Αφιέρωμα των New York Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

parthenonas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Σε ένα μεγάλο αφιέρωμα η αμερικανική εφημερίδα «Νew York Times» αναφέρεται στο φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασης των Καρυάτιδων, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και εορτάστηκε επ' ευκαιρία των πέντε χρόνων λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

“Για 2500 χρόνια, οι έξι αδελφές στάθηκαν απτόητες στην κορυφή της Ακρόπολης, ενώ όταν διαπράχθηκε η απαγωγή της μίας τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με το θρύλο, «ακουγόταν το κλάμα μέσα στην νύχτα των άλλων πέντε» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. “Μια χώρα πρέπει να είναι έτοιμη όταν διεκδικεί κάτι και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχει ολοκληρώσει το έργο του”, τόνισε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Παντερμαλής, αναφερόμενος στο αίτημα της επιστροφής των  γλυπτών του Παρθενώνα.

Oι New York Times αναφέρουν πως εδώ και τρεισήμισι χρόνια, οι συντηρητές στο Μουσείο Ακρόπολης είχαν επιδοθεί στον καθαρισμό των αγαλμάτων ιωνικού ρυθμού. Χάρη σε μια ειδική τεχνολογία λέιζερ, έχουν αποκατασταθεί πλήρως από τα σημάδια του χρόνου και την ατμοσφαιρική ρύπανση οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες που κατά την αρχαιότητα κοσμούσαν το Ερέχθειο, ενώ η έκτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο που αγόρασε το γλυπτό πριν από περίπου έναν αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, καταγράφοντας τον τρόπο αρπαγής της.