10 τουριστικά μέρη στον κόσμο που αξίζουν την… αναμονή

agia-sofia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το να περιμένει κανείς στην ουρά για να δει ένα μνημείο ή να δοκιμάσει μια διάσημη γεύση σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, η αναμονή αξίζει τον κόπο.

Από μια φημισμένη πίτσα ή ένα διάσημο εστιατόριο, μέχρι έναν μεγαλόπρεπο ναό ή ένα ξακουστό μουσείο, κάποιες τουριστικές ατραξιόν δημιουργούν ορδές ανθρώπων που θέλουν να τις δουν από κοντά, να τις φωτογραφήσουν, να τις ζήσουν. Δέκα από αυτές φαίνεται πως αξίζουν την αναμονή.

Αγιά-Σοφιά, Κωνσταντινούπολη
Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν το γεγονός ότι οι τουρίστες σχηματίζουν τακτικά ουρά που μερικές φορές φτάνει και ώρες ολόκληρες αναμονής, προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά τον μεγαλόπρεπο αυτό ναό του 6ου αιώνα που αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.

Βικτόρια Πικ τραμ, Χονγκ Κονγκ
Το Βικτόρια Πικ είναι ένα βουνό που βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι της νήσου Χονγκ Κονγκ, με υψόμετρο 552 μέτρα. Αποτελεί ένα από τα διασημότερα τουριστικά αξιοθέατα λόγω της εξαιρετικής θέας που προσφέρει προς το Κέντρο, το Λιμάνι Βικτώρια, την Νήσο Λάμα και τα άλλα νησιά κι ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσει κανείς εκεί, το τραμ φαίνεται πως είναι ο πιο αγαπητός. Σε λειτουργία από το 1888, το εν λόγω τραμ δεν προλαβαίνει να ικανοποιήσει τις ουρές κόσμου που το περιμένουν για να ανέβουν στο βουνό, με αποτέλεσμα η αναμονή να φτάνει τις 2-3 ώρες. Όλα, όμως, ξεχνιούνται όταν οι επισκέπτες φτάσουν ψηλά και δουν τη θέα.

it.wikipedia.org
Καπέλα Σιστίνα, Βατικανό
Η ουρά για να μπει κάποιος στα μουσεία του Βατικανού, στα οποία το περκκλήσι Σιξτίνα αποτελεί μέρος, συχνά βγαίνει έξω από τα κτίρια. Κι όταν κάποιος καταφέρει να μπει, έχει και πάλι να «παλέψει» με πλήθος κόσμου μέσα στο εκκλησάκι. Αξίζει τον κόπο; Απολύτως, αφού αν το Βατικανό είναι εκπληκτικό, το εκκλησάκι κόβει την ανάσα με τη ζωγραφική του Μικελάντζελο στην οροφή να αναπαριστά βιβλικές σκηνές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Αδάμ και να αποτελεί τον κύριο λόγο επίσκεψης. Αν βρεθείτε ποτέ εκεί, ψάξτε και για τα έργα του Μποτιτσέλι και του Ραφαήλ. Κι αν είστε από των φρονίμων τα παιδιά, μπορείτε να κάνετε κράτηση για να γλιτώσετε την ουρά.

Franklin Barbeque, Όστιν
Η ουρά για το εν λόγω μπάρμπεκιου στέκι στο Όστιν του Τέξας είναι τόσο μεγάλη, που υπάρχει λογαριασμός στο twitter αφιερωμένος στο ενημερώνει τον κόσμο για την πρόοδο της. Πώς έγινε ένα τόσο καινούργιο εστιατόριο (ξεκίνησε μόλις το 2009 από ένα τροχόσπιτο), τόσο διάσημο; Είναι απλό: το φαγητό του είναι εξαιρετικό, στέλνοντας τη φήμη του κατευθείαν στους λάτρεις των γεύσεων.

Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι
Στην κύρια είσοδο του Μουσείου του Λούβρου, έξω από την πυραμίδα, οι ουρές είναι συνηθισμένο θέαμα. Μπορείτε να αγοράσετε από πριν τα εισιτήρια προκειμένου να γλιτώσετε την αναμονή, αλλά αν πάτε απρογραμμάτιστα, μάλλον θα γίνετε κι εσείς μέρος των παρατεταγμένων της τελευταίας στιγμής. Όπως και να ‘χει αξίζει τον κόπο, καθώς όχι μόνο είναι τόσο μεγάλο ώστε μπορεί να χρειαστεί και ολόκληρη η μέρα να το γυρίσετε, αλλά είναι γεμάτο με πράγματα να δείτε, όπως το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης, τη Μόνα Λίζα –η οποία θα έχει επίσης ουρά για να τη δείτε από κοντά- και πολλά άλλα.

