Πώς να ψωνίζετε σουβενίρ σαν… ντόπιος

zeugari-psonia-soubenir
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Βρίσκεστε στο εξωτερικό, οι μέρες τελειώνουν και η ώρα να ψωνίσετε σουβενίρ για εσάς και τους φίλους σας πλησιάζει. Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαθείτε στα πλήθη και πέσετε στην παγίδα των κλασικών, άσχημων σουβενίρ, αλλά να κάνετε τα πιο όμορφα, ασυνήθιστα και φθηνά ψώνια;

Πάρτε χαρτί και μολύβι και προτού βγείτε στο κυνήγι… σουβενίρ στο επόμενο ταξίδι σας στο εξωτερικό, δείτε τα 3 πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη για να μην εξαπατηθείτε.

Απομακρυνθείτε από τις… αποκλειστικότητες

Κάθε μέρος έχει τη δική του αποκλειστικότητα και φημίζεται για κάτι, όπως. π.χ. το Μαρόκο για τις πολύχρωμες, δερμάτινες παντόφλες του, η Κωνσταντινούπολη για τα μπαχαρικά και τα δερμάτινά της κ.ο.κ. Φυσικά δεν γίνεται να μην επισκεφτείτε τα μεγάλα παζάρια όπου θα βρείτε και τις… αποκλειστικότητες, ψάχνοντας, όμως, για λιγότερο δημοφιλή αντικείμενα, μπορείτε να πετύχετε καλύτερες προσφορές και να προμηθευτείτε πράγματα που πίσω στο σπίτι να είναι πιο ακριβά και δυσεύρετα. Ψάξτε για μικρά εργοστάσια ή φάρμες, ενημερωθείτε από τους ντόπιους, κάντε έρευνα στο διαδίκτυο και σε περιοδικά και αν κάνετε όλα τα παραπάνω σωστά, ψάξτε χώρο για να βάλετε τα ψώνια σας!

Επισκεφτείτε ένα συνοικιακό μαγαζί

Μετά τη βόλτα σας στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις αγορές, ψάξτε τα συνοικιακά μαγαζιά, τα μικρομάγαζα, τα παντοπωλεία κ.ο.κ. και ελέγξτε τις προσφορές τους. Μπορεί να σας φαίνεται απίθανο, αλλά εκεί που οι ντόπιοι ψωνίζουν απλά, καθημερινά πράγματα, εσείς μπορείτε να βρείτε καλές τιμές για δώρα για τους φίλους σας, από τοπικά προϊόντα, μέχρι είδη καθημερινής χρήσης. Σύμφωνα με τους χρήστες του twitter, αυτή η τακτική «δουλεύει» παντού, από το Καζακστάν (όπου μπορείτε π.χ. να πάρετε σε ένα φίλο σας πατατάκια με γεύση… χαβιάρι), μέχρι το Τέξας (όπου μπορείτε να βρείτε σπόρους για το επίσημο πολιτειακό λουλούδι, το μπλού-μπόνετ).

Ακολουθήστε τους μετανάστες

Οι γειτονιές και αγορές μεταναστών (π.χ. Chinatown) αποτελούν συχνά μέρη όπου μπορείτε να κάνετε φθηνές αγορές, από πορτοφόλια, μέχρι χειροποίητα είδη, κάδρα κ.ο.κ. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, χρειάζεται ψάξιμο, προκειμένου να βρείτε γειτονιές-πολιτιστικά κέντρα, στις οποίες θα τριγυρίσετε και θα ανακαλύψετε κάθε γωνιά τους και ό,τι έχουν να προσφέρουν. Το Σικάγο, για παράδειγμα, είναι γνωστό για τις πολωνικές, γερμανικές και σουηδικές γειτονιές του, αλλά δίπλα από το Ινδο-Αμερικάνικο κέντρο της περιοχής θα βρείτε τη λεωφόρο Devon, η οποία είναι γεμάτη ζωή και μαγαζιά, που σας δίνουν ακόμη περισσότερες επιλογές για τα ψώνια σας.