Νάπολη: η αυθεντική Ιταλία

napoli-i-authentiki-italia-authentiki-italia

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΜΑΙΟΥ 2011

«Τη Νάπολη να δω, κι ας πεθάνω!», λένε οι Ιταλοί. Κάποιο δίκιο θα’ χουν! Ακολουθεί ένας οδηγός για την πιο αυθεντική ιταλική πόλη.

Οι Ιταλοί συνηθίζουν να λένε «Vedi Napoli e poi muori!» (Τη Νάπολη να δω, κι ας πεθάνω!), ενώ ο Γκαίτε έγραψε εγκωμιαστικά σχόλια για την πόλη που χαρακτήρισε «φυσικό παράδεισο».

Μπορεί να μην είναι η πιο τουριστική και δημοφιλής πόλη της Ιταλίας, είναι όμως σίγουρα η πιο αυθεντική! Η Νάπολη ( http://bit.ly/kPBCfy ) είναι ένα συναρπαστικό μέρος γεμάτο ζωντάνια, μεσαιωνικά κτήρια και παλιές εκκλησίες, κουλτούρα και «ανοιχτούς» ανθρώπους, υπαίθριες αγορές και μια κουζίνα για να… γλείφουμε τα δάχτυλά μας!

Η καρδιά της Νάπολης, το ιστορικό της κέντρο, περιλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τα ιστορικά της κτήρια, τα στενά δρομάκια και τον αυτοκρατορικό παραλιακό δρόμο του 18ου αιώνα με τη ρομαντική θέα του Βεζούβιου.

Οι ήχοι, τα χρώματα, οι μυρωδιές, τα τοπία και η καθημερινή ζωή, είναι όλα αυτά που κάνουν την πόλη τόσο εθιστική και τόσο εκπληκτικά δημιουργική.

Ο ανοιξιάτικος καιρός και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ Maggio dei Monumenti ( www.comune.napoli.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14551 ) κάνουν τους μήνες Μάιο και τον Ιούνιο ιδανικούς για ένα ταξίδι στη γειτονική πόλη, αλλά και τον Οκτώβριο, για το διάσημο διαγωνισμό πίτσας Pizzafest.

Τι να δείτε

- Τις παλιότερες και πιο φημισμένες κατακόμβες της Νάπολης ( www.catacombedinapoli.it/ ) που χρονολογούνται από το 2ο αιώνα. Διακοσμημένες με παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες, είναι διάτρητες από διαδρόμους, τάφους και προθαλάμους.

- Την αγορά Mercato di Porta Nolana, μια μεθυστική υπαίθρια αγορά, όπου τα ψάρια ανακατεύονται με τα λαχανικά, τα αρτοποιήματα και τα λαθραία τσιγάρα, δημιουργώντας μυρωδιές, χρώματα και εικόνες πέρα από τη φαντασία.

- Το απλό εξωτερικό της Cappella Sansevero ( www.museosansevero.it/inglese/cappellasansevero/cristovelato.html ), διαψεύδει το πολυτελές εσωτερικό του, με την εξαίσια φιγούρα του Ιησού του Giuseppe Sanmartino.

- Το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της πόλης ( http://museoarcheologiconazionale.campaniabeniculturali.it/ ) που φιλοξενεί μία από τις καλύτερες συλλογές στον κόσμο ελληνορωμαϊκών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των θησαυρών από την Πομπηία.

- Αποτελώντας το ανατολικό άκρο του Lungomare (παραλιακού μετώπου), το Castel dell'Ovo ( www.comune.napoli.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/EN/IDPagina/1433 ) είναι το παλαιότερο κάστρο της Νάπολης, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Στα δυτικά, η πλατεία Piazza Vittoria αποτελεί την αφετηρία της Riviera di Chiaia, μιας μεγάλης λεωφόρου που προσφέρει την καλύτερη θέα του Βεζούβιου στο ηλιοβασίλεμα.

- Επισκεφτείτε το Castel Sant' Elmo και τη συνοικία Vomero που βρίσκεται σε λόφο, για να απολαύσετε εκπληκτική θέα της πόλης και του Βεζούβιου. Το τελεφερίκ θα σας μεταφέρει εκεί από το κέντρο της πόλης.

