Then we take Berlin: ταξίδι στην πολυδιάστατη γερμανική πρωτεύουσα

then-we-take-berlin-taksidi-stin-poludiastati-germaniki-proteuousa

ΤΡΙΤΗ, 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Το Βερολίνο είναι μια πόλη με ιστορία, κουλτούρα, αξιοθέατα και ποιότητα ζωής. Η άλλοτε πόλη-σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, είναι σήμερα μια από τις πιο σύγχρονες και ενδιαφέρουσες μητροπόλεις του κόσμου.

Τα τελευταία εκατό χρόνια το Βερολίνο έχει αλλάξει δραματικά και μετά την επανένωσή του το 1990 άρχισε να αποκτά και πάλι μια δική του, ιδιαίτερη ταυτότητα. Η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, το άλλοτε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου είναι σήμερα η πρωτεύουσά της και μια από τις 16 πολιτείες της.

Σήμερα θα βρείτε τα πάντα στο Βερολίνο, από avant-garde μουσεία και εκλεκτικές γκαλερί, έως ολονύχτια clubs ηλεκτρονικής μουσικής για τους «ψαγμένους» και jazz clubs που παραπέμπουν στο decadent παρελθόν της πόλης.

Οι καλύτερες περίοδοι για να επισκεφτείτε το Βερολίνο, τόσο από άποψη καιρoύ, όσο και δραστηριοτήτων, είναι ο Φεβρουάριος για το Berlinale ( το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου) , ο Μάιος και ο Ιούνιος για το Culture Carnival και το φεστιβάλ Gay Pride, ο Σεπτέμβριος για τις εκθέσεις τέχνης και τα φεστιβάλ μουσικής και ο Δεκέμβριος φυσικά για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Πού θα πάτε

Για να κατατοπιστείτε και να αποκτήσετε μια πρώτη εικόνα της πόλης, ανεβείτε στο παρατηρητήριο «Panoramapunkt» ( www.panoramapunkt.de/en/welcome.html ), από όπου θα δείτε πανοραμικά την πόλη. Εύκολα θα διακρίνετε την Potsdamer Platz να χωρίζεται στα τρία: την Daimler City, το Sony Centre και το Beisheim Centre το οποίο θυμίζει τους αμερικάνικους ουρανοξύστες.

Η Alexanderplatz ( www.berlin.de/orte/sehenswuerdigkeiten/alexanderplatz/index.en.php ) είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στη γερμανική πρωτεύουσα. Εκεί βρίσκεται και ο περίφημος πύργος ραδιοτηλεόρασης του Βερολίνου, το πιο ψηλό κτίριο της πόλης, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη την πλατεία και θέα της πόλης.

Φυσικά δε χρειάζεται να πούμε πολλά για την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο του Βερολίνου, που αποτελούσε παλιότερα την πύλη της πόλης. Βρίσκεται στην πλατεία Παρίζερ (Pariser Platz), την οποία συνδέει με την λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν.

Το Pergamon Museum ( www.smb.museum/smb/standorte/index.php?lang=en&objID=27&p=2 ), με το μαρμάρινο βωμό του, είναι πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις τις κλασσικής ιστορίας. Στο μουσείο θα βρείτε αμέτρητα Ελληνικά, Βαβυλώνια, Ρωμαϊκά, Ισλαμικά και Μεσοανατολίτικα εκθέματα.

Περίπου ενάμισι χιλιόμετρο του Τείχους του Βερολίνου σώζεται ακόμη, συμβολίζοντας τον θρίαμβο της ελευθερίας σε βάρος της καταπίεσης. Το πιο καλοδιατηρημένο τμήμα βρίσκεται στο East Side Gallery ( www.eastsidegallery.com/index.htm ), το οποίο διαμορφώθηκε ως ανοιχτή γκαλερί από καλλιτέχνες το 1990.

Στο Jüdisches Museum ( www.jmberlin.de ) θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για τα 2.000 χρόνια ιστορίας και παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας στην Γερμανία, τη συνεισφορά της στον Γερμανικό πολιτισμό καθώς και το Ολοκαύτωμα.

Το πρακτορείο «Berlinagenten» ( www.berlinagenten.com ) ειδικεύεται στις προσωπικές ξεναγήσεις των πιο «ψαγμένων» σημείων της πόλης, αποκαλύπτοντάς σας μοναδικές μπουτίκ, μικρά μπαράκια και καλά εστιατόρια. Το Gastro-Rallye tour συνιστάται στους λάτρεις του καλού φαγητού.

Αν δεν πειστήκατε ακόμη ότι αυτή η πόλη είναι διαφορετική από τις άλλες, αρκεί να κάνετε μια βόλτα στο Reichstag, το γερμανικό Κοινοβούλιο. Πάνω ακριβώς από την αίθουσα συνεδριάσεων έχει τοποθετηθεί ένας τεράστιος γυάλινος θόλος, για να μπορούν οι πολίτες να εποπτεύουν τους πολιτικούς τους!

Έχετε υπόψη σας ότι το Βερολίνο είναι μια πόλη ιδανική για περπάτημα και βόλτες, καθώς είναι αραιοκατοικημένο και απλωμένο, διαθέτει πολλούς ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Αν σας αρέσουν οι ορθοπεταλιές, μη διστάσετε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για να περιπλανηθείτε α λα βερολινέζικα στις γωνιές της πόλης, καθώς το Βερολίνο είναι επίπεδο, χωρίς ανηφόρες, με μεγάλους ποδηλατοδρόμους και υπάρχει σεβασμός προς τους οδηγούς ποδηλάτων.

