Πέντε μακρινές και λιγότερο τουριστικές χώρες που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε

galliki-poolunisia

Η ατμοσφαιρική αλλά ακριβή Γαλλική Πολυνησία

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το ότι μια χώρα δεν βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικών προτιμήσεων παγκοσμίως, δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξιοθέατα και δεκάδες πράγματα να σας προσφέρει. Κι όσοι θέλουν τη νέα χρονιά να είναι πιο… αντισυμβατικοί στα ταξίδια τους, οι παρακάτω προτάσεις θα τους διευκολύνουν.

Υπάρχουν χώρες που κάποιοι εκεί έξω όχι μόνο δεν έχουν σκοπό να τις επισκεφτούν, αλλά χρειάζεται να τις γκουγκλάρουν για να δουν πού ακριβώς βρίσκονται. Κι όμως! Αυτές οι χώρες διαθέτουν ομορφιές και –το κυριότερο- διαφέρουν από τα συνηθισμένα.

Το κακό είναι ότι κάποιες ενδεχομένως να είναι πιο επικίνδυνες, να βρίσκονται αρκετά μακριά ανεβάζοντας το κόστος των εισιτηρίων και να μην βολεύουν όσο οι ευρωπαϊκοί προορισμοί. Παρ’ όλ’ αυτά, αν ψάχνετε κάτι το διαφορετικό, οι παρακάτω χώρες αξίζουν τον κόπο.

Γαλλική Πολυνησία
Δεν είναι καθόλου φθηνά στη Γαλλική Πολυνησία. Δεν είναι φθηνά ούτε να πάει κάποιος, αφού βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, ούτε να μείνει εκεί ακόμη κι αν κάνει πιο οικονομικές επιλογές από τα bungalows μέσα στη θάλασσα στα Μπόρα Μπόρα. Είναι, όμως, ένα σύνολο νησιών που κόβει την ανάσα με την κουλτούρα, το όμορφο σκηνικό, το επηρεασμένο από τη γαλλική κουζίνα φαγητό και όλα τα εξωτικά κλισέ όπως τα φαντάζεστε…

Παπούα Νέα Γουινέα
Τόσο μακριά που μοιάζει σαν να βρίσκεται σε έναν άλλο κόσμο, η Παπούα Νέα Γουινέα βρίσκεται ανάμεσα στους λιγότερο τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη και αποτελεί ένα άγριο μέρος με δική του κουλτούρα. Αν είστε λάτρεις του scuba diving, η εμπειρία εκεί θα σας μείνει αξέχαστη, ενώ διάφορα φεστιβάλ όπως το Mask Festival στο Rabaul κάθε Ιούλιο, με πρωταγωνιστές τις παραδοσιακές μάσκες και το Canoe Festival στο Milne Bay κάθε Νοέμβριο, με θέμα αγώνες με κανό έχουν να σας προσφέρουν ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα. Κάτι ακόμη που θα σας καταπλήξει αν ταξιδέψετε εκεί, είναι οι διαφορετικές κουλτούρες των φυλών που θα βρείτε, οι οποίες μιλούν περισσότερες από 800 διαφορετικές γλώσσες.

Βολιβία
Άλλη μια χώρα που ζει στη… σκιά των πιο διάσημων γειτόνων της, του Περού, της Χιλής, της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Τίποτα, όμως, σε αυτές τις χώρες δε μπορεί να συγκριθεί με την ομορφιά της πόλης La Paz, μιας τεράστιας πόλης που εκτείνεται στις Άνδεις στα περίπου 4 χιλιάδες μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Έξω από την πόλη μπορείτε να επισκεφτείτε τη μεγαλύτερη αλμυρή λίμνη του κόσμου, Uyuni, ή την σε μεγαλύτερο υψόμετρο πλεύσιμη λίμνη του κόσμου, Titicaca. Ή μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τον Αμαζόνιο στη μικρή πόλη Rurrenabaque και να δείτε από κοντά ένα πραγματικό, φυσικό θαύμα.

Μογγολία
Δεν θα είναι εύκολο να φτάσετε στη Μογγολία. Κι ενδεχομένως, όταν πατήσετε το πόδι σας στην πρωτεύουσά της, το Ulan Bator, να σκεφτείτε πως ίσως δεν ήταν και η σοφότερη επιλογή, αφού δεν αποτελεί και το πιο όμορφο μέρος του πλανήτη, με τη μονότονη, «γκρίζα» αρχιτεκτονική του, τις πολυκατοικίες του να καλύπτουν τον ουρανό και τα τσιμεντένια σοβιετικά κτίρια. Εκεί που η χώρα αρχίζει και πάλι να «λάμπει» είναι στην εξοχή, με τους λόφους, τις νομαδικές φυλές με τα άλογα και τα παραδοσιακά ρούχα και τα τοπία που σίγουρα δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα και σας προκαλούν για εξερευνήσεις.

Γουατεμάλα
Άλλος ένας αρκετά μακρινός προορισμός για την Ελλάδα, η Γουατεμάλα, είναι μια χώρα με αντιθέσεις και μεγάλο ενδιαφέρον, με τα ηφαίστεια που… «καπνίζουν»,  τα πολύχρωμα, σκουριασμένα και φθαρμένα λεωφορεία της, το δυνατό ρούμι και τους φιλικούς ανθρώπους της. Αν ποτέ βρεθείτε σε αυτή τη μακρινή χώρα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ηφαιστειακή λίμνη Atitlan, η οποία θα μπει αυτόματα στη λίστα με τα πιο εντυπωσιακά μέρη που έχετε δει στη ζωή σας.