Ο θρυλικός «Τιτανικός», 99 χρόνια μετά τη βύθισή του...ταξιδεύει ακόμα

o-thrulikos-titanikos-99-xronia-meta-ti-buthisi-toutaksideuei-akoma

ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Ακριβώς 99 χρόνια μετά τη βύθιση του Τιτανικού, το θρυλικό κρουαζιερόπλοιο παραμένει στις καρδιές μας, ενώ δεκάδες μουσεία και μνημεία ανά τον κόσμο, μας θυμίζουν τη θρυλική του ιστορία.

Με αφορμή την 99η επέτειο από το ναυάγιο του Τιτανικού, πριν από μερικές ημέρες, θα κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία και το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου, καθώς και σε ό,τι έχει απομείνει να το θυμίζει.

Το «αβύθιστο» πλοίο χάθηκε στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, γύρω στις 2:30 το πρωί της 15ης Απριλίου 1912, αφού συγκρούστηκε με παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας, προς τη Νέα Υόρκη.

Χρειάστηκαν 3 χρόνια για την κατασκευή του πλοίου και λιγότερες από 3 ώρες για να βυθιστεί. Με μήκος σχεδόν 270 μέτρα, ο Τιτανικός είχε το μέγεθος τριών σύγχρονων Airbus A380. Από τους 2.223 επιβαίνοντες στο τεράστιο κρουαζιερόπλοιο, μόνο 706 επέζησαν, κάτι που κάνει το ναυάγιο του Τιτανικού μία από τις χειρότερες καταστροφές στη θάλασσα εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του πολυτελέστατου τότε πλοίου, σε συνδυασμό με το θρυλικό ναυάγιό του, κάνουν την ιστορία του ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και δεκάδες μουσεία και μνημεία ανά τον κόσμο, κρατούν τη μνήμη του «ζωντανή».

Μουσεία του Τιτανικού

Περίπου 6.000 αντικείμενα έχουν ανακτηθεί μέχρι σήμερα από τα συντρίμμια του Τιτανικού, ο οποίος βρίσκεται 12.467 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται σε πάνω από 200 μουσεία σε όλο τον κόσμο. Δείτε τα πλέον αξιοσημείωτα ...

Titanic Museum Attraction – Branson, Missouri, ΗΠΑ

«Το μεγαλύτερο στον κόσμο μουσείο του Τιτανικού» ( www.titanicbranson.com ) είναι ένα αντίγραφό του στο μισό του μέγεθος, με 400 εκθέματα. Μία από τις διαδραστικές δυνατότητες που προσφέρει το μουσείο, είναι ότι επιτρέπει στους επισκέπτες του να «προσπαθήσουν να στείλουν ένα σήμα SOS». Η λέξη «προσπάθεια» χρησιμοποιείται παραδόξως, σαν οι υπεύθυνοι ασυρματιστές να μην προσπάθησαν. Άφησαν να περάσουν από κοντά τους πολλά πλοία, αλλά το πιο κοντινό ήταν το Carpathia, το οποίο ήταν τέσσερις ώρες μακριά, όταν ο Τιτανικός άρχισε να βουλιάζει.

Titanic Museum Attraction – Piegon Forge, Tennessee, ΗΠΑ

Αυτό το μουσείο του Τιτανικού ( www.titanicpigeonforge.com ), διευθύνεται από την ίδια εταιρεία, με εκείνο στο Branson και υποστηρίζει επίσης ότι είναι «το μεγαλύτερο στον κόσμο μουσείο του Τιτανικού»! Διαθέτει επίσης πάνω από 400 εκθέματα.

Titanic The Experience – Orlando, Florida, ΗΠΑ

Το μουσείο αυτό ( http://titanictheexperience.com ) βρίσκεται κοντά στην Walt Disney World και έχει πάνω από 200 χειροποίητα αντικείμενα καθώς και αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος, της μεγάλης σκάλας, της σουίτας πρώτης θέσης, των λεβήτων και του καταστρώματος, όπου οι επισκέπτες αισθάνονταν τον κρύο αέρα εκείνη τη μοιραία νύχτα, αντί του υγρού καιρού του Ορλάντο.

The Titanic Museum, Indian Orchard, Massachusetts, ΗΠΑ

Το μικρό αυτό μουσείο ( www.titanic1.org/museum ) συντηρείται από την Titanic Historical Society και περιέχει πρωτότυπα σχεδιαγράμματα που δωρίστηκαν από τους κατασκευαστές του Τιτανικού, το σωσίβιο του πλουσιότερου και πιο διάσημου επιβάτη του Τιτανικού, John Jacob Astors και το πολύτιμο αυθεντικό ασύρματο μήνυμα που δεν έφτασε ποτέ στη γέφυρα του Τιτανικού, που σημείωνε τη θέση του τραγικού παγόβουνου.

Titanic The Artifact Exhibition, 8 σημεία στον κόσμο

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση ( www.titanictix.com/ ) που περιλαμβάνει κομμάτια του Τιτανικού, αποσκευές και είδη ένδυσης, καθώς και αναπαραστάσεις και προσομοιώσεις που επιτρέπουν στους επισκέπτες να… ζήσουν την εμπειρία του Τιτανικού.

Titanic Museum, Belfast, Βόρεια Ιρλανδία

Η έκθεση για τον Τιτανικό στο λαογραφικό μουσείο και μουσείο Μεταφορών Ulster ( www.nmni.com/titanic ), επικεντρώνεται στην κατασκευή του Τιτανικού, που πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο Harland και Wolff στο Μπέλφαστ στα 1909 - 1912. Αυτό το μουσείο, περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή φωτογραφιών του Τιτανικού στον κόσμο.

Merseyside Maritime Museum, Liverpool, Αγγλία

Το πιο διάσημο αναμνηστικό κομμάτι του Τιτανικού, είναι το αντίγραφό του, περίπου 6 μέτρων, που βρίσκεται σε αυτό το μουσείο ( www.liverpoolmuseums.org.uk/maritime ).

Maritime Museum of the Atlantic, Halifax, Νέα Σκοτία, Καναδάς

Το Halifax ήταν το πιο κοντινό σημαντικό λιμάνι στον τόπο του ναυαγίου του Τιτανικού και πολλά από τα άψυχα σώματα και τα συντρίμμια του πλοίου μεταφέρθηκαν εκεί. Η έκθεση για τον Τιτανικό στο Ναυτικό Μουσείο του Ατλαντικού ( http://museum.gov.ns.ca/mmanew/en/home/default.aspx ) διαθέτει μερικά από τα ξύλινα αντικείμενα που βρέθηκαν στο νερό, συμπεριλαμβανομένης μιας σχεδόν τέλεια διατηρημένης ξαπλώστρας.

East Hants Historical Society – Maitland, Νέα Σκοτία, Καναδάς

Πρόκειται για μια κάπως νοσηρή έκθεση. 120 χιλιόμετρα από το Χάλιφαξ, βρίσκεται το East Hants Historical Society ( http://ehhs.weebly.com/museum-exhibits.html ) στο Maitland της Νέας Σκοτίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν το τραπέζι όπου βαλσαμώθηκε ο John Jacob Astor και άλλα θύματα του Τιτανικού.

Μνημεία του Τιτανικού

Υπάρχουν εκατοντάδες διάσπαρτα μνημεία για τα θύματα του Τιτανικού σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Αγγλία, τη Νέα Υόρκη και το Halifax, τον τελικό προορισμό του πλοίου και το μέρος όπου βρέθηκαν πολλά από τα συντρίμμια του. Δείτε μερικά από αυτά…

-Μνημείο Thane, Belfast, Βόρεια Ιρλανδία: Μαρμάρινο άγαλμα μπροστά από το δημαρχείο του Belfast.

- Φάρος Titanic Memorial, Νέα Υόρκη: Ανεγέρθηκε το 1913, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την καταστροφή του Τιτανικού και μεταφέρθηκε το 1968 στην σημερινή θέση του στο 15 της State Street.

- Μνημείο των γυναικών του Τιτανικού, Ουάσιγκτον D.C.: Θυμάστε όταν η Κέιτ Γουίνσλετ άπλωσε τα χέρια της και είπε «πετάω!» στην ταινία Τιτανικός; Ουσιαστικά μιμούνταν τη στάση αυτού του αγάλματος τεσσάρων μέτρων, ενός ανθρώπου με απλωμένα τα χέρια που κατασκευάστηκε από κόκκινο γρανίτη και αφιερώθηκε στους άνδρες που θυσιάστηκαν για να σώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά.

-Μνημείο στου ήρωες του μηχανοστασίου του Τιτανικού, Λίβερπουλ, Αγγλία: Αφιερωμένο στους 244 μηχανικούς που γενναία έμειναν κάτω από το κατάστρωμα για τον εφοδιασμό του υπερωκεάνιου με ηλεκτρική ενέργεια. Το Λίβερπουλ ήταν το λιμάνι του Τιτανικού και το όνομα της πόλης ήταν γραμμένο στην πρύμνη του πλοίου.

- Μνημείο Ida Straus, Νέα Υόρκη: Όταν ο τιτανικός άρχισε να βυθίζεται, η 63χρονη Ida Straus ωθήθηκε από το σύζυγό της Isidor της, συνιδιοκτήτη των Macy’s, να επιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο. Εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας: «όπου πας θα πάω κι εγώ». Η Ida παρέμεινε πιστή στο σύζυγό της μέχρι το τέλος και εθεάθησαν για τελευταία φορά να κάθονται μαζί ήσυχα στο κατάστρωμα του πλοίου καθώς αυτό βυθιζόταν.

- Μνημείο Titanic Bandstand, Ballarat, Vicotira, Αυστραλία: Αφιερωμένο στη μνήμη του ναυαγίου του Τιτανικού και της ορχήστρας που έπαιζε καθώς το πλοίο βυθιζόταν.

- Τάφοι των θυμάτων, Halifax, Νέα Σκοτία, Καναδάς: Σε τρία νεκροταφεία στο Halifax - Fairview Lawn, Mount Olivet και Baron de Hirsch – είναι θαμμένα 150 θύματα του Τιτανικού. Δείτε τη λίστα με όλα τα θύματα του Τιτανικού που βρίσκονται στο Halifax και τις θέσεις τους μέσα στα νεκροταφεία: http://museum.gov.ns.ca/mma/titanic/victims.htm .

- Μνημεία του Τιτανικού στο Southampton, Αγγλία: Το μέρος τεσσάρων μνημείων για τον Τιτανικό, συμπεριλαμβανομένου του μνημείου για τους μηχανικούς στο Andrews Park, του μνημείου για τους μουσικούς που έπαιζαν κατά τη βύθιση του πλοίου, στο ίδιο πάρκο και του σιντριβανιού Titanic Stewards’ Memorial που βρίσκεται στην εκκλησία Holyrood.

- Μνημείο του Τιτανικού στην Cobh, Ιρλανδία: η πόλη Cobh ήταν ο τελευταίος σταθμός επικοινωνίας για τον Τιτανικό. Μια αναμνηστική πλάκα είναι αφιερωμένη στους ιρλανδούς μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στο πλοίο.