνουν στους επισκέπτες αδιάβροχα, για να προστατευτούν από το νερό των κυμάτων και του καταρράκτη. Το εισιτήριο από τον Απρίλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου είναι 13.50 δολάρια το άτομο.

Πλησιέστερη πόλη: Ο Νιαγάρας βρίσκεται 27 χιλιόμετρα από το Buffalo των ΗΠΑ, περίπου μισή ώρα με αυτοκίνητο.

Καλύτερη περίοδος: Προτιμήστε τον Μάιο, Ιούνιο ή Σεπτέμβριο, για να αποφύγετε την πολυκοσμία του καλοκαιριού.

Plitvice Lakes – Κροατία: Ο αναμφισβήτητος άρχοντας των καταρρακτών

Εάν… παίρναμε το Grand Canyon, το «βάφαμε» πράσινο, του προσθέταμε ένα σύμπλεγμα 16 λιμνών και το περιστοιχίζαμε με αμέτρητους καταρράκτες, θα είχαμε κάτι που θυμίζει λίγο το Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes ( www.np-plitvicka-jezera.hr/eng/index.php ) στη νοτιοδυτική Κροατία. Το χρώμα του νερού είναι έντονο τουρκουάζ, χάρη στο μοναδικό συνδυασμό μεταλλικών στοιχείων και μικροοργανισμών που λαμβάνει από τις Δυναρικές Άλπεις. Οι υπηρεσίες του πάρκου προσφέρουν διάφορα προγράμματα προς τους επισκέπτες, αλλά είναι πιο συναρπαστικό να το εξερευνήσετε μόνοι σας. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο με τρείς ώρες για να χαζέψετε το τοπίο, από τη στιγμή που θα μπείτε στο πάρκο. Ένας χάρτης θα σας είναι πολύτιμος για να μη χαθείτε.

Πλησιέστερη πόλη: Το πάρκο βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νότια του Ζάγκρεμπ, περίπου δύο ώρες με αυτοκίνητο.

Καλύτερη περίοδος: Ο καιρός είναι θερμός και ηλιόλουστος από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Iguazú Falls – Αργεντινή: Παραδεισένια ζούγκλα

Το Iguazú Falls ( www.iguazuargentina.com/english/ ) είναι ένα σύμπλεγμα 275 καταρρακτών, περίπου 3 χιλιόμετρα σε μήκος. Λέγεται ότι όταν το επισκέφτηκε η Eleanor Roosevelt, της φάνηκε τόσο εντυπωσιακό που φέρεται να αναφώνησε: «καημένε Νιαγάρα»! Το νερό στους καταρράκτες πέφτει με τόση ορμή ώστε δίνει την εντύπωση ότι αναβλύζει από τις λίμνες στην βάση τους. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία, είναι το Devil’s Throat, που έχει σχήμα αλογοπέταλου, με 82 μέτρα πλάτος και 700 μέτρα μήκος. Μπορείτε να το επισκεφτείτε μόνοι, αλλά θα δείτε και θα μάθετε περισσότερα πράγματα αν ακολουθήσετε έναν ξεναγό. Υπάρχει και ολοήμερη εκδρομή που αναλαμβάνει να σας μεταφέρει με λεωφορείο από το Devil’s Throat στους καταρράκτες των Upper και Lower Circuits, ενώ θα έχετε και την ευκαιρία να κάνετε βόλτα και με τρένο, μέσα στο δάσος του πάρκου.

Πλησιέστερη πόλη: Το Iguazú βρίσκεται 1.080 χιλιόμετρα βόρεια του Μπουένος Άιρες, δηλαδή μιάμιση ώρα με αεροπλάνο.

Καλύτερη περίοδος: Για τις καλύτερες τιμές και τον καλύτερο καιρό (25-30 βαθμούς Κελσίου) προτιμήστε τον Οκτώβριο. Καλύτερα να αποφύγετε τον Ιανουάριο έως το Πάσχα, λόγω πολυκοσμίας, όπως και τον Μάιο και τον Ιούλιο, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα βροχεροί μήνες.

Hanakapi'ai Falls – Kauai, Χαβάη, ΗΠΑ: εξωτική και άγρια ομορφιά

Το Hanakapi' ai Falls ( www.hawaiiweb.com/kauai/html/sites/hanakapiai_falls.html )φέρνει κατά νου την προϊστορική, άγρια ομορφιά των τοπίων του Jurassic Park (χωρίς τους αιμοβόρους δεινόσαυρους βέβαια). Το νερό πέφτει από ύψος 100 μέτρων από τις ηφαιστειογενείς πλαγιές, μέσα σε ένα τροπικό δάσος. Για να φτάσετε εκεί θα περάσετε από το περίφημο μονοπάτι Kalalau, το οποίο διασχίζει την καταπράσινη βόρεια ακτή του νησιού για 18 χιλιόμετρα. Το μονοπάτι είναι προσβάσιμο από την παραλία Ke’e Beach, όπου θα δείτε δελφίνια να παίζουν στον αφρό της θάλασσας. Ο ξεναγός δεν είναι απαραίτητος, αφού υπάρχει σήμανση παντού και ο δρόμος είναι καλός, αλλά μην ξεχάσετε να πάρετε αρκετό νερό μαζί σας γιατί ο ήλιος είναι δυνατός και το μονοπάτι μπορεί να γίνει κουραστικό σε μερικά σημεία. Στο δρόμο σας θα περάσετε από ένα δάσος μπαμπού και ένα όμορφο ποτάμι.

