Λαμπρή στην ολάνθιστη Σκόπελο

lampri-stin-olanthisti-skopelo

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Η Σκόπελος μας περιμένει για ένα Πάσχα με μοναδικά έθιμα και με φόντο τις ομορφιές του καταπράσινου νησιού των Βορείων Σποράδων.

Ανοιξιάτικη φύση, κατανυκτικό κλίμα, αρώματα και παραδοσιακές γεύσεις είναι μερικές από τις εικόνες που συνθέτουν την εικόνα της πασχαλιάτικης Σκοπέλου. Με τα πολυάριθμα μοναστήρια και τις αμέτρητες εκκλησιές της, η καταπράσινη Σκόπελος προσφέρει πολλές επιλογές στους επισκέπτες της για τις άγιες αυτές ημέρες.

Η «πριγκίπισσα του Αιγαίου» ανοίγει την… αγκαλιά της και υποδέχεται όσους επιλέξουν να ζήσουν ένα μοναδικό Πάσχα στη φύση και να βιώσουν τα μοναδικά πασχαλιάτικα έθιμα που τηρούν εδώ και αιώνες οι κάτοικοι του νησιού.

Ολόκληρη η Μεγάλη Εβδομάδα έχει κατανυκτικό χαρακτήρα. Από την Παρασκευή πριν την Κυριακή των Βαΐων, αρχίζει το ασβέστωμα, το καθάρισμα και το στόλισμα των σπιτιών, για να είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή. Μοναδική είναι η Μεγάλη Παρασκευή, όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Γλώσσα, για να ζήσει από κοντά το φημισμένο έθιμο του «Άρατε Πύλας», το οποίο αναπαριστά τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στον Άδη. Εναλλακτικά, μπορεί να βρεθεί στη χώρα, όπου οι επιτάφιοι από όλες τις εκκλησίες συναντιούνται στην παραλία και αναμέτριονται σε ομορφιά.

Ανάψτε ένα κερί στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, με το χρυσό τέμπλο και τη μοναδική θέα στην πόλη, στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και στο ναό του Αγ. Γεωργίου, με το διακοσμημένο από βότσαλα πάτωμα.

Ανήμερα το Πάσχα, οι κάτοικοι του νησιού οργανώνουν αποδράσεις στην εξοχή, στα «καλύβια» τους, όπου ψήνουν με μαεστρία τα ντόπια αρνιά ή κατσίκια. Φιλόξενοι και εξωστρεφείς, καλοδέχονται τους περαστικούς με ένα ποτήρι ντόπιο κρασί παρέα με έναν εκλεκτό μεζέ.

Οι περίπατοι στην ολάνθιστη φύση, η βόλτα στην πανέμορφη χώρα και τους παραδοσιακούς οικισμούς και –γιατί όχι– μια δροσερή βουτιά στα κρυστάλλινα νερά, για τους πιο τολμηρούς, είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν τη φρεσκάδα της ανοιξιάτικης Σκοπέλου.

Πώς θα πάτε:

-Οδικώς και ακτοπλοϊκώς, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, ή του Βόλου και από εκεί με ferry boat (περίπου 4 ώρες) ή ιπτάμενα δελφίνια και catamaran (περίπου 2 ώρες), στη Σκόπελο.

-Αεροπορικώς μέχρι τη Σκιάθο και από εκεί με ferry boat, ιπτάμενο δελφίνι ή catamaran στη Σκόπελο.

Πού θα μείνετε:

Στο πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Skopelos Village ( www.skopelosvillagehotel.com/hotel.php ), 600 μόλις μέτρα από το λιμάνι, στο Ληθάνεμον ( www.lithanemon.gr/portal.php?action=homepage&language=GR ) στην καρδιά του πευκοδάσους του Αγνώντα και στα Καλή Θέα studios ( www.skopelos.net/kalithea/gr/index.htm ), πάνω από τη γνωστή και δημοφιλή παραλία του Σταφύλου.