Πράσινο Ακρωτήρι: Ούτε πράσινο, ούτε ακρωτήρι, αλλά μια νησιωτική χώρα, ηφαίστειο!

prasino-akrotiri-oute-prasino-oute-akrotiri-alla-mia-nisiotiki-xora-ifaisteio

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Το Πράσινο Ακρωτήρι, ένα αρχιπέλαγος νησιών στα δυτικά της Αφρικής, αποτελεί μια χώρα με άγρια ηφαιστειογενή ομορφιά και με μουσική κουλτούρα που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.

Το όνομά του είναι παραπλανητικό, καθώς δεν είναι ούτε πράσινο και κυρίως, ούτε ακρωτήρι, αλλά ένα αρχιπέλαγος ηφαιστειογενών νησιών στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, στα δυτικά της Σενεγάλης. Η πρώην πορτογαλική αποικία περιλαμβάνει 10 νησιά (Μπράβα, Φόγκο, Σαντιάγο, Μάιο, Μπόα Βίστα, Σαλ, Σάο Νικολάου, Σάο Βισέντε, Σάο Αντάο και Σάντα Λουσία) και αρκετές μικρές νησίδες, που στην πλειοψηφία τους είναι ορεινά και έχουν μια ιδιαίτερη γεωλογική ομορφιά, που οφείλεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το Πράσινο Ακρωτήρι ( http://bit.ly/mlqfVr ) ανεξαρτητοποιήθηκε από την Πορτογαλία το 1975, ένα χρόνο μετά την αδελφική του αποικία Γουινέα. Τα νησιά του είναι φτωχά σε φυσικούς πόρους, με ελάχιστες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μεγάλη ξηρασία, γι’ αυτό και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, ακόμη και από ανθρωπιστική βοήθεια. Ως ταξιδιωτικός προορισμός όμως ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία που την οφείλουν στα γαλαζοπράσινα νερά τους, το λαμπερό ήλιο, τους φιλόξενους κατοίκους, τη μουσική τους κουλτούρα, ακόμη και την τραγουδίστρια «σύμβολό» τους, την ξυπόλητη ντίβα Σεζάρια Εβόρα, που μάλιστα επισκέφθηκε τη χώρα μας τον Ιούνιο του 2011 για μια συναυλία στο Λυκαβηττό ( www.clickatlife.gr/story/mousiki/cesaria-evora-i-aisiodoksia-me-boithise-na-min-ta-paratiso-sti-zoi-mou?id=1985633 ) και πέθανε μερικούς μήνες αργότερα.

Πρωτεύουσα του αρχιπελάγους είναι η Πράια, που βρίσκεται στο ηφαιστειογενές Σαντιάγο ( www.caboverde.com/ilhas/ysiag-it.htm ), το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Ακόμη και στην πρωτεύουσα, οι ρυθμοί είναι αργοί, ενώ εκεί βρίσκεται και η «καρδιά» της νυχτερινής ζωής των νησιών με τα μουσικά events και τους χορούς.

Σε κοντινή απόσταση από την Πράια βρίσκεται η Cidade Velha, η πρώτη αποικιοκρατική πόλη που χτίστηκε στους τροπικούς, η οποία τώρα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/1310 ). Τα περισσότερα μνημεία της είναι ανακαινισμένα ή βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της συντήρησης.

Το Σάο Αντάο ( www.caboverde.com/ilhas/s-antao/guide-e.htm ), το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Πράσινου Ακρωτηρίου, είναι το πιο δυτικό από τα νησιά του συμπλέγματος και το πιο πράσινο από όλα. Χαρακτηρίζεται από το βουνό Πίκο ντα Κρουθ με υψόμετρο 1.585 μέτρα, απότομες χαράδρες, βουνά, τεράστια βράχια, κατάφυτες πλαγιές και μικρά ψαροχώρια στην άκρη του γκρεμού, όπως το Fontainhas.

