Πύλος: κάτι ήξερε ο βασιλιάς Νέστορας!

pulos-kati-iksere-o-basilias-nestoras-basilias-nestoras

ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΜΑΙΟΥ 2011

Η Πύλος, όπου στα αρχαία χρόνια βρισκόταν το παλάτι του Νέστορα, αποτελεί σήμερα μια γραφική κωμόπολη στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, με πολλές ομορφιές και αξιοθέατα.

Ευρισκόμενη στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, στην «αγκαλιά» του κόλπου του Ναυαρίνου, «βλέποντας» τη νήσο Σφακτηρία και το Ιόνιο πέλαγος, η Πύλος ( http://bit.ly/iyIUFq ) είναι μια από τις πιο όμορφες και γραφικές πόλεις της Πελοποννήσου.

Κτίστηκε το 1828 από το εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Maison, αμφιθεατρικά, στις πλαγιές του λόφου του Αγίου Νικολάου και από τότε άλλαξε διάφορα ονόματα –Ναυαρίνο, Ζόγκλον, Νεόκαστρο- μέχρι να αποκτήσει ξανά την αρχαία της ονομασία που είχε όταν βασίλευε εκεί ο βασιλιάς Νέστορας.

Την 20η Οκτωβρίου 1827, η Πύλος (τότε Ναυαρίνο), «έγραψε» το όνομά της στην ιστορία, όταν κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, στον κόλπο της, η συνδυασμένη οθωμανική και αιγυπτιακή αρμάδα καταστράφηκε από τη συμμαχική βρετανική, γαλλική και ρωσική ναυτική δύναμη, κατά τη σήμερα γνωστή Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Σήμερα η Πύλος είναι μια υπέροχη παραθαλάσσια κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα και με το ξακουστό φρούριό της να δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της. Σημείο αναφοράς της είναι η κεντρική πλατεία των τριών ναυάρχων, με τους αιωνόβιους πλατάνους και τα γραφικά καφενεία και εστιατόριά της, ενώ από το φυσικό της λιμάνι, μπορείτε να πάρετε βαρκάκια που κάνουν το γύρο του κόλπου και επισκέπτονται τη Σφακτηρία, τα ναυάγια και τα μνημεία των πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αλλά και το νησάκι Χελωνάκι, που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού.

Στο Νιόκαστρο, το εξαιρετικά συντηρημένο κάστρο της Πύλου που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι, θα δείτε την Ακρόπολη του κάστρου, το Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τη συλλογή του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux, με χαρακτικά, έγγραφα και ενθύμια του αγώνα.

Ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς και η λιμνοθάλασσα Διβάρι

Βόρεια της Πύλου βρίσκεται ο εκπληκτικής ομορφιάς όρμος της Βοϊδοκοιλιάς με την εκπληκτική παραλία του, ενώ από πάνω του δεσπόζει το Παλαιόκαστρο, από το οποίο η θέα προς το Ιόνιο και τη Βοϊδοκοιλιά, μαγεύει. Την εποχή της ακμής του, αποτελούσε θαυμάσια οχύρωση στους κατοίκους της περιοχής και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλα τα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την ιστορία της Πύλου.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (ή Διβάρι), βόρεια της Πύλου, μεταξύ του χωριού Γιάλοβα και του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς, έχει τόσο οικολογικό, όσο και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς είναι μια περιοχή έκτασης 6.000 στρεμμάτων που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό πουλιών και φιλοξενεί τη χελώνα Καρέτα-Καρέτα, αλλά και τον αφρικανικό Χαμαιλέοντα που είναι υπό εξαφάνιση.

Η εκπληκτική παραλία της με τη χρυσαφένια άμμο και τα πρασινογάλαζα νερά, αλλά και το ιδιαίτερο σχήμα της, κάνουν τη Βοϊδοκοιλιά ένα μέρος που επιβάλλεται να θαυμάσετε από τις επάλξεις του Παλαιόκαστρου, αλλά και από κοντά.

Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Χώρα, στο δρόμο Χώρας-Πύλου, 15χλμ από την πόλη, στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, βρίσκεται το ανάκτορο το Νέστωρα, με εξαιρετική θέα προς τον όρμο του Ναυαρίνου και τη Βοϊδοκοιλιά. Το ανάκτορο αποτελείται από τρία κεντρικά συγκροτήματα της μυκηναϊκής εποχής, που βρίσκονται απλωμένα στο μισό οροπέδιο. Στα ερείπια διακρίνονται καθαρά τοιχογραφίες, τα διαμερίσματα της βασίλισσας, οι αποθήκες κρασιού, εργαστήρια κατασκευής όπλων και ίχνη ενός αγωγού νερού, ενώ γύρω από το παλάτι βρέθηκαν θολωτοί τάφοι με κτερίσματα. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο και διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι δεν έχει κυκλώπεια τείχη γύρω του.

Πώς θα πάτε

Η Πύλος απέχει 288χλμ από την Αθήνα, 215χλμ από την Πάτρα και 48χλμ από την Καλαμάτα. Μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή μέσω Τρίπολης – Μεγαλόπολης και Καλαμάτας και στη συνέχεια για Πύλο, μέσω της παράκαμψης Σουλιναρίου, ή τη λιγότερο σύντομη, μέσω Πάτρας – Πύργου – Κυπαρισσίας. Το πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι αυτό της Καλαμάτας.

Πού θα μείνετε

Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα καταλύματα που προτείνονται στην ιστοσελίδα του δήμου Πύλου ( www.pylos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=54 ) ή να προτιμήσετε το πολυτελές Costa Navarino ( www.costanavarino.com ).

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]