Ελβετία: από ποια μέρη της πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε

zurixi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η φύση της, τα ποτάμια της, η ηρεμία της, η οργάνωσή της καθιστούν την Ελβετία ιδανικό προορισμό, ειδικά το χειμώνα, ενώ τα μέρη που σας προτείνουμε, πρέπει οπωσδήποτε να πιάσουν χώρο στη μνήμη της ψηφιακής σας μηχανής.

Ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, η Ελβετία «μαγεύει» όχι μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά και ταξιδιώτες από Αμερική και Ασία από την εποχή του Grand Tour (1660-1840) που ήταν το παραδοσιακό ταξίδι της Ευρώπης των νεαρών και ευγενών κυρίως Ευρωπαίων.

Παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος της φήμης της έχει να κάνει με χιόνι και σκι, η Ελβετία διαθέτει πλήθος πόλεων και μερών που αξίζει τον κόπο να δει κάποιος, τα οποία θα του χαρίσουν εμπειρίες, όμορφες εικόνες και σίγουρα αξιοζήλευτο φωτογραφικό άλμπουμ.

Αν πρόκειται να πραγματοποιήσετε ταξίδι στην Ελβετία, μην παραλείψετε να περάσετε από όσα από τα παρακάτω μέρη μπορέσετε, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στους top προορισμούς της και προτείνονται και από τα εγχώρια ταξιδιωτικά γραφεία και sites.

Ζυρίχη
Η μεγαλύτερη, η πιο γνωστή πόλη της Ελβετίας και αυτή που όσοι δεν… διαπρέπουν στη γεωγραφία μπερδεύουν ως πρωτεύουσά της, η Ζυρίχη, βρίσκεται στην καρδιά όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και όσων την έχουν επισκεφτεί έστω μια φορά στη ζωή τους. Στις βόρειες όχθες της ομώνυμης λίμνης με την υπέροχη θέα των χιονισμένων Άλπεων στον ορίζοντα, η Ζυρίχη έχει ξεχωριστή ομορφιά, πολυπολιτισμικό αέρα και προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, από ιστιοπλοΐα στη λίμνη, μέχρι πεζοπορία στο βουνό Uetliberg. Διαθέτει πάνω από 50 μουσεία και περισσότερες από 100 γκαλερί και νυχτερινή ζωή που ίσως δεν θα βρείτε αλλού στη χώρα.

Γενεύη
Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη μετά τη Ζυρίχη, η Γενεύη σας δίνει την ευκαιρία να «ξεσκονίσετε» τα γαλλικά σας, να γνωρίσετε την κοσμοπολίτικη, αλλά και την πιο ανθρωπιστική όψη της, αφού αποτελεί ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ και γενέτειρα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και να ζήσετε από κοντά την «Πρωτεύουσα της Ειρήνης». Με τη λίμνη με το μεγάλο σιντριβάνι Jet d’Eau, την παλιά πόλη με τα γραφικά μαγαζιά, τα πάρκα και τους γεμάτους ζωντάνια δρόμους και την έντονη πολιτισμική της πλευρά με διεθνείς καλλιτέχνες να περνούν από το Grand Théâtre και την Όπερα, με πολλά και διαφορετικά μουσεία (συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Μουσείου Ρολογιών), η Γενεύη δεν θα σας αφήσει σε… ησυχία ούτε λεπτό.

www.wikipedia.com / Simon Koopmann
Λουκέρνη
Για πολλούς ταξιδιώτες, η Λουκέρνη αποτελεί την ουσία της Ελβετίας, με την υπέροχη λίμνη της και το πανέμορφο πανόραμα των Άλπεων. Στην παλιά πόλη της, όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, θα βρείτε μεσαιωνικά γεφυράκια, ιστορικά σπίτια, γοητευτικές γειτονιές κι εκεί που το παραδοσιακό κυριαρχεί, θα διαπιστώσετε ότι το σύγχρονο δεν λείπει, με το καινοτόμο design, με highlight το φουτουριστικό Κέντρο Πολιτισμού και Συνεδρίων (KKL) του Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel. Η Λουκέρνη αποτελεί επίσης το ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στην κεντρική Ελβετία.

www.wikipedia.com
Interlaken
Ανάμεσα στη Λίμνη Thun και τη Λίμνη Brienz, το Interlaken θεωρείται η πρωτεύουσα της περιπέτειας, καθώς διαθέτει δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας, ενώ αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο προς τα περιβάλλοντα βουνά. Προσφέρει πανέμορφη θέα και από εκεί μπορείτε να φτάσετε σε πλαγιές που ενδείκνυνται για σκι, με τουρίστες να καταφτάνουν από παντού το χειμώνα, μόνο και μόνο γι' αυτό. Τους πιο θερμούς μήνες, το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι αυτό που παίρνει τα ηνία, ενώ δραστηριότητες πραγματοποιούνται και στις λίμνες.

Λωζάνη
Στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, η Λωζάνη είναι τόσο γραφική, που μοιάζει με παραμύθι. Η πόλη, χτισμένη σε 3 λόφους, περιτριγυρίζεται από πλαγιές και αμπελώνες και στην παλιά πόλη θα βρείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια πρώιμης γοτθικής αρχιτεκτονικής, τον Καθεδρικό Ναό, όπως και πολλά καφέ και μπουτίκ να «στολίζουν» τους δρόμους του μεσαιωνικού κέντρου. 

www.wikipedia.com
Βέρνη
Από όλες της πόλεις της Ελβετίας, η Βέρνη είναι αυτή που ίσως σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Είναι ήσυχη, διατρέχεται από τον ποταμό Άαρ που της δίνει μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα και το μεσαιωνικό, ιστορικό της κέντρο είναι σπάνιο δείγμα διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Η φύση, οι λόφοι, τα δέντρα το ποτάμι και η υπέροχη θέα της περιοχής με τις σκεπές των σπιτιών και τις μαγευτικές Άλπεις στον ορίζοντα, αποτελούν θέαμα από τα λίγα.

Περιοχή Engadin St. Moritz
Σε τοποθεσία 1800 μέτρων πάνω από τη θάλασσα στο καντόνι Graubünden και με 322 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, τα 13 χωριά της περιοχής Engadin St. Moritz απολαμβάνουν ένα ήπιο μικροκλίμα που διευκολύνει και εντυπωσιάζει και τους τουρίστες. Αυτός, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος που η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης ταξιδιωτών, αφού συνδυάζει σικ ατμόσφαιρα και αυθεντική παράδοση με ανέγγιχτη φύση, βουνά, λίμνες και εκπληκτική ποιότητα φωτός.

www.wikipedia.com
Zermatt
Το δημοφιλές Zermatt βρίσκεται στους πρόποδες του Matterhorn, του πιο φωτογραφημένου βουνού του κόσμου. Λόγω της θέσης του ανάμεσα σε περιοχές που ενδείκνυνται για σκι, αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά χωριά για διακοπές, με πλαγιές 320 χιλιομέτρων έτοιμες να φιλοξενήσουν… επίδοξους σκιέρ από όλο τον κόσμο. Πέραν του σκι, η περιοχή είναι δημοφιλής και σε πεζοπόρους, με περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μονοπατιών, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που χρονολογούνται πίσω στον 13ο αιώνα. Λόγω του ότι βάσει νόμου στο χωριό κινούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο αέρας της περιοχής είναι πεντακάθαρος και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια ξεχωρίζουν από θέμα ποιότητας και υπηρεσιών, προκαλώντας το θαυμασμό των επισκεπτών και την επιθυμία να μπορούσαν να μείνουν εκεί λίγο παραπάνω…