Ταξίδια στα χνάρια αρχαίων πολιτισμών

taksidia-sta-xnaria-arxaion-politismon

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΙΟΥ 2011

Εντυπωσιακά μνημεία μακρινών πολιτισμών όπως οι Μάγια, οι Ίνκας και οι αρχαίοι Έλληνες, αποτελούν την καλύτερη αφορμή για να ταξιδέψουμε στην... ιστορία.

Μακρινοί πολιτισμοί και μνημεία άλλων εποχών, εξάπτουν τη φαντασία μας, αυξάνουν το θαυμασμό μας και αποτελούν την καλύτερη αφορμή για νέα ταξίδια. Τα απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών, μας κάνουν να αισθανόμαστε «μικροί» και εντυπωσιασμένοι για τις δυνατότητες και την τεχνική τους. Ανάμεσα στα πολλά καταπληκτικά μνημεία που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, ελάτε να δούμε μαζί κάποια που ξεχωρίζουν…

Οποιοδήποτε από αυτά κι αν επισκεφτείτε, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποιους κανόνες:

-Προγραμματίστε το ταξίδι σας για τις λιγότερο πολυσύχναστες ώρες της ημέρας, συχνά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

-Αφιερώστε αρκετό χρόνο, καθώς πολλά από τα μνημεία αυτά απαιτούν αρκετή μελέτη και εξερεύνηση.

-Προσλάβετε έναν ξεναγό, δεδομένου ότι η ιστορία τους είναι πλούσια, αλλά η σήμανση είναι συχνά επιφανειακή.

-Μη μένετε στα πιο δημοφιλή τμήματα των μνημείων. Θα χρειαστείτε χρόνο και χώρο για να εκτιμήσετε αυτό το είδος του αρχαίου μεγαλείου.

Μάτσου Πίτσου, Περού

Το ταξίδι στο Μάτσου Πίτσου των Ίνκας ( www.machupicchu.org/ ) είναι ονειρεμένο, με όποιον τρόπο κι αν πάτε εκεί. Κάθε χρόνο, περίπου 25.000 άνθρωποι, παραβλέπουν την εύκολη και πιο γρήγορη διαδρομή και περπατούν για μέρες στο 42 χλμ. μονοπάτι των Ίνκας, προκειμένου να φτάσουν στα αρχαία μνημεία στο νότιο Περού. Από την ανακάλυψή τους πριν από έναν αιώνα, αυτός ο θησαυρός των Ίνκας που βρίσκεται στα δάση των Περουβιανών Άνδεων, έχει εξάψει τη φαντασία ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο. Οι μαζικοί ογκόλιθοι μαρτυρούν την ιστορία μιας εκτεταμένης γεωργικής ζώνης με αναβαθμίδες και αρχαίες αποθήκες τροφίμων και μιας αστικής ζώνης γεμάτης πλατείες, ναούς, τάφους, καθώς και χώρους διαμονής. Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο Μάτσου Πίτσου, βάλτε πρόγραμμα: Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την πεζοπορία προς τα εκεί, μόνο με εταιρεία που διαθέτει άδεια γι’ αυτό. Φροντίστε να κάνετε κράτηση αρκετό καιρό πριν, ιδιαίτερα αν ταξιδέψετε περίοδο υψηλής ζήτησης.

Μέσα Βέρντε, Κολοράντο, ΗΠΑ

Μερικές από τις καλύτερα διατηρημένες κατοικίες ενός άλλου πολιτισμού της Βόρειας Αμερικής, βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Mesa Verde ( www.nps.gov/meve/index.htm ) στο Κολοράντο. Μαγευτικά τοπία με τα περίφημα ινδιάνικα Πουέμπλος μυθικών φυλών όπως οι Ναβάχο και οι Απάτσι, που αποτελούνται από πολυώροφα σπίτια χωμένα στις κοιλότητες των απότομων πλαγιών, συνθέτουν ένα αυθεντικό Far West σκηνικό. Ή αλλιώς, η ιστορία 700 ετών, σε 4.000 αρχαιολογικές τοποθεσίες. Θαυμάστε τα εντυπωσιακά χωριά, ανεβείτε τα απότομα μονοπάτια με τις σκάλες και συρθείτε μέσα από σήραγγες για να εξερευνήσετε την αρχαία αρχιτεκτονική, όπως το Cliff Palace με τα 150 δωμάτια ή το Balcony House. Οι ώρες που μπορείτε να επισκεφτείτε το πάρκο ποικίλλουν ανά περίοδο και δεν είναι όλα τα αξιοθέατα ανοιχτά όλο το χρόνο.

Ανγκόρ, Καμπότζη

Οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές δεν κατάφεραν να εξαφανίσουν την αρχαία πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας Khmer, το αστικό κέντρο που χτίστηκε μεταξύ 1.112 και 1.152 από το βασιλιά Suryavarman II και αφιερώθηκε στο Vishnu, τον Ινδουιστή θεό. Πρόκειται για ένα αρχαιολογικό πάρκο ( www.tourismcambodia.com/attractions/angkor/ ) 10 τετραγωνικών χλμ. με μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία, πολλά από τα οποία παραμένουν θαμμένα. Πιο διάσημος ναός του πάρκου είναι ο Angkor Wat, το μεγαλύτερο θρησκευτικό κτίριο στον κόσμο, που αντιπροσωπεύει το μυθικό όρος Meru, το σπίτι της θεότητας Shiva. Ενδιαφέροντα είναι επίσης κι άλλα μνημεία, όπως ο ναός Bayon με το τοίχος που στολίζεται από 11.000 ξυλόγλυπτες φιγούρες, που μαρτυρούν την αρχιτεκτονική αυτής της πλούσιας πολιτισμικά περιόδους.

Πυραμίδες και Σφίγγα, Αίγυπτος

Το τελευταίο υπάρχον αρχαίο θαύμα του κόσμου, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ( www.egypt.travel/index.php ), στέκεται σαν ένα μοναχικό «παράθυρο» στο μακρινό παρελθόν. Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 4.000 χρόνια από την κατασκευή της, οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουν για το πώς οι οικοδόμοι τοποθέτησαν τόσο περίτεχνα περισσότερους από 2 εκατομμύρια λίθους. Το υπόλοιπο της Νεκρόπολης της Γκίζας περιλαμβάνει κι άλλα θαυμαστά μνημεία: δύο ακόμη μεγάλες πυραμίδες κατασκευάστηκαν σε διάρκεια 80 χρόνων από 20.000 έως 30.000 εργάτες, όπως και η Μεγάλη Σφίγγα, τα νεκροταφεία και τα ερείπια του χωριού. Οι πυραμίδες είναι μέρος μιας ευρύτερης περιοχής που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η οποία περιλαμβάνει τη Μέμφιδα, την πρωτεύουσα του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να εξερευνήσουν το εσωτερικό ορισμένων από τις πυραμίδες.

Τικάλ, Γουατεμάλα

Διανυκτερεύστε στο Εθνικό Πάρκο για την απόλυτη εμπειρία στο Τικάλ ( www.tikalpark.com ), μια αρχαία πόλη των Μάγια, στη βόρεια Γουατεμάλα, όπου κατοικούσαν 90.000 άνθρωποι, προτού εγκαταλειφθεί το δέκατο αιώνα. Νωρίς το επόμενο πρωί, πριν το πάρκο ανοίξει για το ευρύ κοινό, εξερευνήστε με την ομάδα σας τη ζούγκλα του Πετέν και θαυμάστε τη χλωρίδα και την πανίδα της. Ανεβείτε στην κορυφή του ναού IV, του ναού με το δικέφαλο φίδι, για να θαυμάσετε την ανατολή του ηλίου, που αποκαλύπτει αρχαίους ναούς και πυραμίδες που ξεπροβάλουν από το καταπράσινο δάσος.

