Βαρκελώνη: η παραμυθένια πόλη του Γκαουντί

barkeloni-i-paramuthenia-poli-tou-gkaounti-paramuthenia-poli-tou-gkaounti

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, η Βαρκελώνη, με τα «παραμυθένια» δημιουργήματα του Γκαουντί, τα μουσεία και τις γκαλερί της, τη γαστρονομία της, την αθλητική της κουλτούρα και τη νυχτερινή της ζωή, αποτελεί δικαίως έναν από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Από τις πιο τουριστικές πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο, η Βαρκελώνη αποτελεί ένα προορισμό ιδανικό για τον επισκέπτη που ενδιαφέρεται για την τέχνη, για εκείνον που θέλει να χαλαρώσει, για το φίλαθλο και φυσικά για όσους θέλουν να διασκεδάσουν. Πρόκειται για την πόλη που αξιοποίησε ίσως καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη την ολυμπιακή της εμπειρία το 1992 και μετατράπηκε σε μια κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη.

Η πρωτεύουσα της Καταλονίας, έχει βρει έναν «μαγικό» τρόπο να τα συνδυάζει και να τα καταφέρνει όλα: διατηρεί τον ιστορικό της χαρακτήρα και τα μνημεία της, παλαιότερα ή μοντέρνα, δίνει χώρο σε νέους αρχιτέκτονες να προσφέρουν το έργο τους, επενδύει στην τεχνολογία, αλλά και παραμένει παραδοσιακή. Με λίγα λόγια, η Βαρκελώνη είναι μια πόλη αξιοζήλευτη.

Γκαουντί, ο «πατέρας» της Βαρκελώνης

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι «πατέρας» της Βαρκελώνης –από την άποψη ότι άφησε έντονα το στίγμα του στην πόλη- είναι ο Γκαουντί, ένας εκκεντρικός και ιδιοφυής καταλανός αρχιτέκτονας της Αρ Νουβό, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή και τον πλούτο της αστείρευτης δημιουργικότητάς του στην πόλη του, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια, τους πλακόστρωτους δρόμους και τα μεταμοντέρνα κτήρια της Βαρκελώνης, εντυπωσιάζουν –βγαλμένα σαν από παραμύθι- ορισμένα από τα πιο διάσημα δημιουργήματά του, όπως η επιβλητική Sagrada Familia, το εντυπωσιακό πάρκο Guell, το όμορφο σπίτι Batlló κ.ά.. Οι δημιουργίες του θυμίζουν άλλοτε παραμύθι, άλλοτε κάτι από την απρόβλεπτη ομορφιά της φύσης και άλλοτε κάτι από Ανατολή.

Όπως σημειώνει η UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/320 ) στην αναφορά της προκειμένου να συμπεριλάβει τα έργα του Γκαουντί στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της, «τα έργα του Γκαουντί επιδεικνύουν μια σημαντική ανταλλαγή αξιών, που συνδέεται στενά με τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του, όπως αντιπροσωπεύεται από τον καταλανικό μοντερνισμό (ένα σύγχρονο κίνημα σαν το Art Nouveau). Πρόβλεψε και επηρέασε πολλές από τις μορφές και τις τεχνικές που είχαν είχαν να κάνουν με την ανάπτυξη της σύγχρονης κατασκευής τον 20ο αιώνα».

Το τελευταίο και ένα από τα χαρακτηριστικά έργα του Γκαουντί, είναι η γιγαντιαία ρωμαιοκαθολική εκκλησία Sagrada Familia ( www.sagradafamilia.cat/ ), η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε στα μισά του 19ου αιώνα και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Όταν την αντικρύσετε θα μείνετε πραγματικά έκπληκτοι και σίγουρα θα δυσκολευτείτε να αποτυπώσετε το μέγεθος και την ομορφιά της στις φωτογραφίες σας.

Το πάρκο Guell ( http://bit.ly/m7R78o ) βρίσκεται στο λόφο el Carmel και αποτελεί ένα ακόμη έργο του Γκαουντί που αξίζει να επισκεφτείτε, με τα σιντριβάνια διακοσμημένα με πολύχρωμο μωσαϊκό, με την εκπληκτική θέα προς την πόλη της Βαρκελώνης και με αμέτρητα δρομάκια για περίπατο. Στο πάρκο μπορείτε να φτάσετε με το μετρό, κατεβαίνοντας στη στάση Lesseps.

