Τενερίφη: η αφρικανική ομορφιά της... Ισπανίας

tenerifi-i-afrikaniki-omorfia-tis-ispanias-afrikaniki-omorfia-tis-ispanias

ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2011

Η Τενερίφη είναι ένα νησί εντυπωσιακής και άγριας ηφαιστειογενούς ομορφιάς –το μεγαλύτερο των Κανάριων Νήσων- που γειτονεύει με την Αφρική, αλλά ανήκει στην Ισπανία.

Η Τενερίφη ( http://bit.ly/lTYBAI) είναι το πιο μεγάλο (με κάτι λιγότερους από 1 εκατ. κατοίκους) και εύφορο από τα επτά ηφαιστειογενή νησιά των Καναρίων, τα οποία αποτελούν γεωγραφικά προέκταση της αφρικανικής ηπείρου και της μαροκινής οροσειράς του Μεγάλου Άτλαντα και αυτόνομη διοικητική περιοχή της Ισπανίας.

Η Τενερίφη δημιουργήθηκε μετά από μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, πριν από περίπου 8 με 12 εκατ. έτη και κατοικήθηκε αρχικά από τη φυλή των Γκουάγχες, που ήρθε από τη Βόρεια Αφρική και εγκαταστάθηκε την 3η χιλιετία π.Χ. εκεί, αλλά και στα υπόλοιπα Κανάρια νησιά.

Κατά τον 12ο αιώνα τα νησιά κατελήφθησαν από τους Άραβες και παρέμειναν σε αυτούς μέχρι το 1334 που τα κατέλαβαν Γάλλοι εξερευνητές. Μετά όμως από την κατάληψή τους από τους Πορτογάλους και την Ισπανοπορτογαλική συνθήκη του 1479, τα νησιά περιήλθαν στην Ισπανία, ολοκληρωτικά, περί το τέλος του 1490.

Γεωγραφία και φυσικό περιβάλλον

Το νησί της Τενερίφης ( www.visitenerife.com/activities/Activities-of-leisure-in-Tenerife/routes-in-Tenerife.htm ) ονομάζεται συχνά «το νησί της αιώνιας άνοιξης», λόγω του ιδανικού του κλίματος. Έχει αρκετά ξηρό κλίμα στο νότιο τμήμα του και ένα πολύ υγρό και καταπράσινο κομμάτι στο βορρά. Εκεί βρίσκεται και το υψηλότερο βουνό της Ισπανίας και το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου, το Τέιδε, με υψόμετρο 3.718 μέτρα, που δεσπόζει επιβλητικά στο νησί. Η πλούσια πανίδα και χλωρίδα των Καναρίων, η βιοποικιλότητα της περιοχής, οι ειδυλλιακές παραλίες και τα γραφικά χωριά, τα κάνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, αλλά και φυσιολάτρες.

Επίσης, στην Τενερίφη βρίσκεται το Parque Nacional den Teide, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/1258 ) το πιο επισκέψιμο εθνικό πάρκο της Ισπανίας, με πλούσια βλάστηση και με το ηφαίστειο Τέιδε. Επιβιβαστείτε στο τελεφερίκ στα 2.350 μέτρα προς τη La Rambleta, που καταλήγει 200 μέτρα κάτω από την κορυφή του ηφαιστείου και θαυμάστε τη μοναδική θέα από ψηλά.

Άλλα αξιοθέατα

Πρωτεύουσα της Τενερίφης είναι η Santa Cruz, μια πόλη 222.500 κατοίκων, σύγχρονη, αλλά και ταυτόχρονα παραδοσιακή, που συνδυάζει αρμονικά τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με το μπαρόκ και το κλασικό. Θαυμάστε το κτίριο του μεγάρου μουσικής που μοιάζει με γλάρο, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Καλατράβα και το γιγάντιο ιστορικό μπρούντζινο μνημείο στην κεντρική πλατεία, Plaza de Espana και περπατήστε στον παραλιακό πεζόδρομο για να νιώσετε το ρυθμό της πόλης. Στη Santa Cruz βρίσκεται επίσης το κοινοβούλιο των Καναρίων και πολλά Υπουργεία, ενώ η πόλη είναι γνωστή και για το καρναβάλι της ( http://bit.ly/kQ8SqG ) , που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο.

Στην Τενερίφη βρίσκεται ένα ακόμη αξιοθέατο που ανήκει στη λίστα της UNESCO, το ιστορικό κέντρο του San Cristóbal de La Laguna ( http://whc.unesco.org/en/list/929 ), πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Santa Cruz, με σημαντικά μνημεία και ιστορικά κτίρια, αλλά και ένα ενδιαφέρον εμπορικό κέντρο, απ’ όπου μπορείτε να αγοράσετε αναμνηστικά, τοπικά γαστρονομικά προϊόντα και κρασιά, αλλά και είδη χειροτεχνίας.

Το εντυπωσιακό Loro Park ( www.loroparque.com/index.asp ), στην πόλη Puerto de la cruz στα βορειοδυτικά του νησιού, αποτελεί έναν παγκοσμίως μοναδικό χώρο θεαμάτων αγρίων ζώων και πουλιών σε ένα όμορφα δημιουργημένο φυσικό περιβάλλον, με μια μεγάλη ποικιλία τροπικών φυτών και ορχιδέας.

Στο χωριό Icod de los Vinos που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, θα δείτε το περίφημο δρακόδεντρο 1.000 ετών (Drago Milenario), που αποτελεί επίσης σημαντικό αξιοθέατο της Τενερίφης.

Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το κάστρο του San Miguel στα νότια του νησιού, το Anaga Rural Park με τους μοναδικούς πολιτισμικούς και φυσικούς θησαυρούς και φυσικά τις πανέμορφες παραλίες, όπως την El Médano, με τα 2χλμ. χρυσής άμμου, που βρίσκεται στην άκρη μιας προστατευόμενης περιοχής φυσικού κάλλους.

Πώς να πάτε:

Αεροπορικώς από Αθήνα, μέσω Μαδρίτης (περίπου 2,5 ώρες από Μαδρίτη).

Πού να μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην Τενερίφη, επιλέξτε από τον κατάλογο των καταλυμάτων που προτείνονται στο επίσημο site της: http://www.visitenerife.com/activities/Services-in-Tenerife/incentives-in-Tenerife.htm# .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]