Ύδρα: ιστορία, γραφικότητα και ομορφιά

udra-istoria-grafikotita-kai-omorfia

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ιστορία, ομορφιά, κουλτούρα και έντονη ζωή, όλα συγκεντρώνονται στην Ύδρα, την αρχόντισσα του Σαρωνικού, λίγες μόλις ώρες από την πολύβουη Αθήνα.

Με μακρά ιστορία, γραφική ομορφιά και έντονη ζωή, η «αρχόντισσα» του Σαρωνικού ( http://bit.ly/j1jJy3 ) είναι ένα νησί που αξίζει την προσοχή μας και υπόσχεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι μας με τον καλύτερο τρόπο. Τα πλακόστρωτα δρομάκια με τα ανθοστολισμένα σπίτια, τα παλιά αρχοντικά -μάρτυρες της οικονομικής ευμάρειας και της ακμής που γνώρισε το νησί στα τέλη του 18ου αιώνα- και το περήφανο λιμάνι, οι παραλίες και οι αναρίθμητες εκκλησίες της Ύδρας, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που την κάνουν ξεχωριστή, όπως και το γεγονός ότι στο νησί δεν υπάρχουν τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με γαϊδουράκια.

Η Ύδρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, κυριαρχώντας στη θάλασσα κατά τον επταετή αγώνα και συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας, θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές, πλοία και χρήματα.

Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Ύδρας ( www.iamy.gr ) που βρίσκεται κοντά στο λιμεναρχείο, θα μπορέσετε να θαυμάσετε ιστορικά κειμήλια από τους αγώνες του έθνους (όπλα αγωνιστών του 1821, ναυτικούς χάρτες, την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη κ.ά.), όπως και πλούσιο λαογραφικό υλικό, ενώ σε κάποιες αίθουσες λειτουργεί Πινακοθήκη με έργα Ελλήνων και Ευρωπαίων εικαστικών.

Στην άκρη του λιμανιού θα δείτε το αρχοντικό του Τσαμαδού, όπου στεγάστηκε η σχολή εμποροπλοιάρχων αμέσως μετά την Επανάσταση και το αρχοντικό του Κριεζή, ενώ στα δυτικά της πόλης δεσπόζει το τετραώροφο αρχοντικό του Τομπάζη, που ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών και λειτουργεί ως παράτημά της. Στην Ύδρα βρίσκεται επίσης το ιστορικό σπίτι του Λάζαρου Κουντουριώτη, στο οποίο λειτουργεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και η οικία του Γεώργιου Κουντουριώτη, στην οποία λειτουργεί Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας. Τέλος, λειτουργεί μουσείο νεότερης ιστορίας της Ύδρας, στο αρχοντικό του Γεωργίου και του Παύλου Κουντουριώτη.

Στα νεώτερα χρόνια, αξιοσημείωτη είναι η κοσμοπολίτικη άνθηση του νησιού, που έγινε συνώνυμο του πολιτισμού και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με το νησί έχουν συνδέσει το όνομα τους οι ζωγράφοι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Παν. Τέτσης, Μαυροϊδης Γιώργος, Κωνσταντίνος Βυζάντιος, επίσης ο Πικιώνης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Εγγονόπουλος, ο Πετσάλης και ο Χένρυ Μίλλερ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος.

Η γραφική πόλη και άλλα αξιοθέατα

Η πόλη της Ύδρας, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη βραχώδη πλαγιά γύρω από το λιμάνι, δημιουργώντας μια μοναδική αρμονία αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος, που συνδυάζει νησιώτικα και στεριανά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Στην είσοδο του λιμανιού, βρίσκονται δεξιά και αριστερά οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την Ύδρα, ενώ δυτικά από το άγαλμα του Μιαούλη, κατά μήκος της προκυμαίας, βρίσκεται το λιμεναρχείο, που στεγάζεται στην παλιά, πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη.

Κοντά στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του καθεδρικού ναού του νησιού, αρχίζει ένας στενός, πλακόστρωτος και γραφικός, ανηφορικός δρόμος, ο οποίος οδηγεί στην παλιά πόλη, την Κιάφα, ενώ μπροστά από τη Μονή βρίσκεται η Πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, με το άγαλμα του Έλληνα πολιτικού να δεσπόζει στο κέντρο της.

Αξίζει να αγναντέψετε το λιμάνι από το λόφο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο και από τη Σπηλιά.

Φυσικά, όπως στα περισσότερα νησιά, έτσι και στην Ύδρα, στον παραλιακό δρόμο θα βρείτε ποικιλία από καφετέριες, ταβέρνες και ουζερί, αλλά και μπαρ για τα νυχτοπερπατήματά σας.

Παραλίες

Η Ύδρα διαθέτει παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια και η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαϊδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. Επιλέξτε ανάμεσα στη βραχώδη Σπηλιά, που βρίσκεται στα βράχια έξω από το λιμάνι, στην Υδρονέτα, κάτω από τα κανόνια και το Αυλάκι, κοντά στη πόλη της Ύδρας.

Το Καμίνι, είναι ένα μικρό, φυσικό λιμανάκι γεμάτο ψαρόβαρκες και δίπλα του βρίσκεται το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη μικρή παραλία με βότσαλα, αλλά και παραδοσιακά, γραφικά ταβερνάκια.

Παίρνοντας το χωμάτινο παραλιακό μονοπάτι, θα φτάσετε στον παραθαλάσσιο οικισμό, Βλυχό που έχει μια όμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά και λευκά σπιτάκια σκαρφαλωμένα στα βράχια.

Άλλες παραλίες είναι επίσης αυτή του Παλαμίδα, το Μανδράκι, ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος βραχώδης όρμος, το Καουμίθι, το Μπίστι στα νότια, η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους, η οργανωμένη παραλία του Αγίου Νικολάου, η Νίσιζα κ.ά.

«Μιαούλεια 2011»

Με αφορμή την 176η επέτειο από το θάνατο του Υδραίου Ναυάρχου, Ανδρέα Μιαούλη και προς τιμή των θρυλικών Ναυμάχων του 1821, ο δήμος Ύδρας οργανώνει τα «Μιαούλεια 2011», μια σειρά εκδηλώσεων όπως συναυλίες, αγώνες, παιχνίδια, εκθέσεις κ.ά., που λαμβάνουν χώρα στο όμορφο νησί της Ύδρας.

Οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή 17 Ιουνίου και θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 24 – 25 Ιουνίου. Για το αναλυτικό πρόγραμμα δείτε εδώ: http://bit.ly/mCk18J .

Ευχαριστούμε το Δήμο Ύδρας για την παροχή φωτογραφικού και άλλου υλικού.

Πώς θα πάτε: στην Ύδρα θα φτάσετε με ιπτάμενα δελφίνια από το λιμάνι του Πειραιά σε περίπου 1.30 ώρα, με συμβατικά πλοία τις διπλάσιες περίπου ώρες, ή οδικώς μέχρι το Μετόχι Ερμιόνης (από Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου) και μετά με σκάφη ή θαλάσσια ταξί.

Πού θα μείνετε και πού θα φάτε: για τη διαμονή σας και για το φαγητό σας στο νησί της Ύδρας, επιλέξτε από τα καταλύματα και τα καταστήματα εστιάσεως που παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του νησιού: www.hydra.com.gr/eo/in/?category=1 και http://www.hydra.com.gr/eo/in/?category=2 .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected].