Θαυμάστε τα πιο υπέροχα κτίρια του κόσμου με μια ματιά

krak-ton-ippoton
ΤΡΙΤΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Με τη δική τους αρχιτεκτονική ομορφιά και μοναδικότητα, τα παρακάτω κτίρια αποτελούν ξεχωριστό θέαμα και βρίσκονται ανάμεσα στα πιο όμορφα του κόσμου.

Προτού ξεκινήσουμε, να πούμε ότι δεν πρόκειται για το τοπ 8 των κορυφαίων κτιρίων του πλανήτη, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ κτιρίων (ιερά μνημεία, ουρανοξύστες, θέατρα, σπίτια κ.ο.κ.) που το καθένα μπορεί να δώσει το δικό του τοπ 50.

Παρ’ όλ’ αυτά το Lonely Planet τόλμησε να κάνει μια απόπειρα, παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στον κόσμο, κάποια περισσότερα, άλλα λιγότερο γνωστά. Η λίστα αποτελεί μονάχα ένα σημείο εκκίνησης (γι’ αυτό και υπάρχουν μοναδικά κτίρια όπως η Όπερα του Σίδνεϊ, το κτίριο της Chrysler κ.ά. που δεν βρίσκονται μέσα), κι εμείς σας την παρουσιάζουμε, για να ξέρετε τι να φωτογραφήσετε στα επόμενά σας ταξίδια.

Crac des Chevaliers, Συρία
Ο TE Lawrence περιγράφει το Κρακ των Ιπποτών ως το «πιο έξοχο κτίριο του κόσμου» και παρ’ όλο που μπορεί να είναι 800 ετών, μοιάζει να στέκεται ανθεκτικό και δυνατό απέναντι στο πέρασμα του χρόνου και τη φθορά. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία μεσαιωνικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο και στο εσωτερικό του υπάρχει μια μίνι πόλη με εκκλησάκι, λουτρά κ.λπ.

www.wikipedia.com
Μουσείο Guggenheim, Ισπανία
Αν και αρκετοί κριτικοί υποστηρίζουν ότι το Guggenheim του Frank Gehry στη βόρεια ισπανική πόλη Bilbao θυμίζει λίγο… κονσέρβα ή διαστημόπλοιο, ωστόσο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Κατασκευασμένο από τιτάνιο, το μουσείο χαιρετά το βιομηχανικό Bilbao και εκπροσωπεί την τέχνη μέσα κι έξω.

www.wikipedia.com
Παλάτι Potala, Θιβέτ
Το παλάτι Potala βρίσκεται πάνω από την άγια πόλη Lhasa και αποτελούσε κάποτε την χειμερινή κατοικία του Δαλάι Λάμα. Η τεράστια κατασκευή δεσπόζει επιβλητικά μετρώντας 400 μέτρα από τα ανατολικά στα δυτικά, 350 μέτρα από το βορρά στο νότο και χιλιάδες δωμάτια, θυμίζοντας βουδιστικό ναό (Gompa). Περισσότεροι από 7 χιλιάδες εργάτες χρειάστηκαν για την κατασκευή του, ενώ σήμερα, το παλάτι Potala αποτελεί μουσείο της Κίνας και έχει κατορθώσει να μπει στη λίστα Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

www.wikipedia.com
Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος
Με τις πυραμίδες και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η Αίγυπτος ξέρει να εκπροσωπεί και το παλιό και το σύγχρονο. Μοιάζει με ένα τεράστιο δίσκο που έχει προσγειωθεί από τη μία μόνο πλευρά ή με… διακόπτη, ολοκληρώθηκε το 2002 και εμπνεύστηκε από την αρχική βιβλιοθήκη που κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.. Το σχήμα της αντιπροσωπεύει ένα δεύτερο ήλιο που ανατέλλει και φιλοξενεί περίπου 8 εκατομμύρια βιβλία.

www.wikipedia.com / Bernard Gagnon
Sagrada Família, Ισπανία
Αναμφίβολα μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες του πλανήτη από έναν από τους πιο εκκεντρικούς αρχιτέκτονες, τον Antoni Gaudí, η Sagrada Família ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1882, αλλά το πολύπλοκο όραμα του Gaudí την έχει αφήσει ανολοκλήρωτη. Με 3 προσόψεις και 18 πύργους (ο ψηλότερος εκ των οποίων αντιπροσωπεύει τον Ιησού), η πολυφωτογραφημένη Sagrada Família πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026 στην επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του Gaudí.

www.wikipedia.com / Muhammad Mahdi Karim
Taj Mahal, Ινδία
Από τον Ινδό ποιητή Rabindranath Tagore παρομοιάζεται με «δάκρυ στο πρόσωπο της αιωνιότητας» και από τους επισκέπτες του ως εξωπραγματικό κτίριο. Το Taj Mahal στην Agra χτίστηκε ως φόρος τιμής στη δεύτερη γυναίκα του αυτοκράτορα Shah Jahan, η οποίο πέθανε στη γέννα του… 14ου παιδιού τους το 1631. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μνημείο αγάπης από άσπρο μάρμαρο, το οποίο επισκέπτονται ετησίως εκατομμύρια τουρίστες.

www.wikipedia.com / Sahand Ace
Imam Mosque, Ιράν
Καλυμμένο μέσα κι έξω με μπλε και κίτρινα κεραμικά πλακάκια, ο μουσουλμανικός ναός Imam στο Ιράν αποτελεί έναν εντυπωσιακό ναό του 17ου αιώνα, με τα πλακάκια του να μοιάζουν ότι αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις συνθήκες φωτός. Ο κύριος τρούλος έχει ύψος 54 μέτρων και αποτελείται από μωσαϊκό, ενώ η 30 μέτρων πύλη του αποτελεί κλασικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου Σαφαβιδών (1502–1772).

www.wikipedia.com
Μουσείο Oscar Niemeyer, Βραζιλία
Σχεδιασμένο από τον Oscar Niemeyer, αρχιτέκτονα που αποτελούσε τον κατεξοχήν εκπρόσωπο του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού στη Βραζιλία, το εν λόγω μουσείο θα τεστάρει την αισθητική σας. Όπως όλα τα μεγάλα κτίρια του κόσμου έτσι κι αυτό διχάζει τις απόψεις, με κάποιους να το λατρεύουν και άλλους να ασκούν κακή κριτική. Η κύρια γκαλερί του έχει σχήμα που θυμίζει γυάλινο μάτι που ισορροπεί σε ένα κίτρινο υποστύλωμα που βρίσκεται μέσα στο νερό.