Βόλος: μεζέδες και τσίπουρα στη «σκιά» του βουνού των Κενταύρων

bolos-mezedes-kai-tsipoura-sti-skia-tou-bounou-ton-kentauron

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΙΟΥ 2011

Ένα από τα πιο δραστήρια λιμάνια της χώρας, αλλά και σύγχρονο αστικό κέντρο με ενδιαφέροντα αξιοθέατα, ποιότητα ζωής και ορμητήριο για άλλες αποδράσεις, ο Βόλος αποτελεί ιδανικό ανοιξιάτικο προορισμό.

Ο Βόλος ( http://bit.ly/jkl1k8 ) είναι το πιο σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα και το τρίτο σε μέγεθος εμπορικό λιμάνι της Ελλάδος. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, στο κέντρο της Ελλάδας και σε ίση σχεδόν απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια πόλη ζωηρή, με σημαντική τουριστική υποδομή, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και αποτελεί ορμητήριο εντυπωσιακών αποδράσεων.

Το λιμάνι του Βόλου ( www.port-volos.gr ) καταλαμβάνει ένα θαλάσσιο μέτωπο μήκους 6 χιλιομέτρων, με το κυρίως εμπορικό τμήμα του να αναπτύσσεται στις παρυφές της πόλης και το υπόλοιπο, στο κέντρο της, εξυπηρετώντας τα επιβατικά και οχηματαγωγά σκάφη που συνδέουν το Βόλο με τις Βόρειες Σποράδες, τη Μυτιλήνη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Χαλκιδική και άλλα λιμάνια, αλλά και τα σκάφη αναψυχής και τις ψαρόβαρκες. Οι βόλτες στην πεζοδρομημένη παραλία με τις καφετέριες και τα τσιπουράδικα, είναι φυσικά «must», τόσο για τον επισκέπτη, όσο και για τους κατοίκους του Βόλου.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Βόλου, είναι η αγορά και η παλαιά πόλη με τα νεοκλασικά της κτήρια και το κάστρο του Βόλου που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στα ανατολικά της πόλης του Βόλου, βρίσκεται ο λόφος της Γορίτσας, ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που στην κορυφή του βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Από τη θέση αυτή η θέα είναι πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι του Βόλου. Στο Βόλο υπάρχουν επίσης εντομολογικό, αρχαιολογικό και τυπογραφικό μουσείο, αλλά και μουσείο βιομηχανικής ιστορίας.

Ανεβαίνοντας από το Βόλο προς το μαγευτικό βουνό Πήλιο, η Μακρυνίτσα και η Πορταριά είναι τα πρώτα χωριά που συναντά κανείς, με πολλές ομορφιές και μαγευτική θέα της πόλης. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Πήλιο και με τον ιστορικό σιδηρόδρομο Βόλου - Μηλεών, το τρενάκι του Πηλίου ( www.e-pelion.gr/train.php ) όπως είναι πιο γνωστό, που συνδέει το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου, με την εύφορη και πλούσια περιοχή του δυτικού Πηλίου. Η γραμμή του, έχει πλάτος 60 εκ., είναι η στενότερη σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα και μια από τις στενότερες στον κόσμο.

Αρχαιολογικοί χώροι

Σε κοντινή απόσταση από το Βόλο, βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι Δημινίου, Σέσκλου και αρχαίας Δημητριάδας.

Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται 5 χλμ από το Βόλο, στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι, ενώ στα νοτιοανατολικά του λόφου βρίσκεται ο σημαντικός Μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου που σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα.

Οκτώ χιλιόμετρα δυτικά του Βόλου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου, ένας προϊστορικός οικισμός χτισμένος στο λόφο «Καστράκι» κι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη (κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας).

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας, η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, βρίσκεται νότια του κόλπου του Βόλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη. Πολύ σημαντικά ευρήματα αποτελούν το Αρχαίο Θέατρο, το ανάκτορο, η βασιλική της Δαμοκράτειας και τα απομεινάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Πάμε για τσίπουρα;

Τα τσιπουράδικα, αποτελούν μια παράδοση που ξεκίνησε μετά το 1922 από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που συνήθιζαν να μαζεύονται σε μικρά καφενεδάκια του λιμανιού, πίνοντας τσίπουρο με τη συνοδεία θαλασσινών κυρίως μεζέδων.

Η μεσημεριανή αυτή συνάντηση αποτελούσε τότε ένα είδος «ιεροτελεστίας» που πολύ σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια για τους βολιώτες εργάτες και στις δεκαετίες που ακολούθησαν, τα τσιπουράδικα του Βόλου καθιερώθηκαν ως τόπος συνάντησης και επικοινωνίας για όλες τις ηλικίες και φυσικά όχι μόνο για τις μεσημεριανές ώρες.

Το… μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο γνήσιο τσίπουρο, στα καλομαγειρεμένα και ατέλειωτης ποικιλίας μεζεδάκια που συνοδεύουν κάθε 25αράκι τσίπουρο, όπως η καβουροσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα και η γαριδοσαλάτα, τα μύδια, οι γαρίδες σαγανάκι, η φέτα ψητή με ντομάτα, το καλαμάρι γεμιστό, οι πατάτες ψητές και πολλά ακόμη.

Επιλέξτε τα τσιπουράδικα που θα επισκεφτείτε από τον κατάλογο της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Βόλου: www.volos-city.gr/Default.aspx?id=632&nt=18&lang=1 .

Ευχαριστούμε το Δήμο Βόλου ( www.volos-city.gr/echome.aspx?lang=1 ) για τη διάθεση πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού.

Πώς θα πάτε

Οδικώς: από την Αθήνα ο Βόλος απέχει 324χλμ., ενώ από τη Θεσσαλονίκη μόλις 216χλμ.

Αεροπορικώς: ο Βόλος διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας ( www.volosairport.gr ) που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2010. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 26 χλμ. από το κέντρο της πόλης ανάμεσα από Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό.

Πού θα μείνετε

Αναζητήστε καταλύματα στο Βόλο και τη γύρω περιοχή, από τον κατάλογο της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Βόλου: www.volos-city.gr/Default.aspx?id=1425&nt=19〈=1 .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]