Πλησιέστερη πόλη: Το μονοπάτι που ξεκινά από την Ke’e Beach είναι μόλις 15 λεπτά βόρεια με το αυτοκίνητο από την πόλη Hanalei του νησιού Kauai.

Καλύτερη περίοδος: Οι καλύτερες προσφορές για πτήσεις και διαμονή προσφέρονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τον Δεκέμβριο και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο. Αποφύγετε το μονοπάτι τον Αύγουστο όταν η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 32 βαθμούς.

Yosemite Falls – Καλιφόρνια, ΗΠΑ: Από την Άγρια Δύση, στην άγρια φύση

Σήμα κατατεθέν της αμερικανικής Δύσης, αυτός ο καταρράκτης έχει τρία επίπεδα και ύψος 740 μέτρα. Ο καταρράκτης ( www.yosemitepark.com/yosemite-waterfalls.aspx ) είναι αξιοθαύμαστος από μόνος του, αλλά εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι πλαγιές από γρανίτη, αλλά και τα δέντρα Giant Sequoia, τα οποία συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Οι καταρράκτες φαίνονται από πολλά σημεία της κοιλάδας Yosemite, ειδικά κοντά στο Yosemite Lodge, από όπου μπορείτε να πάρετε δωρεάν λεωφορείο. Η έκτη στάση, μετά από 20 λεπτά περίπου, βρίσκεται σε σημείο από όπου μπορείτε να πάτε στην βάση του Lower Yosemite Fall.

Πλησιέστερη πόλη: Το Yosemite National Park βρίσκεται 315 χιλιόμετρα ανατολικά του San Francisco.

Καλύτερη περίοδος: Οι καταρράκτες είναι πιο εντυπωσιακοί όταν λιώνουν οι πάγοι, το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου υπάρχει τον Μάιο.

Victoria Falls – Ζιμπάμπουε και Ζάμπια: Όταν το σαφάρι συναντά τους καταρράκτες

Ο καταρράκτης της Victoria ( www.zambezi.com/location/victoria_falls ) είναι περίπου 2 φορές πιο ψηλός από αυτόν του Νιαγάρα και περίπου ενάμισι χιλιόμετρο πλατύς. Η ορμή του είναι τόση, που όταν έχει καλό καιρό μπορείτε να διακρίνετε τα νερά του να… ψεκάζονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων! Στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής συγκαταλέγονται μπαμπουίνοι, ελέφαντες και ιπποπόταμοι, τους οποίους θα βρείτε στις όχθες του ποταμού. Το Safari Par Excellence θα σας διαθέσει ό,τι χρειάζεστε για μια αξέχαστη εμπειρία, από rafting στον ποταμό Ζαμβέζη, έως και βόλτα με ελικόπτερο για να δείτε λευκούς ρινόκερους στο παρακείμενο Εθνικό Πάρκο Mosi-oa Tunya.

Πλησιέστερη πόλη: Το Livingstone της Ζάμπια βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα από τους Victoria Falls. Τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία της Ζάμπια οργανώνουν ταξίδια από και προς τους καταρράκτες.

Καλύτερη περίοδος: Η περίοδος ανάμεσα στο Φεβρουάριο και το Μάιο, μόλις έχει τελειώσει η εποχή των βροχών, είναι η καλύτερη.

Sutherland Falls – Νέα Ζηλανδία: Η Νεοζηλανδική εκδοχή

Το Εθνικό Πάρκο Fiordland ( www.fiordland.org.nz/ABOUT-FIORDLAND/Fiordland-National-Park.asp ), στο οποίο βρίσκονται οι συγκεκριμένοι καταρράκτες, είναι νοτιοδυτικά του νότιου νησιού. Το άγριο τοπίο βρέχεται 300 μέρες τον χρόνο και έχει εκατοντάδες καταρράκτες. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο Sutherland ο οποίος έχει τρία τμήματα και 580 μέτρα ύψος. Ο καλύτερος τρόπος να δείτε όλο τον καταρράκτη είναι να κάνετε πεζοπορία 5 χιλιομέτρων από το μονοπάτι Milford Track, ένα από τα πιο δημοφιλή της Νέας Ζηλανδίας. Για να φτάσετε στη βάση του καταρράκτη ακολουθείτε το μονοπάτι από το Quintin Hut, κοντά στην πόλη Quintin, για περίπου 45 λεπτά.

