Ποιες είναι οι 10 πιο φιλήσυχες χώρες του κόσμου;

norbigia
ΤΡΙΤΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Αν είστε υπέρμαχοι της παγκόσμιας ειρήνης, τότε ελπίζουμε να σας αρέσει το κρύο, το χιόνι και να μιλάτε ιαπωνικά…

Το Institute of Economics and Peace και η λίστα του Global Peace το δείχνουν ξεκάθαρα: όσο πιο κρύα είναι μια χώρα, τόσο πιο ειρηνική είναι. Αν και όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι η ζέστη αυτή που προκαλεί πολέμους, κοινωνικές αναταραχές, βομβαρδισμούς και συρράξεις, ωστόσο φαίνεται ότι οι πιο κρύες χώρες είναι αυτές που ευημερούν, έχουν αυτάρκεια και κατ’ επέκταση κάθονται ήσυχα-ήσυχα στη «γωνίτσα» τους, χωρίς εντάσεις. Στην Ευρώπη, μάλιστα, ανήκουν οι 13 από τις 20 πιο φιλήσυχες χώρες, καθιστώντας τη μια αρκετά ειρηνική ήπειρο.

Αν, λοιπόν, σε αυτό τον κακό κόσμο εσείς μια μέρα επιλέξετε να ζήσετε ειρηνικά και ήρεμα, ετοιμάστε βαλίτσες με… χοντρά ρούχα.

Νορβηγία
Το 2007 η Νορβηγία βρισκόταν στην 1η θέση των πιο ειρηνικών χωρών, 7 χρόνια μετά βρίσκεται στη 10η. Από το 2008, μάλιστα, 110 χώρες έχουν γίνει λιγότερο φιλήσυχες και 48 έχουν βελτιώσει το σκορ τους, ενώ οι 3 κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην… πτώση μέσα στη λίστα είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών, τα στρατιωτικά έξοδα και η πολιτική αστάθεια.

Βέλγιο
Η ζωή δείχνει να κυλάει όμορφα για τους κατοίκους του Βελγίου, στο κέντρο της Ευρώπης, αποτελώντας την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις μεσαιωνικές του πόλεις, τα μαγευτικά κάστρα του και τη φυσική του ομορφιά. Γι’ αυτό και θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη του πλανήτη για να ζήσει κάποιος.

Ιαπωνία
Στην ανατολική άκρη της Ασίας, βρίσκεται η πιο χαρούμενή της χώρα, η Ιαπωνία. Θεωρείται απόλυτα ασφαλής, παρουσιάζει χαμηλή εγκληματικότητα και δεν έχει διενέξεις με τους γείτονες. 

Καναδάς
Αν έχετε ταξιδέψει ποτέ ως το Τορόντο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του Καναδά, θα έχετε καταλάβει γιατί θεωρείται ιδανικό και ήρεμο μέρος για να ζει κανείς. Όλα είναι καθαρά, διαφορετικά και όλοι δείχνουν να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους. Και φυσικά έχουν ένα από τα καλύτερα Συστήματα Υγείας του κόσμου, κάτι που από μόνο του προκαλεί ηρεμία και ανακούφιση.

Φινλανδία
Μπορεί να «γέννησε» τα… Angry Birds, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζετε. Επικεντρωθείτε καλύτερα στο ότι πρόκειται για τη χώρα που φιλοξενεί το χωριό του Άη Βασίλη και που έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου.

Ελβετία
Παρ’ όλο που οι γειτονικές της χώρες ενεπλάκησαν σε πολέμους, το ιστορικό της Ελβετίας δείχνει ουδέτερη στάση. Σήμερα, οι δείκτες εγκληματικότητας της χώρας είναι ανάμεσα στους χαμηλότερους του κόσμου, ενώ το 2013 της δόθηκε ο τίτλος από το Economist Intelligent Unit του καλύτερου μέρους να γεννηθεί κάποιος. Όχι ενός από τα καλύτερα. Του καλύτερου.

Νέα Ζηλανδία
Η Νέα Ζηλανδία κατορθώνει συχνά να «σκαρφαλώνει» στις πρώτες θέσεις κορυφαίων χωρών, όπου κι αν αναφέρονται αυτές, είτε σε τοπία, σε μέρη για να κάνει κάποιος τη δική του δουλειά και εν προκειμένω σε ειρηνικά μέρη του κόσμου. Κάτι θα κάνει σωστά.

Αυστρία
Πίσω και πάλι στην Ευρώπη, η Αυστρία δεν εμπλέκεται σε εξωτερικές συγκρούσεις, ούτε παρουσιάζει κάτι ανάλογο στο εσωτερικό της. Έχει διατηρήσει την ειρήνη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διάλυση της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και τα όμορφα τοπία της, οι Άλπεις, η πλούσια κουλτούρα της και οι φιλικοί της άνθρωποι αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας.

Δανία
Όπως η Νέα Ζηλανδία και οι περισσότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης, έτσι και η Δανία βρίσκεται πάντα ψηλά όσον αφορά την ασφάλεια που παρέχει μια χώρα στους πολίτες της. Παρά το μικρό της μέγεθος, αποτελεί ένα ειρηνικό έθνος, κάτι που αποδεικνύει ότι (εν προκειμένω) όσο πιο μικρό, τόσο πιο καλό.

Ισλανδία
Παρά την κρίση της και τα προβλήματά της, η Ισλανδία βγήκε αλώβητη και η πιο ειρηνική χώρα ανάμεσα σε 162, χωρίς στρατό και με ποσοστά εγκληματικότητας κοντά στο μηδέν. Αν δεν ήταν τόσο μικρή και κρύα χώρα, σίγουρα πολλοί θα ετοίμαζαν βαλίτσες για εκεί. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, όμως, σίγουρα θα έχανε την… πρωτιά.