Βαλεαρίδες νήσοι: η εξωτική Μεσόγειος!

balearides-nisoi-i-eksotiki-mesogeios-eksotiki-mesogeios

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ηρεμία, διασκέδαση, αξιοθέατα, υπέροχες παραλίες και λαμπερός ήλιος, όλα «χωράνε» στις Βαλεαρίδες νήσους της Ισπανίας.

Το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι από εσάς να έχετε ακουστά την Ίμπιζα, τη… Μύκονο της Ισπανίας! Ξέρετε όμως που ανήκει; Το click@Life σας παρουσιάζει τις Βαλεαρίδες νήσους ( www.balearicsislands.com/ ), ένα σύμπλεγμα έντεκα νήσων στα ανατολικά της Ισπανίας ( http://bit.ly/kVnvgA ), στη Μεσόγειο και τα οποία συναποτελούν μια από τις 17 αυτόνομες κοινότητες (Περιφέρειες) της χώρας.

Σημαντικότερα και πιο γνωστά από τα νησιά αυτά είναι η Μαγιόρκα, η Μενόρκα, η Ίμπιζα και η Φορμεντέρα, ενώ πρωτεύουσά τους είναι η Πάλμα, που βρίσκεται στη Μαγιόρκα, τη μεγαλύτερη νήσο.

Κάθε ένα από αυτά τα τέσσερα νησιά, έχει το δικό του χαρακτήρα. Η Μαγιόρκα είναι το κεντρικό νησί που συνδυάζει λίγο απ’ όλα, από θεαματικά ορεινά τοπία και όμορφους οικισμούς, μέχρι εκπληκτικές παραλίες που «λούζονται» από το μεσογειακό ήλιο. Η Ίμπιζα είναι συνώνυμη με το clubbing, το νησί που ανέδειξε στην Ευρώπη τη μουσική rave. Η Μενόρκα είναι ένα καταφύγιο γαλήνης με υπέροχες ερημικές παραλίες, όρμους και προϊστορικά μνημεία που στέκονται για να θυμίζουν τη μικρή μας ύπαρξη στην απέραντη ιστορία. Τέλος, η μικροσκοπική Φορμεντέρα είναι ένα νησί για χαλάρωμα και για να απολαύσει κανείς το καλοκαίρι όσο πουθενά αλλού.

Παρά τα εντυπωσιακά πλήθη τουρισμού που καταφτάνουν εκεί κάθε χρόνο, τα νησιά των Βαλεαρίδων έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος της φυσικής ομορφιάς τους. Πέρα από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα τουριστικά θέρετρα, τα μπαρ και τις οργανωμένες και δημοφιλείς παραλίες, θα δείτε όμορφους γοτθικούς ναούς, ερείπια από τη λίθινη εποχή, γραφικά ψαροχώρια, απομονωμένους όρμους, απέραντους ελαιώνες, αλλά και εκτάσεις με αμυγδαλιές και εσπεριδοειδή.

Μαγιόρκα: το κέντρο της ομορφιάς

Η Μαγιόρκα είναι πολύ περισσότερα από… παραλίες. Η πρωτεύουσα Palma de Mallorca (ή απλά Palma) βρίσκεται στα νότια του νησιού και αποτελεί το κέντρο για πολλές δραστηριότητες, ενώ είναι γνωστή για το όμορφο ηλιοβασίλεμά της. Η βορειοδυτική ακτή, που κυριαρχείται από την οροσειρά Serra de Tramuntana, είναι μια όμορφη περιοχή με ελαιώνες, πευκοδάση και χωριά στο χρώμα της ώχρας, με μια θεαματική ακτογραμμή.

Οι περισσότερες από τις καλύτερες παραλίες της Μαγιόρκα βρίσκονται στις βόρειες και ανατολικές ακτές και αν και οι περισσότερες έχουν κορεστεί από την τουριστική ανάπτυξη, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όμορφες παραλίες υπάρχουν επίσης κατά μήκος τμημάτων της νότιας ακτής.

Οι κάτοικοι της Μαγιόρκα αναφέρονται σε ό, τι βρίσκεται πέρα από την πρωτεύουσα ως το «part forana», δηλαδή το «μέρος εκτός». Μια σειρά από βραχώδεις όρμους και λιμανάκια χαρακτηρίζουν τα περιορισμένα νοτιοδυτικά παράλια. Κοντά στο δυτικότερο σημείο του νησιού είναι το μεγάλο, ακατοίκητο νησί Illa de Sa Dragonera.

Η θεαματική οροσειρά Serra de Tramuntana εκτείνεται παράλληλα με τη βορειοδυτική ακτή και η Puig Major (1445 μέτρα) είναι το υψηλότερο σημείο της.

Η ανατολική ακτή αποτελείται από συνεχείς αμμώδεις παραλίες, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Τα περισσότερα από τα νότια παράλια έχουν απόκρημνα βράχια που διακόπτονται από παραλίες και όρμους, ενώ η ενδοχώρα είναι μια εύφορη πεδιάδα γνωστή ως Es Pla.

Μάθετε περισσότερα στα: www.illesbalears.es , www.baleares.com , www.abcmallorca.com και www.newsmallorca.com. Για τη διαμονή σας ψάξτε στο: www.mallorcahotelguide.com .

Μενόρκα: ανέγγιχτες ομορφιές για λίγους

Η Μενόρκα είναι το πιο ήρεμο και το λιγότερο τουριστικό νησί του συμπλέγματος. Το 1993 η UNESCO το ανακήρυξε ως «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» ( http://bit.ly/itXGlK ), με στόχο τη διατήρηση του περιβάλλοντος περιοχών όπως οι υγρότοποι του Parc Natural S'Albufera d'es Grau ( http://bit.ly/jnpqIn ) και μοναδικά αρχαιολογικά μέρη του νησιού.

