Η Ελλάδα «φοράει» τα λαμπριάτικά της!

i-ellada-foraei-ta-lampriatika-tis

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Νησιά, ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, κάθε γωνιά της χώρας μας, αποτελεί ένα τέλειο πασχαλινό σκηνικό, με έθιμα και παραδόσεις που συνθέτουν ένα κλίμα κατάνυξης και εορτασμού της ορθοδοξίας.

Η Ελλάδα της Λαμπρής είναι το κάτι άλλο: το λαμπερό χρώμα της θάλασσας, τα καταπράσινα βουνά, οι ανθισμένοι αγροί και ο ανοιξιάτικος καιρός, σε συνδυασμό με τις τοπικές παραδόσεις και το κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, δημιουργούν μια εικόνα μοναδική. Έθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν σε κάθε γωνιά της χώρας κι οι Έλληνες γιορτάζουν με ξεχωριστό τρόπο μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης.

Πέρα όμως από το κατανυκτικό κλίμα και τις θρησκευτικές παραδόσεις, το Πάσχα αποτελεί και μια τέλεια αφορμή για να γιορτάσουμε τον ερχομό της άνοιξης, με εξορμήσεις σε πασχαλινούς προορισμούς σε όλη τη χώρα. Δείτε τις προτάσεις του click@Life για το φετινό Πάσχα…

Σύρος: Πάσχα στην αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τα αρχοντικά της και τα λευκά σπιτάκια της Άνω Σύρου, με την ορθόδοξη και την καθολική εκκλησία να δεσπόζουν σε δύο διαφορετικούς λόφους της Ερμούπολης, με την κεντρική πλατεία Μιαούλη, το θέατρο Απόλλων και την κουλτούρα της, είναι από τους πιο ιδανικούς προορισμούς για να περάσετε το φετινό Πάσχα.

Η Σύρος είναι μια από τις λίγες περιοχές στον κόσμο, όπου οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα τους μαζί με τους ορθόδοξους. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι βγαίνουν στους δρόμους των χωριών και της πρωτεύουσας, ενώ στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, συναντιούνται οι τέσσερις επιτάφιοι των ενοριών και ψέλνουν μαζί με τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και τους ιεροψάλτες τα τροπάρια της ημέρας.

Μετά τη λειτουργία της Ανάστασης, οι Καθολικοί κάνουν την περιφορά αγάλματος του Χριστού, τοποθετημένου σε χρυσό κουβούκλιο, στολισμένου με βιολέτες, λεμονανθούς και πασχαλιές, ενώ η πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα των στασιδιών, τα οποία οι πιστοί επαναλαμβάνουν για τουλάχιστον μισή ώρα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το νησί στο www.syrosinfo.gr/index.html .

Ύδρα: Πάσχα στην κοσμοπολίτισσα του Σαρωνικού

Ένα από τα πιο κοντινά νησιά στην πρωτεύουσα, η Ύδρα, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό μέρος για να γιορτάσετε το φετινό Πάσχα. Στο μικρό αυτό, γραφικό και ιστορικό νησί του Σαρωνικού, η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς ο επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα -μαρτυρώντας την ισχυρή σύνδεση των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα- για να ευλογήσει τα νερά και τους ναυτικούς, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική και συνάμα εντυπωσιακή. Στη συνέχεια οι επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντιούνται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Ανάψτε ένα κερί στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη μητρόπολη της Ύδρας, στις Τρεις Εκκλησιές και στον Άγιο Δημήτριο, αλλά και στη μικρή εκκλησία της Υπαπαντής, στην αυλή του αρχοντικού των καπεταναίων Κουντουριώτη.

Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται στην προκυμαία του λιμανιού, το κάψιμο του Ιούδα, ενός ομοιώματος γεμισμένου με εύφλεκτη ύλη. Το έθιμο αυτό συνοδεύεται από φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα που κάνουν την μέρα νύχτα, δημιουργώντας μία σπάνια εικόνα που απολαμβάνουν εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού.

Αναζητήστε πληροφορίες για τη διαμονή σας στο νησί, τα αξιοθέατα και το πού να φάτε, στο www.hydra.com.gr .

Χίος: Πάσχα με ρουκετοπόλεμο

Το Πάσχα στη Χίο, γιορτάζεται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια, καθώς στο μυροβόλο νησί, η άνοιξη είναι σίγουρα μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου. Ξεχωριστοί όμως είναι οι εορτασμοί στο Βροντάδο του Δήμου Ομηρούπολης, τη νύχτα της Ανάστασης, όπου αναβιώνει κάθε χρόνο ο ρουκετοπόλεμος.