Αν πάντως δεν είστε και οι καλύτεροι «φίλοι» της γυμναστικής, η γερμανική πρωτεύουσα διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο μετρό (U-Bahn), τραίνων (S-Bahn), λεωφορείων και τραμ, που επιτρέπει τη μετακίνηση σε κάθε σημείο και αξιοθέατο της πόλης ( www.bvg.de/index.php/en/index.html ).

Πού θα φάτε

Το Βερολίνο έχει αμέτρητες επιλογές όσον αφορά στο που θα φάτε, με ποικιλία γεύσεων της γερμανικής και όχι μόνο, κουζίνας.

Το café «Anna Blume» ( www.cafe-anna-blume.de ), με τη βελούδινη art-nouveau διακόσμηση του, είναι ανοιχτό όλη μέρα. Τα αρώματα των σπιτικών κέικ, φρέσκου καφέ και λουλουδιών από το παρακείμενο ανθοπωλείο θα σας «εγκλωβίσουν» στην ανοιχτή ταράτσα του για ώρες ατελείωτες.

Το «Spindler & Klatt» ( www.spindlerklatt.de ) είναι ένα σύγχρονο εστιατόριο που στεγάζεται σε ένα παλιό πρωσικό εργοστάσιο ψωμιού. Έχει την φήμη ενός fusion εστιατορίου, όπου θα βρείτε αρκετές ενδιαφέρουσες λιχουδιές όπως μοσχαρίσιο κρέας και πατάτες με σουσάμι.

Το «Tartane» ( www.tartane.de ) συγκεντρώνει κυρίως μποέμ πελατεία και είναι μια σύγχρονη μπυραρία με κουζίνα, όπου θα βρείτε από τα καλύτερα burgers της πόλης και μπύρα από την Κολονία. Η διακόσμησή του παραπέμπει στην ανατολική Γερμανία.

Το «Engelbecken» ( www.engelbecken.de ) δίπλα στην λίμνη Lietzensee έχει τη φήμη ενός άριστου γερμανικού εστιατορίου. Σε αυτό θα βρείτε αποκλειστικά βιολογικό κρέας τοπικής παραγωγής και εποχικά υλικά, τα οποία οι σεφ του εστιατορίου χρησιμοποιούν αριστοτεχνικά.

Η ενδεδειγμένη avant garde επιλογή σας, οφείλει να είναι το βραβευμένο με… αστεράκι Michelin «Facil» ( www.facil-berlin.de/englisch/index.htm ) του Michael Kempf, όπου θα βρείτε αρκετά «προχωρημένα» πιάτα με άποψη.

Πού θα διανυκτερεύσετε

Το «Hotel Bogota» ( www.bogota.de/default.aspx?lang=en ) έχει την δική του ιστορία στο Βερολίνο και διατηρεί κατιτίς από την δεκαετία του 1930, όταν ο Helmut Newton σπούδασε εδώ με το φωτογράφο μόδας Yva. Υπάρχει ποικιλία στο μέγεθος των δωματίων και τα πιο φθηνά δωμάτια έχουν κοινό μπάνιο.

Το «Arcotel John F» ( www.arcotelhotels.com/en/johnf_hotel_berlin ) αποτελεί φόρο τιμής στον John F Kennedy, με τις μικρές λεπτομέρειες του, όπως τις κουνιστές καρέκλες (λέγεται ότι χρησιμοποιούσε μια για να αντιμετωπίσει τους πόνους στη μέση τους) και τις καμπυλωτές λάμπες, εμπνευσμένες από τα βραδινά φορέματα της Jackie Kennedy.

Το «Propeller Island City Lodge» ( www.propeller-island.com/rooms_neu/room_detail/01/index.php ) έχει εμπνευστεί από το «20000 Λεύγες κάτω από την Θάλασσα» του Ιουλίου Βερν και κάθε ένα από τα 32 δωμάτια του είναι και ένα… ταξίδι σε έναν μοναδικό, σουρεαλιστικό κόσμο, από ένα παραμυθένιο κάστρο σαν της Disney, έως ένα καλειδοσκόπιο!

Το «Arte Luise Kunsthotel» ( www.luise-berlin.com ) δεν είναι τόσο ένα ξενοδοχείο, όσο μια… γκαλερί με δωμάτια. Κάθε δωμάτιο έχει διακοσμηθεί και εκφράζει το όραμα ενός ξεχωριστού καλλιτέχνη, ο οποίος πληρώνεται για κάθε κράτηση. Έτσι έχετε την ευκαιρία να περάσετε την βραδιά σε ένα κρεβάτι για… γίγαντες, με την παρέα… αστροναυτών ή σε ένα… κατακόκκινο καμπαρέ, ανάλογα με τον καλλιτέχνη που έχει επιμεληθεί το κάθε δωμάτιο.

Ο Tommaso Ziffer μεταμόρφωσε το «Hotel de Rome» ( www.hotelderome.com ) από, κεντρικά γραφεία τράπεζας του 19ου αιώνα, σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο. Το πρώην θησαυροφυλάκιο είναι τώρα πισίνα και spa και τα διευθυντικά γραφεία, όπου μπορείτε να διακρίνετε θραύσματα και ζημιές από τον πόλεμο, είναι πλέον σουίτες με πολυτελή διακόσμηση!