8 από τα πιο θεαματικά σιντριβάνια του κόσμου

swarovsky-fountain
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Άλλα είναι χρωματιστά, άλλα πρωτότυπα, άλλα μεγάλα, άλλα μοντέρνα, άλλα κλασικά… Όπως και να’ χει, τα σιντριβάνια πάντα μας τραβούν το βλέμμα και μας κάνουν να τα χαζεύουμε για μερικά λεπτά. Πόσο μάλλον όταν ανήκουν στα πιο θεαματικά του κόσμου!

Το νερό είναι είδος πρώτης ανάγκης για τον άνθρωπο. Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει ζωή. Εκτός, όμως, από την πρακτική και πολύτιμη πλευρά του, έχει και μια πιο… καλλιτεχνική και φαντασμαγορική κι απ’ ό,τι φαίνεται οι άνθρωποι δεν σταματούν ποτέ να επινοούν τρόπους να το κάνουν ακόμη πιο εκπληκτικό απ’ ό,τι είναι, με διάφορα πρωτότυπα και θεαματικά σιντριβάνια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Σιντριβάνια που το νερό τους φτάνει ασυνήθιστα ψηλά, που στολίζεται με όμορφα φώτα, που έχει τριγύρω του κλασικά γλυπτά και που δημιουργεί ένα θέαμα ανυπέρβλητο και κάποιες φορές διασκεδαστικό.

Βάλτε τα αδιάβροχά σας και ετοιμαστείτε για μια βόλτα σε 8 σιντριβάνια του κόσμου, όπως τα συγκέντρωσε το cnn.com, που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Swarovski Crystal Head Fountain, Αυστρία
Ένα σιντριβάνι σίγουρα διαφορετικό απ’ τα άλλα, το Swarovski Crystal Head Fountain δεν απέχει πολύ από αυτό που λέει και ο τίτλος του. Πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλι καλυμμένο με γρασίδι, με 2 μεγάλους κρυστάλλους στη θέση των ματιών, το οποίο βγάζει νερό από το… στόμα. Βρίσκεται στην είσοδο του Μουσείου Swarovski Crystal Worlds, στο Innsbruck της Αυστρίας, και περιτριγυρίζεται από πολύ πράσινο. 

www.wikipedia.com
Banpo Moonlight Rainbow Fountain, Σεούλ
Το πιο… μακρύ σιντριβάνι του κόσμου εκτείνεται στα 1.140 μέτρα και βρίσκεται στη Σεούλ. Παίρνει νερό απευθείας από τον ποταμό Χαν και χρησιμοποιεί 10 χιλιάδες LED και 380 πίδακες νερού που εκτοξεύουν 190 τόνους νερού το λεπτό, στα 43 μέτρα οριζόντια. Σαν να μη φτάνει αυτό, μπορεί ακόμη να προγραμματίζεται η κίνησή του ανάλογα με τη μουσική.

www.wikipedia.com
Σιντριβάνι του Bellagio, Λας Βέγκας
Το ξενοδοχείο-καζίνο Bellagio στο Λας Βέγκας μάλλον έχει πολύ εντυπωσιακή είσοδο, με το εν λόγω σιντριβάνι που κόστισε  40 εκατομμύρια δολάρια να την κοσμεί, με 4,5 χιλιάδες φώτα, 1200 πίδακες νερού και 8 χιλιάδες μέτρα σωληνώσεων. Το νερό του φτάνει το ύψος ενός 24όροφου κτιρίου, ενώ η ποσότητα νερού που πετάει στον αέρα τη στιγμή φτάνει τα 77.284 λίτρα. 

www.wikipedia.com
Το σιντριβάνι του πλούτου, Σιγκαπούρη
Έχει κερδίσει τον τίτλο ενός από τα μεγαλύτερα σιντριβάνια στο Ρεκόρ Γκίνες το 1998 και βρίσκεται έξω από το εμπορικό κέντρο Suntec City της Σιγκαπούρης. Καλύπτει μια έκταση 1.683 τετραγωνικών μέτρων και με μέγιστο ύψος 13 μέτρων «προσκαλεί» τους ανθρώπους όχι μόνο να πετάξουν κέρματα, αλλά να πάρουν κιόλας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει κλειστό και το κοινό μπορεί να συλλέξει χρήματα για καλή τύχη, ενώ το απόγευμα πραγματοποιείται σόου με laser, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών μηνυμάτων που διαγράφονται στο νερό. 

Jet d'Eau Γενεύη, Ελβετία
Το εντυπωσιακό Jet d'Eau της Γενεύης πετάει νερό στα 140 μέτρα και η δημιουργία του βασίζεται σε… λάθος. Το 1886 κατασκευάστηκες ένας υδροηλεκτρικός σταθμός προκειμένου να παρέχει νερό από τον ποταμό Ροδανό στα σιντριβάνια, τα σπίτια και τα εργοστάσια της πόλης. Η πίεση που δημιουργήθηκε, όμως, ανάγκασε τους μηχανικούς να εγκαταστήσουν μια βαλβίδα… ανακούφισης στο κέντρο της Λίμνης της Γενεύης και κάπως έτσι «γεννήθηκε» το Jet d'Eau, το οποίο εντυπωσίασε τόσο τους τουρίστες, που το μετέφεραν πιο κοντά στην όχθη.

Crown Fountain, Σικάγο
Ένα από τα πιο δημιουργικά και ευφάνταστα σύγχρονα σιντριβάνια, το Crown Fountain, δεν θυμίζει κανένα άλλο σιντριβάνι. Δύο πύργοι με LED απεικονίζουν ψηφιακά βίντεο και ανάμεσά τους βρίσκεται μια πισίνα μαύρου γρανίτη, η οποία αντανακλά τέλεια το περιβάλλον. Στα clip που προβάλλονται στους πύργους εμφανίζονται από καταρράκτες, μέχρι τα πρόσωπα πολιτών του Σικάγο που προθυμοποιήθηκαν να βιντεοσκοπηθούν για το project, φουσκώνοντας τα μάγουλά τους και μοιάζοντας σαν να βγάζουν νερό από το στόμα τους.

www.wikipedia.com
Aquanura, Efteling, Ολλανδία
Στο ιστορικό θεματικό πάρκο Efteling, το σιντριβάνι Aquaruna κατασκευάστηκε για τον εορτασμό των 60 χρόνων του πάρκου το 2012. Απαρτίζεται από 200 σιντριβάνια και 900 φώτα και καθημερινά παρουσιάζει ένα σόου νερού που συνδυάζει φώτα, νερό και φωτιά με τη μουσική υπόκρουση του soundtrack σύνθεσης της Brabant Orchestra. Το θέαμα αυτό προσελκύει περίπου 6,5 χιλιάδες θεατές την ημέρα.

Σιντριβάνι Stravinsky, Παρίσι
Έξω από το πολιτιστικό κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, το σιντριβάνι Stravinsky φαντάζει εντυπωσιακό με τα 16 μηχανικά γλυπτά του, εμπνευσμένα από τα έργα του συνθέτη Igor Stravinsky. Τα γλυπτά του αναπαριστούν διάφορα concept, όπως την αγάπη, το θάνατο, την άγρια ζωή, το κλειδί του σολ… Δημιουργήθηκε το 1983 από τους γλύπτες Jean Tinguely και Niki de Saint Phalle και αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα μέσα στην πόλη.