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στην εποχή της τουρκοκρατίας, έναν «πόλεμο» ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής. Οι προετοιμασίες γίνονται πολύ καιρό και το Μεγάλο Σάββατο, οι δύο ομάδες βρίσκονται σε εγρήγορση. Με το σφύριγμα μιας κόρνας ξεκινούν οι «εχθροπραξίες», αργά το βράδυ της Ανάστασης και σταματούν όταν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Θεία Λειτουργία της Ανάστασης, ενώ με το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» ο ρουκετοπόλεμος φτάνει στο αποκορύφωμά του, καθώς εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται από τις αντίπαλες πλευρές προσφέροντας ένα θέαμα φαντασμαγορικό. Νικήτρια ανακηρύσσεται η ενορία που έχει καταφέρει περισσότερα χτυπήματα στο καμπαναριό της αντιπάλου της και ακολουθεί η «συμφιλίωση» των αντιπάλων, αλλά και νέο ραντεβού για την επόμενη χρονιά, με θριαμβευτή την αγάπη και την φιλία.

Στη Χίο αξίζει επίσης να επισκεφτείτε πολλές από τις Μονές, όπως τη Νέα Μονή το βράδυ του επιταφίου και τις άλλες εκκλησιές του νησιού που γιορτάζουν τις κορυφαίες στιγμές της Ορθοδοξίας με εντυπωσιακά έθιμα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το νησί στο www.chios.gr/guide/index.htm .

Μονεμβασιά: Πάσχα στα στενά του κάστρου

Το κάστρο της Μονεμβασιάς, αποτελεί ένα τέλειο σκηνικό για τα έθιμα και τον εορτασμό του Πάσχα, με τα μεσαιωνικά κτίσματα, τις βυζαντινές εκκλησίες, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα λιθόκτιστα δρομάκια της διάσημης καστροπολιτείας να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παραμυθένια.

Οι λειτουργίες των άγιων ημερών γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, ενώ μοναδικό είναι το θέαμα της περιφοράς του επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής πολιτείας με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου.

Το βράδυ της Ανάστασης στην πλατεία της εκκλησίας του Ελκόμενου μαζεύεται κόσμος από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του κόσμου για να γιορτάσει την Ανάσταση του Κυρίου, ενώ το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας, πραγματοποιείται το εντυπωσιακό έθιμο του καψίματος του Ιούδα, που το παρακολουθεί πλήθος κόσμου. Το ομοίωμα του Ιούδα αποτελείται από ένα ξύλινο σκελετό και είναι ντυμένο με ρούχα, ενώ είναι γεμισμένο με άχυρα αλλά και βεγγαλικά, προσφέροντας φαντασμαγορικό θέαμα κατά την καύση του.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τη Μονεμβασιά, στο www.monemvassia.gr .

Πήλιο: Πάσχα στο βουνό των τεσσάρων εποχών

Το βουνό των Κενταύρων και των τεσσάρων εποχών όπως ονομάζεται από πολλούς, είναι δικαίως ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός και την περίοδο του Πάσχα. Οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα αρχοντικά του, τα πανέμορφα τοπία του, η καταπράσινη φύση και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά του, αποτελούν το τέλειο πασχαλινό σκηνικό.

Στους διάσπαρτους οικισμούς του, όπως η Πορταριά, η Ζαγορά, η Μακρυνίτσα, η Τσαγκαράδα και τα υπόλοιπα 20 χωριά του Πηλίου, αλλά και έξω από αυτούς, θα συναντήσετε εκκλησίες και μοναστήρια (Αγιά Μαρίνα Κισσού, Άγιος Γεώργιος Νηλείας, το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, το εκκλησάκι της Παναγιάς της Τρύπιας κ.ά.) που αξίζει να τα επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τις πανέμορφες εικόνες και την αρχιτεκτονική τους, αλλά και να παρακολουθήστε τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο επιτάφιος και η Ανάσταση τελούνται σε κατανυκτικό κλίμα, στις εκκλησίες των χωριών του Πηλίου, με την περιφορά του επιταφίου να καταλήγει πάντα στην πλατεία του κάθε χωριού.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Πήλιο, στο www.pelio.com.gr .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]