Ταξίδι με το αεροπλάνο και παιδιά: γίνεται;

moro-aeroplano
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Γίνεται. Το θέμα είναι πόσο εύκολο είναι να τα τιθασεύσετε ανάλογα με την ηλικία, για να μην σας στραβοκοιτούν οι υπόλοιποι επιβάτες.

Ένα μωρό που κλαίει σε ένα αεροπλάνο κι ένα τρίχρονο που τρέχει πάνω κάτω και δεν θέλει να βάλει τη ζώνη του σίγουρα προκαλούν αναστάτωση σε όλους τους επιβάτες. Η λύση της ωτοασπίδας, όμως, μπορεί να σώσει κατά πολύ την κατάσταση. Εκτός αν είστε οι γονείς του…

Μωρά: εξασφαλίστε το φαγητό τους
Το ταξίδι με ένα μωρό έως 2,5 χρονών μπορεί να είναι από πολύ δύσκολο έως… εφιάλτης. Φροντίστε την ώρα της απογείωσης και της προσγείωσης να έχετε κάτι πρόχειρο να τα ταΐσετε προκειμένου να κρατήσετε το στόμα τους απασχολημένο –και να ξεβουλώσετε πιο εύκολα τα αυτιά του- και μην τσιγκουνευτείτε τις εύκαιρες πάνες. Αν κάποιος συνεπιβάτης σας προσφερθεί να βοηθήσει, μην το απορρίψετε. Ακόμη και 5 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για να πάτε στην τουαλέτα ή να φάτε κάτι.

Νήπια: πάρτε παιχνίδια
Πάρτε μερικά μικρά, καινούργια παιχνίδια ή αυτοκόλλητα, μολύβια κ.ο.κ. και δίνετέ του ένα ανά ώρα, αν συμπεριφέρεται σωστά. Μην του δώσετε γλυκά, γιατί θα το κάνετε να πεινάσει γρήγορα και να ζητάει συνεχώς φαγητό. Προτιμήστε κάτι που μπορεί να μασουλάει αρκετή ώρα και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στο ξεβούλωμα των αυτιών του. Αφήστε το να παίξει με τους ευγενικούς κυρίους του πίσω καθίσματος, αλλά όχι για παραπάνω από 10 λεπτά, προκειμένου να μην γίνει ενοχλητικό.

Για μεγαλύτερες ηλικίες: χρησιμοποιήστε την τεχνολογία
Το ipad σίγουρα πρέπει να χρησιμοποιείται από τα παιδιά με σύνεση και έλεγχο από τους γονείς. Εν προκειμένω, όμως, είναι μια περίπτωση που χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε προκειμένου να απασχολήσετε τα μεγαλύτερα παιδιά που γκρινιάζουν με τις πολύωρες πτήσεις –εκτός αν βέβαια προτιμούν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να ακούσουν μουσική, που είναι σαφώς προτιμότερες δραστηριότητες.

Γενικότερα, προσπαθήστε να δείξετε υπομονή και να βρείτε νέους τρόπους να απασχολήσετε τα παιδιά. Οι πτήσεις, άλλωστε, είναι βαρετές για τους περισσότερους ενήλικες, φανταστείτε για ένα πεντάχρονο…