Kύμη: αγναντεύοντας το Αιγαίο

kumi-agnanteuontas-to-aigaio

ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2011

Η Κύμη είναι μια όμορφη κωμόπολη στο κέντρο της Εύβοιας, που συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές του βουνού και της θάλασσας και αποτελεί ορμητήριο για εκδρομές σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες.

Σε μια προνομιακή θέση, στα κεντρικο-ανατολικά παράλια του νομού Ευβοίας, βρίσκεται η Κύμη ( http://bit.ly/jHhQ9S ), μια πόλη 3.000 περίπου κατοίκων που συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές του βουνού και της θάλασσας και προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα για αυθεντική διασκέδαση, χαλάρωση, αλλά και ενδιαφέρουσες εκδρομές.

Το «μπαλκόνι του Αιγαίου» όπως χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι την Κύμη, είναι μία όμορφη πόλη που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας, πυκνή βλάστηση και όμορφες παραλίες, αλλά και έντονη ζωή με ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ.

Η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι ιδιαίτερη και κρατάει, σε πείσμα των καιρών, αρκετά στοιχεία από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, με παλιά αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά που εντυπωσιάζουν για τις περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια (κάτω μέρη των μπαλκονιών), τις κτητορικές επιγραφές τους κ.ά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης ( http://bit.ly/lVrX37 ) που θεωρείται από τα καλύτερα του είδους του, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μοναδικά καλλιτεχνήματα, κυρίως υφαντά και κεντητά, από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής της Κύμης τον 19ο αιώνα, αλλά και μια πλήρη ενδυματολογική σειρά από τοπικές φορεσιές καθώς και διάφορα παραδοσιακά σκεύη. Στο υπόγειο βρίσκεται το κηροπλαστείο, ο χώρος της μπουγάδας και το παραδοσιακό κατώγι με το κελάρι και τα γεωργικά εργαλεία.

Η Κύμη αποτελεί γενέτειρα του παγκοσμίας φήμης γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου που ανακάλυψε το ομώνυμο τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εκεί βρίσκεται και το σπίτι όπου γεννήθηκε (το 1883) αλλά και έζησε ο σπουδαίος ερευνητής, το οποίο διασώζεται και έχει αναπαλαιωθεί.

Παραλίες

Στις ανατολικές ακτές της Κύμης βρίσκεται η πλαζ Σουτσίνι με τα θαυμάσια πεύκα της. Η παραλία Κύμης έχει ψιλή άμμο, ενώ η Πλατάνα ψιλό βότσαλο. Υπάρχουν επίσης οι παραλίες του Στομίου, του Άη Γιώργη και της Μουρτερής, με τις απέραντες αμμουδιές.

Βόρεια της Κύμης βρίσκονται οι «παρθένοι» κόλποι Τσίλαρο και Θαψά με το ψιλό βότσαλο και η παραλία του Μετοχίου.

Όλες οι παραλίες είναι καθαρές με διαυγή νερά, ενώ ορισμένες από αυτές είναι και φημισμένες ως «καλαμαρομάνες» λόγω των πολλών καλαμαριών που ψαρεύουν εκεί, ερασιτέχνες κυρίως, ψαράδες.

Μάλιστα στον οικισμό Χηλή (5χλμ. από την Κύμη) γίνεται κάθε καλοκαίρι «Γιορτή Καλαμαριού», στην οποία παίρνουν μέρος πολλοί ερασιτέχνες «καλαμαροκηνυγοί» και βραβεύονται εκείνοι που θα ψαρέψουν τα περισσότερα καλαμάρια. Στη συνέχεια στήνεται και σχετικό γλέντι με ψητά και τηγανητά καλαμάρια.

Στο Ν.Α. άκρο της κωμόπολης, βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Λιαουτσάνισσας, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το τέμπλο και ο άμβωνας είναι έργα του μαρμαρογλύπτη από την Τήνο, Ιωάννη Χαλεπά πατέρα του ιδιοφυούς Γιαννούλη Χαλεπά. Επίσης, στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον περίτεχνο χρυσοκέντητο λειτουργικό επιτάφιο του 14ου αιώνα, που πριν μερικά χρόνια εκτέθηκε και στην Αθήνα στα πλαίσια του θεσμού «Αθήνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Έξω από την πόλη βρίσκεται το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που ιδρύθηκε πιθανόν τον 15ο αιώνα και σε μικρή απόσταση το ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο του Αγίου Γεωργίου με την εκπληκτική θέα και η ιαματική πηγή του Χωνευτικού, της οποίας το νερό φημίζεται για την ευεργετική του επίδραση στις περιπτώσεις νεφροπαθών. Δίπλα στη πηγή λειτουργεί το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού «Κύμη», αλλά και ο ναός του Αγίου Νεκταρίου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης μπορεί κανείς να ακολουθήσει πολλές «πράσινες» διαδρομές, όπως αυτή ανάμεσα στο Βίταλο και το Μετόχι και να επισκεφτεί παραδοσιακούς οικισμούς (όπως π.χ. οι Μαλετιάνοι, 5 χλμ. νοτιοδυτικά της Κύμης), ενώ από το λιμάνι της μπορεί να επισκεφτεί την όμορφη Σκύρο.

Τοπικά προϊόντα

Τα πιο φημισμένα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή της Κύμης είναι τα σύκα, τα κεράσια και το ελαιόλαδο, ενώ από τα προϊόντα με καθαρά τοπικό «χρώμα» ξεχωρίζουν τα «κουκουλάρικα κάντρα», χειροτεχνήματα φτιαγμένα από κουκούλια μεταξοσκώληκα και πολλά είδη γλυκών όπως ο μπακλαβάς και τα αμυγδαλωτά.

Ευχαριστούμε την τοπική Αρχή ( www.kimi.gr/ ) για την παροχή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού.

Πώς θα πάτε:

Η Κύμη απέχει περίπου 180χλμ. από την Αθήνα, 85 χλμ. από τη Χαλκίδα (περνώντας έξω από το Βασιλικό, την Ερέτρια την Αμάρυνθο και το Αλιβέρι) και 140 χλμ μέσω του Ferry Boat Ωρωπού-Ερέτριας.

Πού θα μείνετε:

Στο «Αρχοντικό Κύμης» ( www.arxontikokimis.gr/ ), ένα μικρό boutique hotel που λειτουργεί από το 1960 και έχει ανακαινιστεί, στο ξενοδοχείο «Κοράλι» ( www.coralihotel.gr/ ) σε αμφιθεατρική θέση πάνω από τον κολπίσκο της παραλίας της Κύμης και στο ξενοδοχείο Valledi Village ( www.valledivillage.gr/index_gr.htm ), επίσης στην παραλία Κύμης.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]