Πέτρα, Ιορδανία

Η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία ( www.visitjordan.com/default.aspx?tabid=63 ), είναι μισή χτισμένη και μισή λαξευμένη στους κόκκινους βράχους από ψαμμίτη, στην άκρη της αραβικής ερήμου. Οι Άραβες ίδρυσαν την πόλη τον 6ο αιώνα π.Χ., και για πολλές εκατοντάδες χρόνια άκμασε ως κέντρο εμπορίου για λιβάνι, μύρο και μπαχαρικά. Όπως και τότε, μπορείτε να μπείτε στα ερείπια της αρχαίας πόλης μέσα από ένα στενό, μακρύ φαράγγι, ανάμεσα σε βράχους ύψους περίπου 90 μέτρων. Στο εσωτερικό της, μπορείτε να θαυμάσετε περίτεχνους τάφους και ναούς, βωμούς θυσίας και ακόμη και ένα αμφιθέατρο ρωμαϊκού στυλ. Οι περισσότεροι επισκέπτες, εξερευνούν την αρχαία πόλη περπατώντας, ενώ άλλοι προτιμούν την περιήγηση με καμήλες ή γαϊδούρια. Το φως του ήλιου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό πάνω στην αρχαία πόλη το μεσημέρι και αργά το απόγευμα.

Κολοσσαίο, Ιταλία

Το 2.000 ετών μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, είναι ιδιαίτερα επιβλητικό από κοντά, ακόμη περισσότερο κι απ’ όσο στις σύγχρονες ταινίες. Με μια αιματηρή ιστορία των αγώνων μέχρι θανάτου μεταξύ μονομάχων, δούλων, φυλακισμένων και άγριων ζώων, το Κολοσσαίο ( www.rome.info/colosseum ) δεχόταν 50.000 θεατές ή και ακόμη περισσότερους στο απόγειό του. Αργότερα, οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν την εγκαταλελειμμένη αρένα ως… λατομείο: πέτρες από το Κολοσσαίο αποτελούν μέρος των καθεδρικών ναών του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού. Το περασμένο καλοκαίρι, άνοιξαν για το κοινό νέα τμήματα του μνημείου –μεταξύ των οποίων και το υπόγειο.

Μεγάλο (Σινικό) Τείχος, Κίνα

Σας ένας μεγάλος δράκος, το Σινικό Τείχος της Κίνας ( www.travelchinaguide.com/china_great_wall/ ), εκτείνεται στο ασιατικό έδαφος, για σχεδόν 9.000 χλμ.. Κατασκευασμένο ως καταφύγιο για τους Κινέζους και τον πολιτισμό τους, το Μεγάλο Τείχος χτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα, μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια 2.000 χρόνων, από πολλές αυτοκρατορικές δυναστείες. Αν και ορισμένα τμήματα του τείχους είναι σε κακή κατάσταση ή έχουν καταστραφεί εντελώς, άλλα έχουν αποκατασταθεί και είναι καλοδιατηρημένα. Το πιο δημοφιλές τμήμα του σήμερα είναι το Badaling Great Wall, κοντά στο Πεκίνο. Λίγο πιο μακριά από την πρωτεύουσα βρίσκεται ένα τμήμα του με λιγότερους επισκέπτες, στο Mutianyu, ενώ στην Qinhuangdao City, το Σινικό Τείχος Laolongtou απλώνεται μέχρι τη θάλασσα και μοιάζει με δράκο που πίνει νερό!

Παλμύρα, Συρία

Κτισμένη σε μία όαση 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, η αρχαία πόλη Παλμύρα ( www.syriatourism.org/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=1582&q=palmyra ), αλλιώς Ταδμόρ, ήταν κάποτε μια πλούσια όαση για τα καραβάνια, κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε την Περσία, την Ινδία και την Κίνα με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τα ερείπια ναών, πύργων, υδραγωγείων κ.τ.λ. επιδεικνύουν μια μείξη επιρροών που έκαναν αυτό το μέρος κοσμοπολίτικο, τη 2η χιλιετία π.Χ.. Εκεί επίσης βασίλευσε και η θρυλική βασίλισσα Ζηνοβία, κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Παρθενώνας, Ελλάδα

Από τη λίστα αυτή δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον Παρθενώνα της αρχαίας Αθήνας, που έχει μείνει για να θυμίζει τη σπουδαία ιστορία της, ατενίζοντας την ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για έναν ναό χτισμένο προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, που χτίστηκε στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, αποτελώντας το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν για την κατασκευή του ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες.