Πέντε στάσεις στην πανέμορφη Θεσσαλία

limni-plastira
ΤΡΙΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μοναστήρια, υψόμετρο, λίμνες, φύση, κάμπος… Η Θεσσαλία έχει άπειρες ομορφιές και ιδιαίτερα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε.

Στους 4 νομούς της Θεσσαλίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, απλώνονται οι ομορφιές της και τα μέρη να επισκεφτείτε και να περιπλανηθείτε είναι πολλά, από μεγάλες πόλεις, μέχρι μικρά, όμορφα χωριουδάκια κι από βουνό μέχρι θάλασσα. Εμείς επιλέξαμε 5 από αυτά που συνιστούν ένα πανέμορφο τοπίο που θα μπορούσε –γιατί όχι;- να αποτελέσει τον επόμενό σας προορισμό, ακόμη και τα Χριστούγεννα.

Λίμνη Πλαστήρα: τοπίο βγαλμένο από πίνακα
Τα 300 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Αθήνα από την Καρδίτσα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που σας περιμένει όταν φτάσετε στη λίμνη Πλαστήρα. Η φύση εκεί δεν μοιάζει με κάτι που έχετε ξαναδεί, ενώ η ομίχλη, το χιονισμένο, χειμωνιάτικο τοπίο και το γραφικό Νεοχώρι, η Κερασιά, τα Καλύβια, το Κρυονέρι και τα υπόλοιπα χωριά που μπορούν να αποτελέσουν το ορμητήριό σας, θα κάνουν την παραμονή σας εκεί τόσο ξεχωριστή που θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα. Δείτε το περίφημο Φράγμα Ταυρωπού, κάντε το γύρο της λίμνης απολαμβάνοντας το τοπίο που την περιβάλλει, περάστε από τον καταρράκτη Ανθοχωρίου, επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής κι αν είστε δραστήριοι και ο καιρός το επιτρέπει, διάφορες δραστηριότητες όπως ποδήλατο βουνού, ιππασία, ορειβασία θα χαρίσουν στην απόδρασή σας… αδρεναλίνη.

Όλυμπος: ραντεβού με τους… θεούς
Στα σύνορα της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία, υψώνεται το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας στα 2.918 μέτρα, γνωστό παγκοσμίως για τη μυθολογική του διάσταση, αλλά και για τις ομορφιές του, με θέα που «χωράει» όλη την Ελλάδα. Αν και κλασική αφετηρία αποτελεί το Λιτόχωρο στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, στην άλλη πλευρά του Ολύμπου, η Ραψάνη στο νομό Λάρισας με το κρασί και το τσίπουρό της, το χωριό Κρανιά με τις πέτρινες βρύσες, τα πλακόστρωτα δρομάκια και την υπέροχη θέα μέχρι τη θάλασσα, η Καλλίπευκη σε υψόμετρο 1.054 μέτρων με τα όμορφα πευκοδάση που την περιβάλλουν, ο νέος οικισμός της Συκαμινέας και η Καρυά με τις καρυδιές της, το αξιόλογο αλλά ανεξερεύνητο σπήλαιο Μοριά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που βρίσκεται κοντά στο χωριό και το πευκόδασος στη θέση Ανήλιο υπόσχονται να σας χαρίσουν… θεϊκές διακοπές.

Μετέωρα: το φυσικό θαύμα της Ελλάδας
Τέσσερις τεράστιοι σκοτεινόχρωμοι βράχοι από ψαμμίτη, με μοναστήρια στις κορυφές τους, σε ένα γεωλογικό τοπίο που είναι πρωτόγνωρο για το μάτι και με την Καλαμπάκα να εκτείνεται σε κοντινή απόσταση στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου, τα Μετέωρα αποτελούν πραγματικά έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τόπους, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Καλαμπάκα, οι περισσότεροι για να θαυμάσουν από κοντά το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, όπου σήμερα λειτουργούν 7 μοναστήρια και περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αν σας αρέσει η δράση και η αναρρίχηση, τα βράχια των Μετεώρων θα σας αποζημιώσουν, ενώ στην Καλαμπάκα θα μπορέσετε να περάσετε ξεκούραστα τις διακοπές σας, με θέα τους επιβλητικούς αυτούς βράχους.

Ζαγορά: όλο το Πήλιο σε ένα χωριό
Όμορφα σημεία της Θεσσαλίας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και το Πήλιο μέσα σε αυτά, δεν γίνεται και η Ζαγορά είναι ίσως ένα από τα χωριά του Πηλίου που δεν πρέπει να λείπει από το ταξίδι σας στην περιοχή. Με το παραδοσιακό της άρωμα, τα αρχοντικά της, τα πλατάνια και το τρεχούμενο νερό της, η Ζαγορά μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το βουνό, αλλά χαρίζει «απλόχερα» τις ομορφιές της σε όποιον καταφέρει και την ανακαλύψει μετά τις δεκάδες στροφές του Πηλίου. Περάστε από την κεντρική πλατεία της με τα παραδοσιακά καφενεία και τα μικρά μπαρ, δοκιμάστε τις τοπικές γεύσεις με τους κολοκυθοκεφτέδες και το κοκκινιστό μοσχάρι να «κλέβουν» την παράσταση και περπατήστε όσο πιο πολύ μπορείτε σε ένα χωριό που κάθε του γωνιά αποτελεί το τέλειο φόντο φωτογραφίας.

www.wikipedia.com
Τρίκαλα: φύση με αστικές… νότες
Τα Τρίκαλα της δυτικής Θεσσαλίας είναι η τρανή απόδειξη ότι δεν είναι όλες οι πόλεις ίδιες και ότι η φύση μπορεί να πρωταγωνιστήσει, ακόμη κι εκεί που το αστικό περιβάλλον «τρυπώνει» για τα καλά. Με τα δέντρα και τον ποταμό Ληθαίο να «χρωματίζουν» την πόλη, τα Τρίκαλα δείχνουν να συνδυάζουν το φυσικό και το αστικό σε σωστές αναλογίες, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης, με τις συνοικίες Βαρούσι και Παλιά Μανάβικα αποτελούν την περιοχή που αξίζει να βολτάρετε θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική της, ενώ εκεί θα βρείτε και κάποιες από τις καλύτερες ταβέρνες και cafe-bar των Τρικάλων. Θαυμάστε τη θέα της πόλης από το Φρούριο στο λόφο του Προφήτη Ηλία και φυσικά πιάστε τον παλμό της στην οδό Ασκληπιού, όπου ο κόσμος, τα μαγαζιά και η ατμόσφαιρά της θα σας χαρίσουν μπόλικη ενέργεια για να συνεχίσετε τις… περιπλανήσεις σας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