Χριστούγεννα αλά ισπανικά στη Βαρκελώνη

plateia-katalonias
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όσοι βρεθούν στη δημοφιλή πόλη της Ισπανίας και πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη, θα ζήσουν ίσως τα πιο λαμπερά Χριστούγεννα της ζωής τους. Οι υπόλοιποι μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτά… διαδικτυακώς εντός ολίγων δευτερολέπτων.

Λίγα μέρη στον κόσμο εκφράζουν τόσο έντονα την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων όσο η Βαρκελώνη. Ακόμη και στα πιο στενά μονοπάτια της θα βρείτε πλήθη από χριστουγεννιάτικα, πολύχρωμα λαμπάκια, ενώ στις μεγαλύτερες πλατείες, τουρίστες, αλλά και ντόπιοι, μαζεύονται για να μπουν στο κλίμα των Χριστουγέννων και ειδικά στην πλατεία Plaça Sant Jaume για να θαυμάσουν τη φάτνη που τη στολίζει κάθε χρόνο και να απολαύσουν ψητά κάστανα.

Στην πλατεία Καταλονίας, μάλιστα, που θεωρείται το κέντρο της παλιάς πόλης, υπάρχει και παγοδρόμιο το οποίο ξετρελαίνει τα παιδιά, ενώ αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον πάγο, υπάρχει χώρος και για σας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: πού θα ψωνίσετε, τι θα φάτε και τι θα κάνετε τις ημέρες των Χριστουγέννων αν ο δρόμος σας βγάλει στη Βαρκελώνη;

Χριστουγεννιάτικα ψώνια και βόλτα με αέρα Ισπανίας
Οι κύριοι εμπορικοί δρόμοι της Βαρκελώνης -Passeig de Gràcia και Rambla de Catalunya στην περιοχή Eixample και ο πεζόδρομος Portal de l'Angel στη γοτθική συνοικία–  είναι ιδιαιτέρως «ζωντανοί» και όμορφα στολισμένοι αυτή την εποχή, αλλά για λίγο περισσότερη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, κατευθυνθείτε στη Fira de Santa Llúcia, τη χριστουγεννιάτικη αγορά που απλώνεται γύρω από τον γοτθικό καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης.

Ψάξτε για τον caganer, ένα μικρό αγαλματάκι που υπάρχει σε κάθε φάτνη και αναπαριστά ένα ανθρωπάκι στην… τουαλέτα, το οποίο φοράει παραδοσιακό καταλανικό σκουφί, κάθεται στη λεκάνη με τα παντελόνια κάτω και εγγυάται καλή τύχη στη χρονιά που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. Στη θέση του caganer μπορείτε να βρείτε και πολλές διάσημες προσωπικότητες, όπως Madonna, Freddy Mercury κ.ά. Δημοφιλές είναι, επίσης, και το caga tió, ένας χαρακτήρας της καταλανικής μυθολογίας που σχετίζεται με τα Χριστούγεννα και απεικονίζεται ως ένα κούτσουρο που στέκεται σε δύο πόδια με χαμογελαστό πρόσωπο ζωγραφισμένο στη μία του άκρη και παραδοσιακό κόκκινο σκουφί. Το κούτσουρο αυτό καλύπτεται με μια κόκκινη κουβέρτα, «ταΐζεται» κάθε βράδυ πριν τα Χριστούγεννα και όταν έρθει η ώρα, το παιδιά το χτυπούν μικρές βέργες και σηκώνοντας την κουβέρτα βρίσκουν μια στοίβα γλυκά και μικρά δώρα.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό των ημερών στη Βαρκελώνη είναι και η λοταρία. Όλοι αγοράζουν ή μοιράζονται δελτία για το El Gordo, η κλήρωση του οποίου γίνεται στις 22 Δεκεμβρίου. Τα μεγάλα δώρα δεν τα χωράει ο νους, τα μικρά, όμως, μοιράζονται με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να έχουν μια πιθανότητα.

Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της περιοχής
Το Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα παρουσιάζεται συνήθως το αγαπητό στον κόσμο ορατόριο Händel's Messiah, στην κομψή εκκλησία Santa Maria del Mar, όπου πραγματοποιείται και η βραδινή λειτουργία της Παραμονής Χριστουγέννων, τα μεσάνυχτα. 

Το μεγάλο… τσιμπούσι συνήθως πραγματοποιείται την παραμονή Χριστουγέννων με γαλοπούλα ή μια τεράστια μάζα κρεατικού (carn d'olla), το οποίο μαγειρεύεται για ώρες και ο ζωμός του χρησιμοποιείται στη σούπα (escudella). Δημοφιλές ψάρι της ημέρας είναι το λαβράκι μαζί με οστρακοειδή, όπως και ένα τεράστιο μπούτι χοιρινό, ενώ δεν έχουν κάποια καθιερωμένη, παραδοσιακή πουτίγκα για να κλείσουν το γεύμα. Αυτό που συνήθως φτιάχνουν ή αγοράζουν είναι το turrón, κάτι σαν το δικό μας μαντολάτο, το οποίο υπάρχει και με σοκολάτα.

Ο Πατέρας των Χριστουγέννων δεν είναι ο καθιερωμένος… κουβαλητής των δώρων, αφού τα δώρα τα φέρνουν οι 3 Βασιλιάδες στις 5 Ιανουαρίου, τη Δωδέκατη Νύχτα. Παρ’ ολ’ αυτά ίσως αφήσει κι αυτός μερικά δώρα για το καλό. Κι ενώ στα περισσότερα μέρη του κόσμου, τα Χριστούγεννα μαζεύονται όλοι με τις οικογένειές τους και την Πρωτοχρονιά με φίλους, στην Ισπανία συμβαίνει το αντίθετο. Γι’ αυτό και την ημέρα των Χριστουγέννων ετοιμαστείτε να βγείτε βόλτα σε bar, club και εστιατόρια, τα οποία θα είναι γεμάτα κόσμο. Οι δρόμοι είναι παντού γεμάτοι ζωή, ενώ κόσμος μαζεύεται και στα παγωμένα νερά του λιμανιού Vell, για την καθιερωμένη ετήσια… βουτιά.

Πέρασμα από τα αξιοθέατα
Φτάνοντας στη Βαρκελώνη, δεν γίνεται να μην περάσετε και από τα αξιοθέατά της όπως τον καθεδρικό ναό, τη Sagrada familia, την περίφημη πολυκατοικία Casa Milà, την οποία θα βρείτε στην Passeig de Gràcia στα ψώνια σας, αλλά και το Casa Batlló, διάσημο κτίριο στο κέντρο της Βαρκελώνης και ένα από τα αριστουργήματα του Αντόνι Γκαουντί.

Το Μαγικό Σιντριβάνι του Montjuic θα σας συναρπάσει, ενώ από τη λίστα σας δεν πρέπει να λείπει επίσης το Μουσείο Picasso, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης (4.249 έργα) του διάσημου ζωγράφου και το Park Güell, ένα δημόσιο πάρκο με κήπους και αρχιτεκτονικά στοιχεία στο άνω μέρος της Βαρκελώνης, στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα δε Κολσερόλα.

Την ημέρα των Χριστουγέννων όλα τα μουσεία και τα επίσημα τουριστικά αξιοθέατα είναι κλειστά για το κοινό, την επόμενη ημέρα, όμως, στις 26 Δεκεμβρίου, οι περισσότερες τουριστικές ατραξιόν είναι ανοιχτές από τις 10 το πρωί ως τις 14.30 το μεσημέρι. Και στη συνέχεια, έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας, να ανακαλύψετε κάθε όμορφη γωνιά της παραμυθένιας πόλης του Γκαουντί.