Κέα: «μπαλκόνι» στο Αιγαίο!

kea-mpalkoni-sto-aigaio

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2011

Με σημαντικό πλεονέκτημα τη μικρή απόστασή της από την Αθήνα, η Κέα προσφέρει ιδανικές επιλογές τόσο για τους κοσμικούς, όσο και για τους πιο εναλλακτικούς επισκέπτες.

Μόλις μία ώρα από την Αθήνα, η Κέα ( http://bit.ly/m61lQq ) αποτελεί κάτι σαν προέκταση της Αττικής στη θάλασσα, ένα «μπαλκόνι» προς το Αιγαίο! Είναι ένα νησί που προσφέρει τουριστικές επιλογές, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις τουρισμού, οργανωμένες ή παρθένες παραλίες, αλλά και ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή.

Η γνωριμία μας με το νησί ξεκινά από την Κορησσία, το φυσικό λιμάνι της Κέας, έναν γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό και τουριστικό κέντρο του νησιού. Στο σημείο αυτό βρισκόταν παλιά η αρχαία πόλη Κορησσός, πάνω στην οποία είναι χτισμένος ο σημερινός οικισμός με τα καταστήματα τουριστικών ειδών, τα εστιατόρια, τα καφενεία, τα super markets, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και φυσικά την έντονη νυχτερινή ζωή.

Στο εσωτερικό του οικισμού βρίσκεται η καμινάδα του μεγαλύτερου -και εγκαταλελειμμένου σήμερα - εργοστασίου εμαγιέ στη Μεσόγειο, ύψους 45 μέτρων και γίνονται προσπάθειες για να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος και στο τέλος της προκυμαίας του λιμανιού, απλώνεται η αμμουδιά της Κορησσίας με τα πεντακάθαρα νερά της, με το ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη στο βράχο, που την προστατεύει.

Κατευθυνόμενοι βόρεια, στον παραλιακό δρόμο και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται το Γιαλισκάρι, μια παραλία με χρυσή αμμουδιά και γαλανά νερά, ενώ λίγο πιο μακριά το Βουρκάρι, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι και ταυτόχρονα η τουριστικότερη ίσως περιοχή του νησιού και δημοφιλέστερος προορισμός για τους ιστιοπλόους και τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, τα οποία θα συναντήσετε στο μικρό λιμάνι του χωριού, όλα σχεδόν τα Σαββατοκύριακα του χρόνου.

Μετά το Βουρκάρι, απέναντι από το μικρό λιμάνι, βρίσκονται τα απομεινάρια του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης που είχε καθοριστική σημασία στην ιστορία του πολιτισμού του Αιγαίου. Από το σημείο αυτό θα δείτε και το περίφημο στενό του Λάμπρου Κατσώνη ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο φάρος του Αγίου Νικολάου (1831), ο πρώτος που λειτούργησε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, νοτιοδυτικά του λιμανιού της Κορησσίας, κοντά στις περιοχές Μαράδες και Μελισσάκι, βρίσκεται η εντυπωσιακή παραλία Ξύλα με τα διάφανα νερά. Μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε, απλά φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και κάτι για να φάτε, γιατί η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

Τέλος, κάντε μια βουτιά στις παραλίες των Ποισσών, του Κούνδουρου, του Σπαθιού και του Οτζιά.

Ιουλίδα: η πρωτεύουσα

Στο δρόμο προς την ενδοχώρα, 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι, βρίσκεται η πρωτεύουσα του νησιού, η Ιουλίδα που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο και προσφέρει μαγευτική θέα. Μάλιστα, τα μικρά άσπρα σπίτια της, διακρίνονται ακόμη και από το καράβι, όταν αυτό πλησιάζει το νησί. Στη διαδρομή από το λιμάνι, μετά την περιοχή του Μυλοπόταμου με τους νερόμυλους, συναντάμε ξωκλήσια, σπίτια, αλλά και πλαγιές με βελανιδιές και αμυγδαλιές.

Στα λιθόστρωτα στενά δρομάκια της Ιουλίδας, ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από το παραδοσιακό χρώμα και την αρχιτεκτονική των σπιτιών και θα θαυμάσει τη θέα από το κάστρο που είναι χτισμένο με τους ογκόλιθους των αρχαίων τειχών. Στο δρόμο προς την πλατεία της πρωτεύουσας, συναντάμε το Αρχαιολογικό μουσείο που «στεγάζει» την ιστορική και προϊστορική Κέα, ενώ στην πλατεία του οικισμού, γύρω από εμπορικά μαγαζιά, βρίσκεται το Δημαρχείο που στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο.