Πιτσαρία Totonno, Μπρούκλιν
Η νεοϋορκέζικη πίτσα είναι τόσο διαδεδομένη που υπάρχουν στέκια που την πουλάνε σε όλο τον κόσμο, μέχρι το Τόκιο. Η αυθεντική, όμως, νεοϋορκέζικη πίτσα μπορεί να βρεθεί μόνο σε μερικά στέκια της Νέας Υόρκης, ένα εκ των οποίων είναι και το Totonno's. Η εν λόγω πιτσαρία ψήνει πίτσες στα κάρβουνα από το 1924, οι οποίες είναι τόσο γευστικές που κανείς δεν απορεί με τις ουρές που βλέπει, ειδικά τις φορτωμένες μέρες.

National Archives Museum, Ουάσιγκτον
Η είσοδος στο Εθνικό Μουσείο Αρχείων, όπως και σε άλλα μουσεία της Ουάσινγκτον είναι ελεύθερη. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι η δημιουργία ουράς αναμονής είναι ακόμα πιο πιθανή να συμβεί και πολλές φορές φτάνει εκτός μουσείου. Μπορείτε να την αποφύγετε εξασφαλίζοντας την είσοδό σας στο μουσείο μια συγκεκριμένη ώρα τηλεφωνικά, αλλά ακόμη κι αν δεν προνοήσετε, μην τα παρατήσετε, αφού στο μουσείο θα βρείτε αυθεντικά αντίτυπα από το Σύνταγμα, τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.ά.

Space Mountain, Ορλάντο
Μια από τις πιο έντονες και δημοφιλείς βόλτες του Ντίσνεϊ, το Space Mountain -το οποίο θα βρείτε και στη Eurodisney με τις ανάλογες ουρές αναμονής πάντα- σας εγγυάται μια roller coaster βόλτα που δεν θα ξεχάσετε εύκολα. Πραγματοποιείται σχεδόν ολοκληρωτικά στο σκοτάδι, οι ταχύτητες και οι εναλλαγές στέλνουν την αδρεναλίνη στα ύψη και όπως είναι φυσικό, οι ουρές αναμονής είναι.. ατελείωτες. Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμη και ο χώρος αναμονής είναι διασκεδαστικός, με την ουρά νε περνάει από ένα τούνελ, ενώ υπάρχουν και εφαρμογές που ειδοποιούν τους επισκέπτες για την κατάσταση της αναμονής, προκειμένου να ξέρουν τι τους περιμένει.

Tower of London, Λονδίνο
Προετοιμαστείτε όχι για μία, αλλά για δύο ουρές αναμονής προκειμένου να επισκεφτείτε τον Πύργο του Λονδίνου, αφού υπάρχει άλλη ουρά για να μπείτε κι άλλη για να δείτε τη βασιλική συλλογή Crown Jewels που αποτελείται από ρούχα, σπαθιά, στέμματα κ.λπ και είναι η πιο διάσημη του μουσείου. Με την είσοδό σας, όμως, θα ενθουσιαστείτε όταν δείτε πόσα πράγματα έχετε να ανακαλύψετε στα πολλαπλά δωμάτια του Πύργου που κουβαλούν αιώνες ιστορίες.

Cable Cars, Σαν Φρανσίσκο
Στο Σαν Φρανσίσκο, ένα από τα δημόσια μέσα μεταφοράς περιλαμβάνει και τα cable cars, ένα είδος τραμ που βασίζει την κίνησή του σε καλώδιο. Η πλειοψηφία των επιβατών τους είναι τουρίστες και για πολλούς η μετακίνηση με αυτά αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Οι ουρές σχηματίζονται σε στάσεις όπου τα οχήματα κάνουν περιστροφή, προκειμένου ο κόσμος να δει την όλη διαδικασία από την αρχή. Έτσι μόνο θεωρείται ολοκληρωμένη η εμπειρία των cable cars.

Πηγή: cntraveler.com