Το δεύτερο μεγαλύτερο και βορειότερο νησί των Βαλεαρίδων Νήσων, έχει κλίμα περισσότερο υγρό και συνήθως είναι κατά μερικούς βαθμούς πιο δροσερό από τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερα κατά τη χαμηλή περίοδο, το «νησί των ανέμων», όπως το λένε, χαρακτηρίζεται από βόρειους ισχυρούς ανέμους.

Οι παρθένες παραλίες, οι όρμοι και τα φαράγγια γύρω από 216 χιλιόμετρα ακτογραμμής, επιτρέπουν εξερευνήσεις και περιπέτειες που αποκαλύπτουν μοναδικές ομορφιές. Πρόκειται για ένα μέρος από τα λίγα, όπου μπορούμε να βρούμε μια παραλία μόνο για μας!

Η πρωτεύουσα, Μάο, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού και ο κεντρικός δρόμος που διαπερνά το νησί, φτάνει στη Ciutadella, τη δεύτερη πόλη της Μενόρκα, με δευτερεύον οδικό δίκτυο που οδηγεί προς τα θέρετρα και τις παραλίες τους βορρά και του νότου.

Το βόρειο μισό της Μενόρκα είναι ξηρό, με κόκκινους βράχους και αμμουδερές παραλίες, ενώ το νότιο μισό είναι πιο επίπεδο και πιο πράσινο, με μια πιο ομαλή ακτογραμμή και αμμώδεις παραλίες ανάμεσα σε ψηλούς βράχους.

Μάθετε περισσότερα στα: www.e-menorca.org και www.visitmenorca.com .

Ίμπιζα: η «Μύκονος» της Ισπανίας

Η Ίμπιζα είναι το πιο γνωστό και τουριστικό από τα νησιά. Χαρακτηρίζεται από τοπίο τραχύ και βραχώδες και αρκετή ξηρασία. Παρόλα αυτά «στολίζεται» με πεύκα, ελιές, συκιές και αμυγδαλιές και προκαλεί έκπληξη, ότι το ήμισυ περίπου του νησιού (ιδιαίτερα τα αρκετά παρθένα βορειοανατολικά), καλύπτεται από πυκνά δάση. Αν ταξιδέψετε στους δρόμους του βόρειου τμήματος θα θαυμάσετε βλάστηση και φύση που ποτέ δε θα φανταζόσασταν για την Ίμπιζα.

Οι απόκρημνες ακτές είναι γεμάτες από δεκάδες αμμώδεις παραλίες, οι περισσότερες ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τουριστικά. Γενέτειρα της rave μουσικής, η Ίμπιζα αποτελεί το μέρος όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά clubs της Ισπανίας, αλλά και αμέτρητα bars.

Το ιδιαίτερα δημοφιλές στους clubbers και στους νέους νησί, περιλαμβάνεται στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/417 ), λόγω της αρχιτεκτονικής της πόλης του και της πλούσιας θαλάσσιας ζωής. Η πρωτεύουσα, Eivissa, έχει δύο παραδοσιακές γειτονιές, τη Sa Penya με τα παλαιά άσπρα σπίτια όπου ζουν ακόμη ψαράδες και την Dalt Vila που περικλείεται από μεσαιωνικά τείχη.

Μακριά από το κέντρο της διασκέδασης όμως, υπάρχουν δάση, μονοπάτια κατά μήκος της ακτογραμμής και ερημικές παραλίες για εκείνους που αποζητούν πιο ήρεμες διακοπές. Μέρη όπως η Santa Eulària d’es Riu και τα μικρά θέρετρα και οι όρμοι της βορειοανατολικής πλευράς, είναι ιδανικά για οικογενειακές διακοπές και www.ecoibiza.com .

Φορμεντέρα: ιδιωτικός παράδεισος

Η Φορμεντέρα είναι το πιο μικρό και νότιο από τα νησιά των Βαλεαρίδων, με ένα μοναδικό συνδυασμό γαλάζιου και πράσινου. Συνδέεται με τα υπόλοιπα νησιά και τον υπόλοιπο κόσμο διά θαλάσσης, καθώς δε διαθέτει αεροδρόμιο.

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Sant Francesc Xavier, απέχει μόλις 3 χλμ. από το λιμάνι και διαθέτει ένα εντυπωσιακό κάστρο του 18ου αιώνα. Το Es Pujols, επίσης στα βόρεια, είναι ένα ψαροχώρι που έχει μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο ενώ προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι εντυπωσιακές παραλίες Platja de Llevant και Platja de ses Illetes. Απέναντί του βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι Illa de s'Espalmador όπου μπορείτε να πάτε με καραβάκι.

Η Φορμεντέρα είναι επίπεδη και αμμώδης με υπέροχες, παρθένες, παραλίες και με κάποια σημεία να σχηματίζουν βράχια στη θάλασσα. Είναι ιδανική για ποδηλασία, πεζοπορία, καταδύσεις και ιστιοπλοΐα.

Η βασική οδική αρτηρία της Φορμεντέρα φτάνει μέχρι το νότιο άκρο της και περνάει από την Platja de Migjorn και το ψαροχώρι Es Calo, πριν φτάσει στο Sa Talaia, το ψηλότερο σημείο του νησιού.

Μάθετε περισσότερα στα: www.illesbalears.es/ing/formentera/home.jsp και www.spain.info/en/ven/otros-destinos/sant_francesc_de_formentera.html .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected].