Νησιώτικες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου για όλα τα γούστα

o-kolpos-ton-nision-nea-zilandia
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Είστε από τους λίγους που παρέμειναν φέτος εγκλωβισμένοι στο «κλεινόν άστυ» χωρίς άδεια και –μεταξύ μας- χωρίς λεφτά για δύο εβδομάδες διακοπών; Μπορείτε και πάλι να περάσετε καλά τα Σαββατοκύριακα και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας σε νησιά που δεν βρίσκονται μακριά από την πρωτεύουσα.

Όλα δείχνουν πως τα οικονομικά σας φέτος δεν σας βγάζουν για διακοπές 3 εβδομάδων στη Χαλκιδική όπως θα θέλατε και η άδειά σας δεν φαίνεται κάπου στον ορίζοντα σύντομα, αφού υπάρχει δουλειά στο γραφείο. Σίγουρα δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να βρίσκεστε στη δουλειά εν μέσω καύσωνα και τη στιγμή που όλη η Ελλάδα έχει μεταφερθεί στα νησιά και όπου υπάρχει θάλασσα, αλλά υπάρχει λύση και για εσάς: οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου. Τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο προορισμό για εσάς κάποια –ή και όλα- τα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου κι έτσι να καταφέρετε να βρεθείτε κι εσείς σε παραλίες εκτός Αττικής και να πάρετε την απαραίτητη δόση καλοκαιριού που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας –έστω και μέχρι τη μέση.

Σπέτσες: για ξέφρενο Σαββατοκύριακο
Σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα (172 χιλιόμετρα μέχρι την Κόστα στην Πελοπόννησο αν πάτε οδικώς και λίγο παραπάνω από 2 ώρες αν πάτε με δελφίνι από τον Πειραιά) οι Σπέτσες προσφέρονται και για ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο, αλλά και για ξέφρενο γλέντι διακοπών αν έχετε όρεξη αν ξεδώσετε. Οι όμορφες παραλίες της βρίσκονται στο πίσω μέρος του νησιού (Αγία Παρασκευή, Άγιοι Ανάργυροι, Ξυλοκέριζα), ενώ μην παραλείψετε να περάσετε και από την παραλία του Γαρύφαλλου με τα γαλαζοπράσινα νερά της που δεν θυμίζουν τον κλασικό Αργοσαρωνικό. Αν δεν θέλετε μόνο να χαλαρώσετε, αλλά και να ξεδώσετε, μπορείτε να περάσετε το βράδυ από το Παλιό Λιμάνι όπου είναι συγκεντρωμένη όλη η νυχτερινή ζωή του νησιού, ενώ στάση θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε και στο κεντρικό καφενείο της Ντάπιας για να φάτε βάφλες, μανιταρόπιτες και ό,τι τραβάει η όρεξή σας, με θέα τη θάλασσα.

Κέα: για κοσμοπολίτικο Σαββατοκύριακο
Σε 1 ώρα και ένα τέταρτο από το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεστε στην Κέα, το δυτικότερο νησί των Κυκλάδων και αυτό που πολλοί αποκαλούν μια πιο κοντινή Μύκονο, μιας και χαρακτηρίζεται από κοσμοπολίτικη χροιά και κάπως… τσιμπημένες τιμές. Με γραφικά μονοπάτια χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες, έντονο ανάγλυφο, μικρούς όρμους και βλάστηση, η Κέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακριβώς ένα κλασικό κυκλαδονήσι, αλλά ένα νησί με δικό του χαρακτήρα. Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια της, ανακαλύψτε την μέσα από 8 διαφορετικές διαδρομές πεζοπορίας, απολαύστε παστέλι και παραδοσιακό μεζέ λόζα (παστό κρέας από χοιρινό), παρευρεθείτε στις πολιτιστικές της εκδηλώσεις, τα Σιμωνίδεια, και πιείτε το ποτό σας σε ατμοσφαιρικά μαγαζιά στην Ιουλίδα και τον Κούνδουρο για πιο χαλαρά, στο Βουρκάρι και στην Κορησσία για… ελληνικό γλέντι μέχρι το πρωί. Για μπάνιο προτιμήστε το Γιαλισκάρι με τη χρυσή άμμο και τα γαλανά του νερά ή ανακαλύψτε τους απάνεμους κολπίσκους όπως την Καλησκιά, το Λιπαρό, το Σπαθί, το Καλυδονύχι και τη Συκαμιά, με τα καταγάλανα νερά και τα αρμυρίκια.

Αγκίστρι: για «χύμα» Σαββατοκύριακο
Ειδικά αν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να τα δώσετε όλα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, το Αγκίστρι αποτελεί για εσάς την ιδανική επιλογή. Με διάρκεια ταξιδιού 55 λεπτά με δελφίνι και δύο ώρες με το πλοίο, το Αγκίστρι βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα. Το μικρό του μέγεθος δεν θα σας ταλαιπωρήσει καθόλου για να το εξερευνήσετε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, ενώ οι παραλίες του σας ανταμείβουν, παρ’ όλο που πολλοί φτάνουν στο νησί με χαμηλές απαιτήσεις λόγω της κοντινής του απόστασης από την Αθήνα. Βουτήξτε στη Δραγωνέρα, όπου στα πεύκα πολλοί κατασκηνώνουν ελεύθερα έχοντας θέα τα γαλαζοπράσινα νερά της κι αν σας ενδιαφέρει το ελεύθερο κάμπινγκ, εκτός από εκεί μπορείτε να κατασκηνώσετε και στη Χαλικιάδα, αρκεί να είστε καλοί στην… κατάβαση. Πριν τη Χαλικιάδα θα συναντήσετε άλλη μια μικρή και συμπαθητική παραλία για δροσερές βουτιές, τη Σκληρή και μην παραλείψετε να πάτε για μπάνιο και στην Απόνησο, ένα ιδιωτικό νησάκι που ενώνεται με το Αγκίστρι με μια γέφυρα. Για φαγητό και ποτό, η Σκάλα και το Μεγαλοχώρι είναι αυτά που σας δίνουν τις επιλογές.

Άνδρος: για οικογενειακό Σαββατοκύριακο
Μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας και μία ώρα με ταχύπλοο, η Άνδρος αποτελεί άλλη μία κυκλαδίτικη ανάσα γι’ αυτούς που δεν έχουν το χρόνο και τα χρήματα να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς. Με αρκετό πράσινο, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε νησιά των Κυκλάδων, και πολλά μέρη να δείτε, η Άνδρος ενδείκνυται για όσους έχουν όρεξη να γεμίσουν με εικόνες, αλλά και να ηρεμήσουν με την οικογένειά τους στις πολλές και όμορφες παραλίες της. Περάστε για μια βουτιά από τον Πύργο, μια αμμουδερή παραλία βορειοδυτικά του νησιού, τη Βλυχάδα και το Καμινάκι, ενώ για πιο απομονωμένες και ερημικές καταστάσεις ο Ζόρκος θα σας δώσει τη λύση. Στις οργανωμένες παραλίες Χρυσή Άμμος και Άγιος Πέτρος μπορείτε να απολαύσετε και τον καφέ σας ή το κοκτέιλ σας αν θέλετε να βρίσκεστε ανάμεσα σε κόσμο, ενώ η διάσημη παραλία της Γριάς το Πήδημα είναι ένα ακόμη ιδιαίτερο τοπίο που πρέπει να δείτε. Ανατολικά του νησιού θα βρείτε τη Χώρα για τις βόλτες σας στο πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, ενώ δυτικά θα σας ενθουσιάσει το τουριστικό Μπατσί με προσεγμένες επιλογές για διαμονή, εστιατόρια με τοπική κουζίνα, μπαρ και καφετέριες με χαλαρή μουσική.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