5 μέρη για να την περάσετε… χαλαρά

diakopes
ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Για κάποιους οι διακοπές σημαίνουν ξεφάντωμα, πολυκοσμία και γλέντι μέχρι το πρωί. Για κάποιους άλλους είναι συνώνυμο της ξεκούρασης, του ολοήμερου μπάνιου και της απομάκρυνσης από κάθε τι αστικό και κοσμοπολίτικο. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία και δεν έχετε κανονίσει ακόμα τις διακοπές σας, τότε μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Ίσως πριν κάποια χρόνια το clubbing μέχρι το πρωί και οι βόλτες στα γραφικά στενάκια κάποιας Χώρας νησιού, όπου το πόδι σας χωρούσε ίσα-ίσα να πατήσει κάτω από τον πολύ κόσμο, να αποτελούσαν το νόημα των διακοπών. Όχι φέτος. Φέτος θέλετε να χαλαρώσετε, να αφήσετε πίσω στην πόλη τα προβλήματά σας, τα οποία αρκετά κουβαλήσατε μαζί σας όλη τη χρονιά, και να κάνετε μπάνιο, χωρίς να ακουμπάει η ψάθα σας την ψάθα του διπλανού. Εμείς σας προτείνουμε 5 μέρη για να απλώσετε την ψάθα σας με την ησυχία σας.

Μεγανήσι: μια ανάσα από τη Λευκάδα
Αν και η τουριστική κίνηση στο νησί ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχετε ακόμη χρόνο να απολαύσετε τις ομορφιές του και να μπείτε στους αργούς ρυθμούς του. Στο Βαθύ, όπου και σας αφήνει το φέρι μποτ από το Νυδρί, θα βρείτε τη ζωή του νησιού, με τις ψαροταβέρνες, τα εστιατόρια και τα καφέ, ενώ στο Σπαρτοχώρι θα έχετε θέα τη θάλασσα από ψηλά, μιας και είναι χτισμένο στην κορυφή του νησιού. Υπάρχει και ένας τρίτος οικισμός, το Κατωμέρι, ένα γραφικό χωριουδάκι για να κάνετε τη βόλτα σας, ενώ από παραλίες δεν θα ξέρετε ποια να διαλέξετε ανάμεσα στο Φανάρι, την Πόρτο Ελιά, τα Αμπελάκια, το Λιμονάρι, τον Άγιο Ιωάννη και διάφορες μικροσκοπικές ακρογιαλιές που θα ανακαλύψετε στο δρόμο σας, με μεγάλη πιθανότητα να είστε μόνοι σας.

Αλόννησος: σε χρώματα Σποράδων
Μικρή, ήσυχη και ατμοσφαιρική, η Αλόννησος αποτελεί ίσως την πιο ατμοσφαιρική από τις Σποράδες. Με όμορφη χώρα με θέα και πλακόστρωτα δρομάκια, σας καλεί να την περπατήσετε, ενώ το λιμάνι σας αφήνει μια πολύ «ζεστή» πρώτη εντύπωση με το που πατήσετε το πόδι σας στο νησί. Απολαύστε τους περιπάτους σας, επισκεφτείτε το θαλάσσιο πάρκο του νησιού, που είναι το πρώτο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη, και νιώστε επιτέλους το νόημα των πραγματικών διακοπών που είναι η χαλάρωση και η ηρεμία. Το μπάνιο στην Αλόννησο είναι μοναδική εμπειρία με τις πολλές και διαφορετικές παραλίες της: Άγιος Δημήτριος με καταγάλανα νερά, Τζώρτζη Γιαλός με ειδυλλιακή θέα, Σπαρτίνες για γυμνισμό, Βύθισμα για απομόνωση…

Ηρακλειά: μακριά από τον πολιτισμό
Αν η Ηρακλειά αποτελέσει τον καλοκαιρινό προορισμό σας, φροντίστε να πάρετε μαζί σας ό,τι χρήματα χρειαστείτε, καθώς το νησί δεν διαθέτει τράπεζες. Μακριά από κάθε ίχνος αστικού περιβάλλοντος, στο δυτικότερο νησί των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων θα ζήσετε ονειρεμένες διακοπές με το μπάνιο και το φαγητό στο φουλ. Χωρίς ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή, οι περίπατοι στους δύο οικισμούς (Παναγία ή Χώρα και Άγιος Γεώργιος) αποτελούν την κύρια ασχολία όλων των τουριστών και οι καταδύσεις των υπόλοιπων, που θέλουν να γνωρίσουν τον πλούσιο βυθό της Ηρακλειάς. Οι παραλίες του νησιού βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και ικανοποιούν όλα τα γούστα: Λιβάδι για εύκολη πρόσβαση, Καρβουνόλακος για βότσαλο και γαλάζιο χρώμα, Βουρκαριά για πράσινα και καθαρά νερά, Αλιμιά για κατάδυση κ.ο.κ.

Ανάφη: χύμα στο… κύμα
Με αμφιθεατρική Χώρα και πανέμορφες παραλίες στη σειρά, η Ανάφη αποτελεί ονειρικό προορισμό γι’ αυτούς που θέλουν να γεμίσουν με εικόνες από τις διακοπές τους. Με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, ολόλευκα σπίτια και πέτρινα δρομάκια, το νησί ενδείκνυται για εξερεύνηση και πεζοπορία. Αν, μάλιστα, η πεζοπορία ανήκει στα ενδιαφέροντά σας, υπάρχουν διάφορα μονοπάτια για διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε, με πιο χαρακτηριστικό το μονοπάτι που οδηγεί στην Άνω Μονή της Παναγίας στην κορυφή του Καλάμου με θέα το πέλαγος. Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού  είναι ο Μεγάλος Ρούκουνας όπου οι περισσότεροι κατασκηνώνουν. Το Κλεισίδι αποτελεί για πολλούς μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ανάφης, ενώ αξίζει τον κόπο να κάνετε τη βουτιά σας και στους Αγίους Αναργύρους, παρ’ όλο που έχουν δύσκολη κατάβαση, στο Κατσούνι, στο Μέγα Ποταμό, τον Άγιο Νικόλαο κ.ά.

Γαύδος: στο νοτιότερο άκρο Ευρώπης
Στη Γαύδο σίγουρα θα συναντήσετε κι άλλους σαν κι εσάς που θέλουν την ησυχία τους και αναζητούν πιο πολύ απ’ όλα την επαφή με τη θάλασσα. Και τι θάλασσα! Ο Άη Γιάννης έχει βρεθεί στη δεύτερη θέση της λίστας του Discovery Channel με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως, ενώ η παραλία της Τρυπητής είναι η νοτιότερη της Ευρώπης. Ξεχάστε τις ξαπλώστρες, τη μουσική και τη φασαρία και κάντε το μπάνιο σας στην παραλία του Πύργου, απομονωμένοι. Οι 4 γραφικοί οικισμοί του νησιού (Άμπελος, Καστρί, Ξενάκι, Βατσιανά) θα σας γεμίσουν εικόνες και το κλίμα της Γαύδου ενδεχομένως να σας απελευθερώσει πιο πολύ από ποτέ. Οι μόνοι που μάλλον θα… ταραχτούν όσο εσείς χαλαρώνετε είναι οι περίπου 100 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που θα έρθουν αντιμέτωποι με ορδές τουριστών.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