Πού να φάτε

- Στην πιτσαρία Da Michele ( www.damichele.net/ ) που λειτουργεί από το 1870. Είναι η πιο διάσημη πιτσαρία της πόλης και σερβίρει μόνο δύο είδη πίτσας: margherita με φρέσκια τομάτα, βασιλικό και μοτσαρέλα και marinara με φρέσκια τομάτα, σκόρδο και ρίγανη. Η γεύση τους δεν περιγράφεται με λόγια!

- Στην παραδοσιακή φοιτητική –και όχι μόνο- Trattoria Mangia e Bevi (Via Sedile Di Porto 76), για να δοκιμάσετε ζουμερά χοιρινά λουκάνικα, μπρόκολο με μπαχαρικά και άλλα τυπικά πιάτα, σε χαμηλές τιμές. Μην απορήσετε αν καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με αγνώστους.

- Στο σχεδόν 150 ετών «La Scialuppa» ( www.lascialuppa.it ), για ένα ρομαντικό δείπνο δίπλα στη θάλασσα. Τα θαλασσινά είναι οι σπεσιαλιτέ του, από το fritto misto (διάφορα τηγανιτά θαλασσινά), μέχρι το ριζότο θαλασσινών με κρασί.

- Στο εστιατόριο με θαλασσινά «Da Dora» ( http://dadora.it/ ), για να απολαύσετε ψητές γαρίδες υπό τους ήχους τραγουδιών από τον ιδιοκτήτη. Η κράτηση είναι απαραίτητη.

- Στο «La Stanza del Gusto» ( www.lastanzadelgusto.com ) που διαθέτει μπαρ με τυριά και τραπέζια στον επάνω όροφο όπου σερβίρονται πρωτότυπα πιάτα όπως φλαν με συκώτι κοτόπουλου και σάλτσα φράουλας.

Πού να μείνετε

- Τέσσερα δωμάτια με vintage και προσεγμένη διακόσμηση, δημιουργούν ένα κομψό σκηνικό στο b&b «Diletto a Napoli» ( www.dilettoanapoli.it ). Βρίσκεται σε ένα κτήριο του 15ου αιώνα, με κοινόχρηστο σαλόνι και τραπεζαρία.

- Στο «Belle Arti Resort» ( www.belleartiresort.com/en/index.htm ), που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 17ου αιώνα. Πρόκειται για ένα μοντέρνο boutique ξενοδοχείο με διακοσμητικά, χαρακτηριστικά της περιόδου. Τέσσερα από τα επτά δωμάτια, μερικά σχεδόν σαν σουίτες, διαθέτουν τοιχογραφίες οροφής και όλα έχουν μαρμάρινα μπάνια και αριστοτεχνικά ζωγραφισμένα κεφαλάρια.

- Σε έναν ιστορικό δρόμο με βιβλιοπωλεία, το «Portalba Relais» ( www.portalbarelais.com/en/ ) μένει πιστό στο λογοτεχνικό θέμα, διαθέτοντας μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη. Τα δωμάτια είναι επιπλωμένα σε απαλά χρώματα και έχουν μωσαϊκό στο ντους. Τα περισσότερα έχουν θέα στην Piazza Dante, ένα κομβικό σημείο αγαπημένο των φοιτητών και τω λογίων.

- Το Decumani Hotel de Charme ( www.decumanihotel-naples.com/?affid=CR0210 ) είναι «φρέσκο» και, κομψό και βρίσκεται στο πρώην κτήριο του Καρδινάλιου Sisto Riario Sforza, του τελευταίου επισκόπου του βασιλείου των Βουρβόνων της Νάπολης. Τα δωμάτια έχουν έπιπλα στυλ του 19ου αιώνα.

- Σε ένα κτήριο του 16ου αιώνα, πρώην μοναστήρι, στεγάζεται το Hotel San Francesco al Monte ( www.sanfrancescoalmonte.it/it/index.asp ), το πιο ιστορικό ξενοδοχείο της Νάπολης. Τα κελιά έχουν μετατραπεί σε άνετα δωμάτια, ενώ το μοναστήρι στεγάζει ένα υπαίθριο αναψυκτήριο και έχει πισίνα στον έβδομο όροφο.