Βγαίνοντας από την χώρα και πηγαίνοντας προς την εξοχή της ανατολικής Τζιας, επισκεφτείτε τις έρημες και γραφικές αμμουδιές Συκαμιά και Καληδονήχι και κολυμπήστε στα καθαρά νερά τους, αλλά και τις περιοχές Κούνδουρος και Ποίσσες, στη νοτιοδυτική Κέα.

Από την Ιουλίδα ξεκινά και ο δρόμος που οδηγεί προς το επιβλητικό μοναστήρι της προστάτιδας του νησιού, Παναγίας της Καστριανής που βρίσκεται στο λόφο Καστρί πάνω σ’ ένα βράχο, ατενίζοντας το πέλαγος και προσφέροντας μοναδική θέα του ηλιοβασιλέματος.

Τα μονοπάτια

Για τους περιπατητές η Κέα είναι παράδεισος. Μονοπάτια ( www.keapaths.gr/kea-island-hiking-paths.asp ), συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος είναι λιθόστρωτα, μας περιμένουν για να μας αποκαλύψουν τη μυστική γοητεία της Κέας και ερημικές ακρογιαλιές. Πρόκειται για το οδικό δίκτυο που συνέδεε τις τέσσερις πόλεις – κράτη των αρχαϊκών χρόνων, Ιουλίδα, Κορησσό, Ποιήεσσα και Καρθαία. Σε όλες τις διαδρομές, υπάρχουν ξύλινες πινακίδες σήμανσης και προορισμού, ενώ οι πιο πολλές από αυτές διασταυρώνονται, μερικές ξεκινούν από ένα σημείο άλλης διαδρομής, ή έχουν την ίδια κατάληξη από διαφορετικά σημεία.

Ένα από τα μονοπάτια που ξεκινούν από την Ιουλίδα και περνούν μέσα από πηγές, καταλήγει στο Λιόντα, έναν τεράστιο βράχο, που πάνω του είναι σκαλισμένο ένα επιβλητικό λιοντάρι, που ατενίζει την πρωτεύουσα. Ο Λέων, χρονολογείται από τα αρχαϊκά χρόνια και οι μύθοι γύρω από αυτόν είναι πολλοί. Συνεχίζοντας το μονοπάτι, φτάνουμε στη βρύση του Βενιαμίν που τη «συντροφεύει» ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος και μια μαγευτική θέα.

Η αρχαία Καρθαία

Η Καρθαία ήταν μία από τις τέσσερις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις της Κέας, στα νοτιοανατολικά του νησιού, στην παραθαλάσσια περιοχή που σήμερα ονομάζεται Πόλες και μπορείτε να φτάσετε εκεί από διάφορα μονοπάτια, εύκολα ή πιο δύσκολα. Το φυσικό και ιστορικό τοπίο της διαδρομής, είναι από τα σημαντικότερα στις Κυκλάδες. Προχωρώντας στο αρχαίο μονοπάτι, απολαμβάνουμε την πανίδα και τη χλωρίδα της Κέας, ακούγοντας το νερό του Βαθυπόταμου να ρέει.

Στο νότιο άκρο της λοφοσειράς της Άσπρης Βίγλας βρίσκονται τα σημαντικότερα οικοδομήματα, ο ναός της Αθηνάς στα βόρεια και ο ναός του Απόλλωνα στα νότια. Στην κοιλάδα του Βαθυπόταμου, ανακαλύφθηκε το θέατρο και τμήμα του συστήματος υδροδότησης της πόλης.

Τοπικά προϊόντα

Τοπικά αγροτικά προϊόντα της Κέας είναι το πολύ καλής ποιότητας μέλι, το παστέλι και το παραδοσιακό μαύρο κρασί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τζιώτικες λόζες (το «προσούτο» του Αιγαίου) και τα λουκάνικα από τους κρεοπώλες του νησιού, αλλά και το ξεροτύρι και τα γλυκά του κουταλιού.

Ευχαριστούμε την Τοπική Αρχή για την παροχή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού για τα νησί.

Πώς θα πάτε:

Για τα δρομολόγια των πλοίων από το Λαύριο προς την Κέα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.kea.gr/index.php?id=41 .

Πού θα μείνετε:

Τουριστικά καταλύματα θα βρείτε κυρίως, στην Κορησσία, την Ιουλίδα, το Γιαλισκάρι, το Βουρκάρι, τον Οτζιά, τις Ποίσσες και τον Κούνδουρο, ενώ στις Ποίσσες λειτουργεί και κάμπινγκ. Επιλέξτε καταλύματα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου: http://www.kea.gr/index.php?id=40 .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]