Καβάλα: η μακεδόνισσα καλλονή

kabala-i-makedonissa-kalloni-makedonissa-kalloni

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2011

Οι αστικές και φυσικές ομορφιές της Καβάλας, αλλά και τα αξιοθέατά της, την κατατάσσουν σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς της χώρας.

Μια από τις ομορφότερες και γραφικότερες πόλεις της χώρας μας, εξαιτίας της μοναδικής της φυσιογνωμίας, της προνομιακής τοποθεσίας της, αλλά και της ζεστής και φιλικής της ατμόσφαιρας, η Καβάλα ( http://bit.ly/jGc3OA ) αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό, αλλά και ορμητήριο για διάφορες εκδρομές (π.χ. στη Θάσο ή στο Δέλτα του Νέστου).

Είναι μια από τις πιο μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, μετά την Θεσσαλονίκη, κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο», με μοναδική θέα στη θάλασσα.

Η συνύπαρξη των νεοκλασικών, των παραδοσιακών και των σύγχρονων σπιτιών, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, τα όμορφα τοπία που προσφέρονται για περιηγήσεις στη φύση και τα ιστορικά μνημεία, συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικό.

Το εντυπωσιακό κτίριο- μικρογραφία ουγγρικού πύργου, στη νέα πόλη της Καβάλας, κτίστηκε περίπου το 1895 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog και το 1937 αγοράστηκε από το δήμο Καβάλας για να στεγάσει το δημαρχείο της πόλης.

Στην Καβάλα λειτουργεί επίσης αρχαιολογικό μουσείο -με αντιπροσωπευτικά μνημεία από την ευρύτερη πολιτιστική ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης- που λειτουργεί παράλληλα και ως μουσείο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της, μουσείο καπνού ( www.tobaccomuseum.gr/el.html ) και δημοτικό λαογραφικό μουσείο.

Το μεσαιωνικό υδραγωγείο της πόλης, οι «Καμάρες», όπως ονομάζεται, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία της Καβάλας, το οποίο δέχτηκε από πολύ νωρίς επιδιορθώσεις και εκτεταμένες επισκευές κατά την Οθωμανοκρατία, ιδιαίτερα στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και Νομοθέτη (1530 μ. Χ. περίπου) και σώζεται έως σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Γεωγραφικά βρίσκεται σε μια θέση που ουσιαστικά χωρίζει την παλιά από τη νέα πόλη.

Η παλιά πόλη και το κάστρο

Στην παλιά πόλη ή αλλιώς συνοικία της Παναγίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κτίρια, πλακόστρωτα δρομάκια και μνημεία, όπως το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο ισλαμικό κομψοτέχνημα που χτίστηκε το 1817, από τον Μεχμέτ Αλή, χρησιμοποιήθηκε ως ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο και αποτελεί σήμερα ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο ( www.imaret.gr/ ).

Σε όλο το μήκος της οδού Θ. Πουλίδου, υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια και καφέ, ενώ κατευθυνόμενοι προς το άκρο της Χερσονήσου της Παναγίας, θα δείτε το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας, που λειτουργεί επίσης ως καφέ με πανοραμική θέα. Δίπλα από το σπίτι, είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή, δώρο των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας στους Καβαλιώτες, ενώ στο τέλος της Χερσονήσου της παλιάς πόλης, βρίσκεται ο φάρος, σε ένα σημείο που ενδείκνυται για ρομαντικές βόλτες.

Στην κορυφή της παλιάς πόλης δεσπόζει το φρούριο της Καβάλας ( www.castle-kavala.gr/ ), που κτίστηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα, στηριζόμενο σε θεμελίωση Βυζαντινής περιόδου και δέχτηκε αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Στο υπαίθριο θέατρό του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ σωζόμενα τείχη της ακρόπολής του υπάρχουν σε πολλά μέρη της παλιάς πόλης.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην παλιά πόλη της Καβάλας με αυτοκίνητο, με τα πόδια αλλά και δωρεάν με το τρενάκι του Δήμου Καβάλας.

Το λιμάνι

Το λιμάνι της Καβάλας ( www.portkavala.gr/ ) έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Η χερσαία ζώνη του είναι το κεντρικό σημείο για την ψυχαγωγία και για την τουριστική δραστηριότητα, ενώ από τον Οκτώβριο του 2002 η εμπορική κίνηση μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Ν. Καρβάλης «Φίλιππος Β’».

Οι παραλίες

Παρότι σύγχρονο αστικό κέντρο, η Καβάλα διαθέτει χώρους για ανάπαυση, διαδρομές πεζοπορίας, αλλά και πολυάριθμες παραλίες, πολλές από τις οποίες διαθέτουν «γαλάζια σημαία». Μάλιστα, είναι μια από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που μέσα στον πολεοδομικό της ιστό διαθέτει 4 οργανωμένες παραλίες.

Στην ανατολική πλευρά του νομού βρίσκεται η παραλία της Κεραμωτής, ενώ στην πόλη, από τα ανατολικά συναντάμε το Περιγιάλι, στο κέντρο την παραλία της Ραψάνης και στα δυτικά την Καλαμίτσα, το Μπάτη και την Τόσκα και το Παληό. Στα δυτικά του νομού υπάρχουν ακόμη περισσότερες παραλίες, η μια πιο όμορφη από την άλλη: η Νέα Ηρακλείτσα, η Νέα Πέραμος, οι Αμμόλοφοι, η Αλμύρα, η Σαρακήνα, η Ακτή Κάρυανης η ακτή Οφρυνίου και πολλοί άλλοι μικροί κολπίσκοι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: www.kavalagreece.gr/ και www.kavala.gov.gr .

Φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου

Το καλοκαίρι του 2011, το Φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου ( www.philippifestival.gr/banner2011.html ) είναι αφιερωμένο στη μουσική του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του. Το 54ο φεστιβάλ, ανοίγει την αυλαία του στις 2 Ιουλίου 2011 με τη μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου και περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις στην πόλη της Καβάλας, στο κάστρο, στο προαύλιο του Ιμαρέτ, κάτω από το φάρο κ.α..

Πώς θα πάτε:

Η Καβάλα απέχει από την 680χλμ και 165 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να φτάσετε οδικώς ή αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Μ. Αλέξανδρος της Χρυσούπολης ( www.hcaa-eleng.gr/greek/airports/kavala/kavala_data_gr.html ), μόλις 20 χλμ. από την πόλη της Καβάλας

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην πόλη επιλέξτε από τα καταλύματα του καταλόγου που διαθέτει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας: www.kavalagreece.gr/?page_id=62 .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]