Τα 8 εθνικά πάρκα με τα πιο φθινοπωρινά χρώματα

shenandoah-national-park-birtzinia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Από την Αγγλία ως την Κίνα, τα μεγάλα πάρκα αλλάζουν χρώματα και προσαρμόζονται σε φθινοπωρινές διαθέσεις. Κάποια από αυτά, όμως, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Κάθε εποχή η φύση αλλάζει πρόσωπο κι αυτό φαίνεται πιο καθαρά όπου υπάρχει πράσινο. Κι όσο το φθινόπωρο προχωράει και οι ημέρες μικραίνουν, τόσο αλλάζει το σκηνικό, με μερικά από τα εθνικά πάρκα του κόσμου να καλύπτονται από μάζες πολύχρωμων φύλλων μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι και να συνθέτουν το απόλυτο φθινοπωρινό τοπίο.

Shenandoah National Park, Βιρτζίνια, Ηνωμένες Πολιτείες
Περίπου 120 χιλιόμετρα έξω από τη Νέα Υόρκη, στο Εθνικό Πάρκο Shenandoah μπορεί κανείς να νιώσει την απόλυτη ηρεμία και γίνει θεατής σε ένα υπέροχο σκηνικό, με τα βουνά Blue Ridge στο βάθος και τα κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα του πάρκου να κλέβουν την παράσταση σε μια τεράστια έκταση που ενδείκνυται για φθινοπωρινή πεζοπορία.

Jiuzhaigou National Park, Κίνα
Το εθνικό πάρκο Jiuzhaigou, η ονομασία του οποίου σημαίνει «η κοιλάδα των 9 χωριών» λόγω των εννέα θιβετιανών χωριών του πάρκου, έχει μπει στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και απ’ ό,τι φαίνεται όχι άδικα. Γεμάτο με τιρκουάζ λίμνες, καταρράκτες και δέντρα με κίτρινα και πορτοκαλί φύλλα, μάλλον κερδίζει επάξια τον τίτλο ενός από τα ομορφότερα πάρκα του κόσμου.

Lake District, Αγγλία
Ο δημοφιλής αυτός προορισμός στην Αγγλία αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της, με το ψηλότερο βουνό της χώρας Scafell Pike, όπως και τις μεγαλύτερες και βαθύτερες λίμνες. Το πανέμορφο αυτό τοπίο που γοήτευσε τον ποιητή William Wordsworth πριν 200 χρόνια είναι το απόλυτο μέρος να απολαύσει κανείς τις τελευταίες ηλιαχτίδες πριν μπει ο χειμώνας.

Cairngorms, Σκωτία
Αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιλαμβάνει πέρα από το οροπέδιο των Cairngorms, χωριά, αποστακτήρια ουίσκι και κάστρα ανάμεσα σε λόφους, αρχαία δάση και λίμνες.

Saxon Switzerland National Park, Γερμανία
Αν και το “Switzerland” παραπέμπει στην Ελβετία, το εθνικό πάρκο Saxon Switzerland βρίσκεται στη Γερμανία, κοντά στη Δρέσδη. Η δασώδης αυτή περιοχή χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές βραχώδεις δομές, με πιο διάσημους τους βράχους Bastei 194 μέτρων (φωτό), που δίνουν άλλη διάσταση στο υπέροχο θέαμα του πάρκου.

Naejangsan National Park, Νότια Κορέα
Το όνομά του σημαίνει «μέσα» ή «κρυμμένο» και του δόθηκε λόγω του ότι φιλοξενεί πολλά «κρυμμένα» είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως και 12 είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Νότιας Κορέας, με παρθένα μέρη και θέα που φτάνει όσο φτάνει και το μάτι.

Grand Teton National Park, Ουαόμινγκ, Ηνωμένες Πολιτείες
Καλύπτοντας μια τεράστια έκταση σε ένα υπέροχο τοπίο με την οροσειρά Teton να κόβει στο βάθος την ανάσα, το πάρκο φιλοξενεί άγρια ζωή, αρκούδες και βίσονες και τα χρώματά του το φθινόπωρο είναι απερίγραπτα.

Triglav National Park, Σλοβενία
Στο μοναδικό πάρκο της Σλοβενίας, Triglav, βρίσκεται και το ψηλότερο βουνό της με το ίδιο όνομα και λέγεται πως έχει ονομαστεί έτσι από τον τρικέφαλο θεό που ζούσε εκεί. Το πάρκο καταλαμβάνει το 4% της γης της χώρας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους ντόπιους, αφού ενδείκνυται για πεζοπορία, ψάρεμα και ποδήλατο.