Σποράδες: οι «αντίπαλοι» των Κυκλάδων

skiathos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων αποδεικνύει περίτρανα πως υπάρχει ζωή και μετά τις… Κυκλάδες. Και πολύ πράσινο!

Διασκορπισμένες στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας, οι Σποράδες έχουν το δικό τους χαρακτήρα και προσελκύουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κόσμο κυρίως κατά τη διάρκεια των διακοπών, μεταφέροντας το καλοκαιρινό γλέντι και λίγο πιο βόρεια. Κι όσο κι αν οι Κυκλάδες αποτελούν το... hot νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας, οι Σποράδες κάνουν τη δική τους πρόταση, βάζοντας και λίγο πράσινο στο σκηνικό. 
Αν και αποτελούνται από πολλά νησιά, τα περισσότερα ερημικά και ακατοίκητα (Κυρά Παναγιά, Σκάντζουρα, Σκυροπούλα κ.ά.), υπάρχουν τέσσερα απ’ αυτά που κάνουν τη διαφορά.


Σκιάθος η κοσμοπολίτισσα
Μεγάλη, πράσινη, με νυχτερινή ζωή, beach bears και πόλος έλξης της νεολαίας κυρίως της Βόρειας αλλά και της Κεντρικής Ελλάδας, με πολλούς διάσημους να την επισκέπτονται κατά καιρούς. Οι πιο... εξερευνητές προτιμούν τη βουτιά στα Λαλάρια, όπου φτάνεις μόνο με καραβάκι, ενώ πιο εύκολη πρόσβαση έχετε και στις πολλές και όμορφες παραλίες του νησιού: στις Κουκουναριές με την ψιλή λευκή άμμο, στη Μικρή και τη Μεγάλη Μπανάνα για θαλάσσια σπορ και... γυμνισμό αναλόγως ποια Μπανάνα θα επιλέξετε, στο Βρωμόλιμνο, στην Κρυφή Άμμο για πιο ανοργάνωτες καταστάσεις και σε πολλές άλλες που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Για τη βόλτα σας, περάστε από τον κεντρικό πεζόδρομο Παπαδιαμάντη, όπου θα βρείτε και το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την παλιά πόλη πάνω από το παλιό λιμάνι, στα στενά σοκάκια, αλλά και από το παλιό λιμάνι με το Μπούρτζι.


Σκόπελος η κρυστάλλινη
Η ζωή στη Σκόπελο δεν είναι τόσο έντονη όσο στη Σκιάθο, παρ’ όλα αυτά δεν της λείπουν οι επιλογές, αποτελώντας προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει και οικογένειες, αλλά και πιο νέους ανθρώπους. Κι όσο κι αν τα γυρίσματα της ταινίας “Mamma Mia” έδωσαν ώθηση στο νησί κάνοντάς το διάσημο παγκοσμίως, η αλήθεια είναι ότι είχε ήδη δυνατό χαρτί το πράσινο και τις παραλίες του. Στην όμορφη και αμφιθεατρική Χώρα με τα πολλά σκαλοπάτια και τα σοκάκια θα βρείτε μέρη τόσο για βόλτα, όσο και για καφέ, ποτό ή φαγητό, σε ένα πολύ ξεχωριστό τοπίο. Οι παραλίες της φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους και ικανοποιούν κάθε γούστο. Κάντε τη βουτιά σας στον Αγνώντα όπου κυριαρχεί το πεύκο και μην παραλείψετε να περάσετε από την πιο διάσημη παραλία του νησιού, τη Μηλιά με τα καθαρά της νερά και την απέραντη αμμουδιά που αφήνει άπλα στους επισκέπτες της. Πεντακάθαρα είναι τα νερά και στο Στάφυλο, ενώ αν το μαγιό σας σάς... βαραίνει, το Βελανιό είναι το μέρος σας. Στον απάνεμο κόλπο του Πάνορμου μπορείτε επίσης να απολαύσετε το μπάνιο σας, αλλά και το ηλιοβασίλεμα το οποίο θεωρείται από αυτό το σημείο εκπληκτικό.


Αλόννησος η ήρεμη δύναμη
Οικογενειακές, αλλά και ρομαντικές διακοπές μπορείτε να κάνετε και στην Αλόννησο, η οποία θα σας κατακτήσει από το πρώτο λεπτό που θα την αντικρύσετε. Η βόλτα στο Πατητήρι, λιμάνι του νησιού, αλλά και στη Χώρα με τη θέα και τα πλακόστρωτα δρομάκια θα σας μαγέψει, ενώ το νησί σας δίνει τη μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τη μεσογειακή φώκια στο θαλάσσιο πάρκο, που είναι το πρώτο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Για μπάνιο μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές παραλίες της, από τον Άγιο Δημήτριο και τη Χρυσή Μηλιά που σας παρέχουν ανέσεις σε υπέροχα νερά, μέχρι το Βύθισμα για πιο απομονωμένες καταστάσεις και τον Γέρακα, τη βορειότερη και πιο απομακρυσμένη παραλία του νησιού.


Σκύρος η «διπρόσωπη»
Με αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Κυκλάδες και πράσινο που θυμίζει Σποράδες, η Σκύρος συνδυάζει και τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Απομακρυσμένη από τα υπόλοιπα τρία κύρια νησιά των Σποράδων, περιμένει τους τουρίστες της μέσω της Κύμης στην Εύβοια για να τους γνωρίσει την πανέμορφη Χώρα της που δεσπόζει επιβλητικά, κάνοντας το τοπίο κυκλαδίτικο, αλλά και τις παραλίες της, με τα κρύα, κρυστάλλινα νερά τους. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον Άγιο Πέτρο μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας, αλλά και να στήσετε στο δάσος τη σκηνή σας ζώντας για λίγες ημέρες την απόλυτη ηρεμία, ενώ στα παγωμένα νερά του Πεύκου θα αναζωογονηθείτε και θα χαρείτε πράσινο τοπίο. Μια βουτιά επιβάλλεται και στην αμμουδιά της Κυρα-Παναγιάς, όπως και στην παραλία της Ατσίτσας, που θεωρείται από τις πιο γραφικές του νησιού, αλλά και στον Άγιο Φωκά. Κάθε βράδυ η Χώρα φοράει τα καλά της και το κέφι ανάβει, οπότε αν αναζητάτε διασκέδαση στις διακοπές σας, η Σκύρος δίνει τη λύση.


ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