Τέλος, ο Γκαουντί έφτιαξε και διάφορα σπίτια για τους πλούσιους της εποχής, τα οποία σήμερα έχουν γίνει μουσεία. Το Casa Batlló ( www.casabatllo.es/ ) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό εξωτερικά –ο Γκαουντί ενσωμάτωσε σε αυτό το μύθο του Αγίου Γεωργίου με το δράκο- σα να έχει βγει από βιβλίο, ενώ στο La Pedrera ( www.lapedreraeducacio.org/eng/index.htm ) με τους κυματιστούς τοίχους και τα καμπυλωτά δοκάρια, αξίζει να επισκεφτείτε και την ταράτσα του με τις περίεργες καμινάδες.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα

Ακόμη κι αν δεν έχετε πάει στη Βαρκελώνη ως τώρα, το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει τη Ράμπλα. Πρόκειται για έναν μεγάλο πεζόδρομο αρκετών χιλιομέτρων (ουσιαστικά είναι πολλοί πεζόδρομοι ενωμένοι μεταξύ τους), που ξεκινά από τη θάλασσα και φτάνει μέχρι το κέντρο της πόλης, στην Placa Catalunya. Περπατήστε την για να θαυμάσετε το θέατρο δρόμου και να πάρετε την πρώτη γεύση από τη ζωή της Βαρκελώνης και χρησιμοποιήστε την ως αφετηρία για να επισκεφτείτε άλλα αξιοθέατα.

Στο σημείο απ’ όπου ξεκινάει η Ράμπλα, στην πλατεία της Πουέρτα ντε λα Παζ, βρίσκεται το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, πάνω σε μια κολόνα ύψους 60 μέτρων, εκεί όπου αποβιβάστηκε ο μεγάλος θαλασσοπόρος όταν επέστρεψε από την Αμερική. Μπορείτε να ανεβείτε με ασανσέρ μέχρι την ταράτσα του και να απολαύσετε την όμορφη θέα τόσο της πόλης, όσο και του λιμανιού.

Η γοτθική συνοικία (Barrio Gótico), είναι σίγουρα μια από τις γειτονιές που αξίζει να πάτε, θυμίζοντας έναν κόσμο περασμένου αιώνα, με σημαντικά κτήρια (όπως ο Καθεδρικός της Βαρκελώνης), καταστήματα, όμορφα εστιατόρια, καφέ και μπαρ, το μουσείο του Πικάσο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης του διάσημου ζωγράφου ( www.museupicasso.bcn.es/en/ ), το Μουσείο Ιστορίας της Βαρκελώνης, το μουσείο Frederic Mares και το παλάτι καταλανικής μουσικής.

Η γειτονική συνοικία Ελ Ραβάλ, αποτελούσε μια παλιά υποβαθμισμένη γειτονιά που πλέον θεωρείται «εναλλακτική» και έχει γεμίσει με γκαλερί, μπαρ και εστιατόρια. Εκεί βρίσκεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης (MACBA- www.macba.cat/controller.php ). Η Raval είναι επίσης γνωστή για την μεγάλη γάτα άγαλμα του γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο, που βρίσκεται στη Rambla del Raval, ενώ στο κομμάτι της που βρίσκεται στη Ράμπλα, αξίζει να επισκεφτείτε την υπαίθρια αγορά Bocqueria, όπου θα βρείτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αλλά και bocadillos (σάντουιτς) και νοστιμιές με θαλασσινά και κρέας που μπορείτε να απολαύσετε στα tapas bars της.

Φυσικά η Βαρκελώνη προσελκύει πολλούς επισκέπτες και για τη μεγάλη ομάδα ποδοσφαίρου της «Μπαρτσελόνα» και το διάσημο γήπεδό της Camp Nou ( http://bit.ly/8ZPcox ), τα οποίο διαθέτει και μουσείο όπου φυλάσσονται όλα τα τρόπαια της ομάδας.

Αν εξαντλήσατε –πράγμα δύσκολο πάντως- τα αξιοθέατα στο κέντρο της πόλης, επισκεφτείτε ακόμη τα δύο άκρα της, το λόφο Μονζουίκ και την παραλία Μπαρτσελονέτα. Στον πρώτο μπορείτε να φτάσετε με τελεφερίκ, να κάνετε βόλτες στην εξοχή, να δείτε τα Ολυμπιακά ακίνητα, το Ίδρυμα Χουάν Μιρό ( www.fundaciomiro-bcn.org/ ) και το Μουσείο εθνικής τέχνης της Καταλονίας ( ΜNAC- www.mnac.cat/index.jsp?lan=001 ), σε μια θέση που προσφέρει εκπληκτική θέα της πόλης.

Η Μπαρτσελονέτα, το παραλιακό τμήμα της πόλης, άλλαξε τελείως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και αναδείχθηκε μάλιστα ως η «καλύτερη αστική παραλία του κόσμου» από ένα ντοκιμαντέρ του Discovery Channel το 2005. Εκεί βρίσκονται δεκάδες ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά και ένας μεγάλος πεζόδρομος που προσφέρεται για βόλτες και ποδήλατο.

Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη ανεξάντλητη που συνδυάζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με την ισπανική παράδοση.

Aναζητήστε εκπτωτικά εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες για τα αξιοθέατα της πόλης, αλλά και για τη διαμονή και τη διασκέδασή σας, στην επίσημη ιστοσελίδα τουρισμού της: www.barcelonaturisme.com/ .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]