Πλησιέστερη πόλη: Το Εθνικό Πάρκο Fiordland είναι περίπου 450 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Queenstown. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες νοικιάζουν ένα αυτοκίνητο για το ταξίδι πέντε ωρών.

Καλύτερη περίοδος: Το καλοκαίρι, δηλαδή από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο οι συνθήκες είναι ιδανικές με θερμοκρασίες έως 22 βαθμούς.

Gullfoss Falls – Ισλανδία: Ο «αντισυμβατικός» της παρέας

Ευρισκόμενος στη νοτιοδυτική ακτή της Ισλανδίας, πρόκειται για έναν από τους πιο… αντισυμβατικούς καταρράκτες ( www.gullfoss.org/ ). Έχει δυο επίπεδα και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός, η θέα του είναι εντυπωσιακή. Το πρώτο τμήμα πέφτει στα δεξιά, όπου χτυπάει μια απότομη πλαγιά και ύστερα πέφτει στα αριστερά. Εταιρείες διοργανώνουν εκδρομές με στάσεις στον καταρράκτη καθώς και στις άλλες δυο μεγάλες ατραξιόν της Ισλανδίας, το Geysir, όπου το νερό αναβλύζει και φτάνει τα 70 μέτρα ύψος και τον ηφαιστειακό κρατήρα Kerid.

Πλησιέστερη πόλη: Το Reykjavik βρίσκεται 120 χιλιόμετρα μακριά και τα ταξίδι με λεωφορείο κρατάει περίπου μιάμιση ώρα.

Καλύτερη περίοδος: Το καλοκαίρι, από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο, όταν οι πάγοι έχουν λιώσει και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Angel Falls – Βενεζουέλα: Ο υψηλότερος καταρράκτης του κόσμου

Φτάνοντας τα 980 μέτρα, πρόκειται για τον υψηλότερο καταρράκτη ( www.angel-falls.com ) του κόσμου. Είναι τόσο ψηλός, ώστε ποσότητα του νερού, εξατμίζεται πριν φτάσει στη βάση του! Όταν τον κοιτάζετε από κάτω θα έχετε την εντύπωση ότι ο καταρράκτης αναβλύζει από τον ουρανό. Αντίθετα με όλους τους άλλους καταρράκτες της λίστας, ο συγκεκριμένος δε δημιουργείται από λιωμένους πάγους ή κάποιον ποταμό, αλλά από την έντονη βροχόπτωση. Το να φτάσετε στον καταρράκτη είναι μια περιπέτεια από μόνη της, για αυτό είναι απαραίτητο να προσλάβετε ξεναγό. Η τριήμερη εκδρομή που προσφέρει η Akana Travel & Adventure περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια από το Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, αιώρες για ύπνο, όλα τα γεύματα, βόλτα με κανό, περιήγηση στα μονοπάτια και κρυφές λίμνες για μπάνιο στη βάση του καταρράκτη για 450 δολάρια το άτομο.

Πλησιέστερη πόλη: Ο καταρράκτης βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Canaima, στο οποίο υπάρχει αεροδρόμιο με ανταποκρίσεις από το Καράκας.

Καλύτερη περίοδος: Από τον Ιούλιο έως το Νοέμβριο τα νερά είναι πιο «φουσκωμένα» και η ορμή του καταρράκτη πιο δυνατή.

Langfoss Waterfall – Νορβηγία: Ένας «πλάγιος» καταρράκτης

Σε αντίθεση με τους περισσότερους καταρράκτες που έχουν κάθετη πτώση, ο συγκεκριμένος ( www.visitnorway.com/en/Product/?pid=32089 ) «γλιστράει» πάνω σε μια πλαγιά διατηρώντας επαφή με τα βράχια, μέχρι να φτάσει στο Akra Fjord. Δεν είναι ο πιο μεγάλος καταρράκτης, αλλά με συνολικό ύψος 612 μέτρα και πλάτος 62 μέτρα δεν θα σας απογοητεύσει. Η ορεινή πλαγιά είναι καταπράσινη με έντονη βλάστηση το καλοκαίρι και δημιουργεί μια όμορφη αντίθεση με τα κάτασπρα νερά του καταρράκτη και τα γκρίζα βράχια. Είναι ένας από τους λίγους καταρράκτες που δεν είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο υδροηλεκτρικής ενέργειας. Μπορείτε να κάνετε εξερεύνηση στον παρθένο καταρράκτη, περνώντας από μικρές φάρμες και άγρια βουνά.

Πλησιέστερη πόλη: Το Όσλο βρίσκεται σχεδόν 400 χιλιόμετρα, πέντε ώρες οδικώς, από την μικρή πόλη Έτνε. Μπορείτε επίσης να πετάξετε από Όσλο στο αεροδρόμιο Haugesund, το οποίο είναι 70 χιλιόμετρα μακριά από το Έτνε, όπου και βρίσκεται ο καταρράκτης.

Καλύτερη περίοδος: Ο καιρός είναι ιδανικός το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.