Ο Παρνασσός πέρα από την Αράχωβα

agoriani-eptalofos-parnassos
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Μια βόλτα στον Παρνασσό σημαίνει οπωσδήποτε πέρασμα από τα χιονοδρομικά του κέντρα και την Αράχωβα. Όσοι, ωστόσο, θελήσουν να γνωρίσουν τα υπόλοιπα χωριά του και τις ξεχωριστές ομορφιές τους, έχουν πολλές επιλογές.

Ένας από τους “must” χειμερινούς προορισμούς του Σαββατοκύριακου των Αθηναίων, ο Παρνασσός, διαθέτει πολύ περισσότερες ομορφιές να επιδείξει πέραν αυτών που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι, ενώ υπόσχεται να ικανοποιήσει τόσο αυτούς που επιθυμούν σκι και διασκέδαση, όσο και αυτούς που θέλουν να τριγυρίσουν στα πιο low-profile μέρη του, πεζοπορώντας, γνωρίζοντας, μαθαίνοντας και νιώθοντας την παράδοση και την αυθεντικότητα των όμορφων χωριών του.

Χιονοπέδιλα, μπότες, μπουφάν, γάντια, κασκόλ και φωτογραφική μηχανή και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε!

Αγόριανη: τόσο κοντά, τόσο μακριά (από τη δράση)
Φανταστείτε αυτό: δάση από έλατα, πλακόστρωτη πλατεία με πλατάνια, καταρράκτης και νερά να ρέουν, πέτρινα μονοπάτια, εκκλησάκια του 19ου αιώνα… Κι όλα αυτά σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων σε ένα μέρος που δεν απέχει πολύ από τη… δράση (σε 15 χιλιόμετρα βρίσκεστε στα χιονοδρομικά) και προσφέρεται και για καλό φαγητό και καφέ και για απόδραση από την αστική καθημερινότητα. Λογικά, δεν υπάρχουν πολλά παραπάνω για να ζητήσει κανείς. 

www.wikipedia.com
Δαύλεια: προορισμός για όλο το χρόνο
Στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, κοντά εκεί που ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του Λάιο, συναντάμε την αμφιθεατρικά χτισμένη Δαύλεια, με τους περίπου 1.700 κατοίκους της, σε υψόμετρο 360 μέτρων. Μερικά μόλις χιλιόμετρα από την Αράχωβα, τους Δελφούς, τη Λιβαδειά και το μαρτυρικό Δίστομο, η Δαύλεια αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλο το χρόνο, αφού δίνει τη δυνατότητα το χειμώνα να συνδυάσετε διακοπές με χειμερινά σπορ και το καλοκαίρι να μεταβείτε στις κοντινές παραλίες, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Διαφορετικά, μπορείτε απλώς να απολαύσετε τις ομορφιές του χωριού με τους παλιούς νερόμυλους, τη γραφική πλατεία, την αρχαία πόλη όπου διασώζεται μεγάλο τμήμα του αρχαίου τείχους, το μοναστήρι Ιερουσαλήμ και να περάσετε ένα χαλαρό, αλλά «γεμάτο» Σαββατοκύριακο.

www.wikipedia.com
Αλίαρτος: γραφική και πράσινη
Στο κέντρο του νομού Βοιωτίας, η Αλίαρτος αποτελεί ένα πανέμορφο μέρος, με πληθυσμό που έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες, ξεπερνώντας τους 6 χιλιάδες κατοίκους. Δυτικά της σημερινής κωμόπολης βρισκόταν και η ομώνυμη αρχαία πόλη, από την οποία σήμερα διασώζονται τμήματα του τείχους της αρχαίας ακρόπολης, ενώ όσο δεν βρίσκεστε στο πόδι να ανακαλύψετε το πράσινο, τις πεδιάδες, τα δρομάκια της, τα αρχαία, το πάρκο με τα αγγλικά σπίτια και τα γραφεία της αγγλικής εταιρείας που αποξήρανε τη λίμνη της Kωπαΐδας και τους υπόλοιπους σημαντικούς συνοικισμούς της περιοχής, μπορείτε να απολαύσετε τις τοπικές νοστιμιές της σε κάποια από τις πολλές ταβέρνες και εστιατόριά της.

Τιθορέα: κλασική ομορφιά
Ανατολικά του Παρνασσού, σε υψόμετρο 440 μέτρων, η Τιθορέα μπορεί να ακουστεί και πάλι ως ένα κλασικό χωριό, με τα πέτρινα καλντερίμια, τις… αχνιστές καμινάδες των σπιτιών, την κεντρική πλατεία με τον πλάτανο κ.ο.κ., αλλά όλα αυτά μαζί συν το υπέροχο δάσος της, καταφύγιο της τοπικής πανίδας, το φαράγγι του ρέματος Καχάλα και τις πλαγιές που ενδείκνυνται για ορειβασία, συνθέτουν ένα μέρος με δράση και φύση στο φουλ.

www.amfiklia.gr
Αμφίκλεια: όλο και «ανεβαίνει»
Ο διατηρητέος οικισμός της βρίσκεται σε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και δεν είναι να απορεί κανείς γι’ αυτό, αφού η μοναδική της θέα στον κάμπο, τα παραδοσιακά καλντερίμια, τα πέτρινα αρχοντικά, οι βρύσες και οι πλατείες της, συν τα ρουμελιώτικα έθιμά της που τιμούν τις παραδόσεις και οι εκδηλώσεις της (γιορτή ψωμιού, βράσιμο σταριού, τοπικές γιορτές, εκθέσεις κ.ο.κ.) προσελκύουν τον κόσμο προσφέροντάς του όμορφες εικόνες, γνώση και αναψυχή. Βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού και είτε είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, είτε όχι, το μέρος θα σας «κρατήσει» και θα σας αναζωογονήσει.

Ελάτεια: για πεζοπορία κανείς;
Στις πλαγιές του όρους Καλλίδρομο, «κοιτώντας» στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας του Κηφισού, απέναντι από τον Παρνασσό, η Ελάτεια με το ένδοξο παρελθόν της και τα αξιοθέατά της σας περιμένει για να την ανακαλύψετε. Κεραμίδια, πεζόδρομος για βόλτες, μεγάλη, κεντρική πλατεία, όπου συγκεντρώνεται η ζωή της Ελάτειας, με τα διάφορα καφενεδάκια να απλώνονται τριγύρω, βυζαντινά και μετα-βυζαντινά μνημεία είναι μερικά μόνο από αυτά που έχετε να δείτε και να κάνετε στην Ελάτεια. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το καταπράσινο Πάρκο της Παναγίας, το αρχαιολογικό Μουσείο Ελάτειας που στεγάζεται στο παραδοσιακό οίκημα του  παλιού Δημοτικού Σχολείου και αν αγαπάτε την πεζοπορία, το πέτρινο ορειβατικό μονοπάτι Καλλίδρομο, το οποίο συνέδεε την Αρχαία Ελάτεια με την Δαφνούντα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]