Το νησί Σαλ ( www.caboverde.com/ilhas/sal/guide-e.htm ), ένα από τα λίγα πεδινά νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και ιδιαίτερα η κατάλευκη τροπική παραλία της Σάντα Μαρία, αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα καθώς εδώ έρχονται να επωάσουν τα αβγά τους εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα σημεία στον κόσμο για windsurfing και kite surfing. Εδώ βρίσκονται και οι αλυκές Πέδρα ντε Λούμε, που έχουν δημιουργήσει ένα σεληνιακό τοπίο με κοφτερούς βράχους και φυσικές κοιλότητες γεμάτες αλμυρό νερό.

Το Μιντέλο, η πρωτεύουσα του Σάο Βισέντε ( www.caboverde.com/ilhas/s-vicen/guide-e.htm ), με τα χρωματιστά σπίτια και τη νοσταλγική ατμόσφαιρα, θεωρείται η καρδιά της τοπικής κουλτούρας των νησιών, καθώς συγκεντρώνει όλη την καλλιτεχνική κίνηση της χώρας. Εκεί θα ακούσετε μουσικές περπατώντας στους δρόμους της πόλης και θα πετύχετε σίγουρα συναυλίες και μουσικά σχήματα που παίζουν τα παραδοσιακά «μόρνα» (μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στο Πράσινο Ακρωτήρι, που γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών, με θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, την προδομένη αγάπη και τα ανεκπλήρωτα όνειρα, με έναν μελαγχολικό τρόπο) και όχι μόνο. Επίσης, το Μιντέλο είναι γνωστό και για το καρναβάλι του, το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς.

Το νησί Φόγκο ( www.caboverde.com/ilhas/fogo/guide-e.htm ), είναι ουσιαστικά ένα στρογγυλό νησί- ηφαίστειο, με το γραφικό Sao Filipe, να κλέβει… καρδιές με τα στενά δρομάκια του, τα χρωματιστά αποικιακά σπίτια, τις πλατείες του, τη μεγάλη εκκλησία της Παναγίας και κυρίως με την καταπληκτική θέα προς τον ωκεανό. Το Φόγκο αποτελεί ενεργό ηφαίστειο και είναι το μοναδικό στο αρχιπέλαγος με τον ηφαιστειακό του κώνο να φτάνει σε ύψος τα 2.829μέτρα στην Πίκο ντο Κάνου. Ένας δρόμος με πολλές στροφές ανεβαίνει τη νότια πλαγιά του ηφαιστείου, φτάνοντας μέχρι το χείλος του, στα 1.800 μέτρα, ενώ στον κρατήρα υπάρχει ένα ολόκληρο χωριό!

Ο τουρισμός στο νησί με τους αμμόλοφους, Μπόα Βίστα ( www.caboverde.com/ilhas/boavist/guide-e.htm ) είναι ακόμη αραιός και εδώ δε θα βρείτε πολυτελή ξενοδοχεία. Θα βρείτε όμως μαγευτικές παραλίες με λευκή, ψιλή άμμο και γαλάζια νερά. Η πιο όμορφη παραλία είναι η Curranlinho. Μια άλλη δημοφιλής παραλία είναι η Cabo Santa Maria, στην ακτή της οποίας βρίσκεται το ναυάγιο ενός ισπανικού πλοίου.

Πώς θα πάτε: από την Ελλάδα χρειάζονται τρεις πτήσεις για να φτάσετε στο Πράσινο Ακρωτήρι, μέσω Λισαβόνας (με ενδιάμεσο σταθμό) ή μέσω άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Οι αερογραμμές του Πράσινου Ακρωτηρίου (TACV), είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε εύκολα και γρήγορα τα νησιά του, ενώ υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ τους.

Πού θα μείνετε: μπορείτε να αναζητήσετε καταλύματα στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου από την ιστοσελίδα: www.caboverde.com .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]