Ταξιδεύοντας στους πιο θεαματικούς δρόμους των ΗΠΑ

taksideuontas-stous-pio-theamatikous-dromous-ton-ipa

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2011

Οι οδικές αρτηρίες των απέραντων ΗΠΑ, οδηγούν ή περνάνε από μέρη εντυπωσιακής ομορφιάς, από τη Φλόριντα μέχρι τη Χαβάη και το Κολοράντο. Το click@Life σας παρουσιάζει μερικούς από τους πιο θεαματικούς δρόμους στις ΗΠΑ.

Από την εντυπωσιακή ακτή της Καλιφόρνια, μέχρι το Μάουι και τη Φλόριντα, υπάρχουν αμέτρητες οδικές αρτηρίες στις ΗΠΑ, γνωστές για τις πόλεις ή τα μέρη όπου καταλήγουν, είτε για τα εκπληκτικά τοπία από τα οποία περνούν.

Ένα παράδειγμα, ο σχεδόν 800 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομος Blue Ridge Parkway, που μετρά 75 χρόνια «ζωής» και περνά από σπήλαια ασβεστολιθικών πετρωμάτων, καθαρές ορεινές πηγές και από απίστευτα τοπία στα Απαλάχια όρη, προσφέροντας πανοραμική θέα, διαφορετική ανάλογα με την εποχή.

Ο U.S. 1, από το Key Largo, μέχρι το Key West, χαρίζει στους ταξιδιώτες τις ομορφιές της Φλόριντα, με τους υποβρύχιους κοραλλιογενείς υφάλους και μια γέφυρα 11 χιλιομέτρων -μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Ελάτε να «οδηγήσουμε» μαζί στους πιο θεαματικούς δρόμους των ΗΠΑ…

U.S. 1- Florida Keys

Φεύγοντας από την ηπειρωτική χώρα για το 200 χιλιομέτρων αρχιπέλαγος Florida Keys ( http://bit.ly/l8x2Zt ), οι ταξιδιώτες διασχίζουν έναν παράδεισο με beach bars, θαλάσσια σπορ και γαλαζοπράσινες παραλίες. Από το Key Largo μέχρι το Key West, ο υπερπόντιος αυτοκινητόδρομος ενώνει τα νησιά σα χάντρες, παίρνοντας από φάρους, υποβρύχια πάρκα κοραλλιογενών υφάλων και μια γέφυρα 11 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα.

Στάση: Στις αποβάθρες Islamorada οι ταξιδιώτες μπορούν να θαυμάσουν και να ταΐσουν τεράστια ψάρια.

Route 12- Γιούτα

Το μεγαλείο των κόκκινων βράχων της Γιούτα είναι ορατό στην εθνική διαδρομή 12 (Route 12- http://bit.ly/lB9Szb ), μεταξύ των εθνικών πάρκων Capitol Reef και Bryce Canyon. Οδηγώντας στην 200 χιλιομέτρων αρτηρία (με τα ελάχιστα σημεία εισόδου), θα περάσετε από χαριτωμένες μικρές πόλεις, απόκρημνες χαράδρες ψαμμίτη, λιβάδια με μοβ φασκόμηλο και φυσικά από το γνωστό σημείο που… κόβει την ανάσα, "The Hogback".

Στάση: Στο καφέ στο Kiva Koffeehouse στο Escalante, για να δείτε το Grand Staircase National Monument ( www.utah.com/escalante/ ).

17-Mile Drive- Καλιφόρνια

Ο επονομαζόμενος δρόμος 17-Mile Drive ( http://bit.ly/jPWdox ), εκτείνεται στη χερσόνησο Monterey της Καλιφόρνια για περίπου 15 χιλιόμετρα. Μια μικρή ιδιωτική λωρίδα δρόμου δίπλα στον αυτοκινητόδρομο 1, που εκτείνεται από τις πόλεις Pacific Grove, έως την Carmel, περνάει μέσα από τα δάση Del Monte που ανήκουν στην αποκλειστική κοινότητα γκολφ Pebble Beach. Από εκεί, το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι το λιγότερο θεαματικό.

Στάση: Στο ενυδρείο The Monterey Bay Aquarium ( www.montereybayaquarium.org/ ) με τους τεράστιους καρχαρίες και τις θαλάσσιες χελώνες.

Blue Ridge Parkway- Βόρεια και Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια

Πρόκειται για έναν «φιδίσιο» δρόμο 800 χιλιομέτρων που περνά ανάμεσα από τα βουνά Great Smoky Mountains και το εθνικό πάρκο Shenandoah ( www.nps.gov/shen/index.htm ). Προσφέρει πανοραμική οδήγηση όλες τις εποχές, με χρωματιστές πλαγιές δέντρων το φθινόπωρο, πυκνά δάση το καλοκαίρι, αλλά και θέρετρα σκι το χειμώνα. Ο Parkway αποτελεί επίσης παράδεισο για πολλά είδη πουλιών.

Στάση: Στα μεταλλωρυχεία στα Απαλάχια όρη, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής των μετάλλων.

Lake Shore Drive- Σικάγο

Ο δρόμος Lake Shore Drive ( http://bit.ly/lBPf8Y ) βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές της λίμνης Μίσιγκαν και εκτείνεται σε περίπου 40 χιλιόμετρα. Βρίσκεται κοντά σε ένα από τα υψηλότερα κτήρια στον κόσμο, τον Willis Tower -πρώην Sears Tower ( www.willistower.com/ ) και αποτελεί τον πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά δρόμο στον κόσμο.

Στάση: Στο Millennium Park ( http://www.millenniumpark.net ), για τις δωρεάν καλοκαιρινές συναυλίες.

Bluebonnet Trail- Τέξας

Ανάμεσα στις πόλεις Austin και Houston του Τέξας, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα τοπία, ειδικά από το Μάρτιο έως Μάιο, όταν τα αγριολούλουδα γεμίζουν τα χωράφια. Από το Austin, θα περάσετε μια σειρά από επτά διασυνδεδεμένες λίμνες, όπως η λίμνη Buchanan ( http://bit.ly/mcvVoV ), ένα ήρεμο θέρετρο, δημοφιλές στους ψαράδες και τους καλλιτέχνες.

Στάση: Για να θαυμάσετε τις απέραντες εκτάσεις με λουλούδια.

Hana Highway- Μάουι

Υπάρχουν μπλουζάκια που γράφουν: επιβίωσα από το δρόμο προς τη Χάνα! Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από τέσσερις ώρες για τα 83 χιλιόμετρα από το Καχουλούι προς τη Χάνα, σε ένα δρόμο ( http://bit.ly/jmDdo7 ) με πολλές στροφές, απότομες βραχώδεις ακτές γεμάτες μάνγκο και εντυπωσιακή θέα.

Στάση: στο Haleakala National Park ( www.nps.gov/hale/index.htm ).

Trail Ridge Road- Κολοράντο

Καλώς ήλθατε στο δρόμο με το μεγαλύτερο συνεχόμενο υψόμετρο στις ΗΠΑ: ο Trail Ridge Road ( http://bit.ly/kz73lf ), βρίσκεται στα 3.713 μέτρα μέσα στο Rocky Mountain National Park ( www.nps.gov/romo/index.htm ). Στη διαδρομή θα συναντήσετε ελάφια, ταράνδους, πρόβατα και πλούσια χλωρίδα.

Στάση: στο σημείο στο Estes Park όπου ο Στίβεν Κίνγκ εμπνεύστηκε τη «Λάμψη».