Το Ρότερνταμ τραβάει τα βλέμματα με το σύγχρονο εμπορικό του κέντρο

markthal
ΤΡΙΤΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Ρότερνταμ, ένα καινούργιο pop εμπορικό κέντρο τραβάει τα βλέμματα και μάλλον εντάσσεται στα αξιοθέατα της πόλης.

Το νέο εμπορικό κέντρο Markthal των 175 εκατομμυρίων ευρώ στο Ρότερνταμ είναι πλέον γεγονός: έχει pop ύφος, είναι τετραώροφο και έχει τοξοειδή οροφή 40 μέτρων, το εσωτερικό της οποία αναπαριστά μια ψηφιακή τοιχογραφία των καλλιτεχνών Arno Coenen και Iris Roskam, που έχει και… ήχο. Σε αυτήν απεικονίζονται προϊόντα μαναβικής που μπορεί να αγοράσει κανείς μέσα στην αγορά, ενώ τα λουλούδια και τα έντομα αναφέρονται στα έργα νεκρής φύσης Ολλανδών καλλιτεχνών από τον 17ο αιώνα.

Γιγαντιαίοι γυάλινοι τοίχοι προστατεύουν από τον κρύο και υγρό καιρό την αγορά, η οποία φιλοξενεί 96 πάγκους με φρέσκα προϊόντα, 20 μονάδες φιλοξενίας και καταστήματα λιανικής στους δύο κάτω ορόφους, ενώ πάνω από την αγορά βρίσκονται 228 διαμερίσματα.

Το έργο ολοκληρώθηκε μετά από 5 χρόνια εργασιών, το μέγεθός του είναι όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και παρ’ όλο που έχει παρομοιαστεί με τα… Comic Sans της αρχιτεκτονικής, το Markthal μάλλον θα τραβήξει πολλούς τουρίστες προς Ρότερνταμ μεριά.