Πόρος: ο μικρός Βόσπορος του Αργοσαρωνικού

poros-o-mikros-bosporos-tou-argosaronikou-mikros-bosporos-tou-argosaronikou

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2011

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ο Πόρος είναι ένα πανέμορφο νησί με γαλαζοπράσινα νερά και φυσικές ομορφιές που εντυπωσιάζουν και γαληνεύουν κάθε επισκέπτη.

«Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους...», έχει γράψει ο Σεφέρης. Και δεν έχει άδικο. Πρόκειται για ένα νησί με πολλές ομορφιές, με παραδοσιακά σπίτια, στενά σοκάκια, καταγάλανη θάλασσα και καταπράσινη ενδοχώρα και το κυριότερο… βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη Αθήνα ( http://bit.ly/j09ZE5 ). Επιπλέον, το νησί αυτό έχει και ιστορική σημασία για τη νεότερη Ελλάδα: εδώ συναντήθηκαν το 1828 οι εκπρόσωποι των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων για να καθορίσουν τα σύνορα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Ο Πόρος χωρίζεται από τη βορειοανατολική ακτή της Πελοποννήσου με έναν στενό πορθμό, γεγονός που αποτελεί αιτία του χαρακτηρισμού του ως «Βόσπορος του Σαρωνικού».

Φτάνοντας στον Πόρο θα αντικρύσετε στην ψηλότερη κορυφή του λόφου, το ιστορικό ρολόι του, που κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης, αλλά και μέρος της κατάφυτης επιφάνειάς του και των παραδοσιακών οικισμών. Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατά τη δύση του ήλιου, για να απολαύσετε από εκεί το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. Τα νεοκλασικά σπίτια αποτελούν τα «στολίδια» και το καμάρι του παραλιακού δρόμου, μαζί με τα γραφικά σοκάκια και τις μπουκαμβίλιες στο εσωτερικό της πόλης.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται επίσης το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και η Αίθουσα Εκθέσεων και Πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ λίγο πιο έξω, στα ΒΔ βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα, όπου σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών.

Στα βορειοανατολικά του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και του οποίου πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης .

Μετά το μικρό και το μεγάλο Νεώριο, πηγαίνοντας προς τα δυτικά, βρίσκεται το λιμανάκι της Αγάπης, μια… ρομαντική παραλία –όπως δηλώνει και το όνομά της- όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το πράσινο και τα καθαρά νερά, κάτω από τα πεύκα.

Οι περισσότερες παραλίες του Πόρου, βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του και κοντά στην πόλη. Εκτός από το λιμανάκι της Αγάπης, άλλες παραλίες είναι το Κανάλι (δίπλα στην πόλη), με τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες του, το Ασκέλι, ΒΑ του λιμανιού, το Μοναστήρι, ανατολικότερα, κάτω από το λόφο που είναι κτισμένο το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, η Βαγιωνιά, μια οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο στα βόρεια του νησιού, το Μικρό Νεώριο κ.ά.

Από τον Πόρο, μπορείτε επίσης εύκολα, μέσα σε 10 λεπτά με το βαρκάκι, να επισκεφτείτε το γνωστό λεμονοδάσος του Γαλατά, μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές, με πολλά νερά και νερόμυλους, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών. Το δάσος αυτό καταλήγει στις παραλίες Πλάκα και Αλυκές , που έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι.

Το Μπούρτζι –σήμερα ακατοίκητο- με το μικρό κάστρο του, κτίστηκε το 1827 από το Βαυαρό φιλέλληνα Έιντεκ για την προστασία του λιμανιού. Βρίσκεται στον όρμο της Μονής, κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου και μπορεί να το επισκεφθεί κανείς κολυμπώντας. Από το κάστρο του οι Ποριώτες έλεγχαν τα πλοία που ερχόντουσαν από την Ύδρα.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, την επίσημη ιστοσελίδα του νησιού.

Πώς να πάτε: Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats και ιπτάμενα δελφίνια για τον Πόρο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 15 λεπτά με το συμβατικό πλοίο και μία ώρα με τα ιπτάμενα δελφίνια. Για να πληροφορηθείτε τις αναχωρήσεις πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στο τηλέφωνο 210-41.47.800. Η συγκοινωνία από τον Πόρο στο Γαλατά γίνεται με βάρκες, όλο το εικοσιτετράωρο, είτε με Ferry boat.

Πού να μείνετε: Για τη διαμονή σας στον Πόρο επιλέξτε από τα καταλύματα που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του νησιού: www.poros.com.gr/eo/in/?category=1 .

Πού να φάτε: Στο νησί του Πόρου υπάρχει πλήθος επιχειρήσεων εστίασης. Επιλέξτε από τον επαγγελματικό κατάλογο που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του νησιού: www.poros.com.gr/eo/in/?category=2 .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]