Γαλαξίδι: Παράδοση με καλοκαιρινή διάθεση

galaksidi-paradosi-me-kalokairini-diathesi

ΤΡΙΤΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Καλοκαίρι δεν σημαίνει απαραίτητα νησί και κοσμοσυρροή στα μικρά στενάκια. Η Ελλάδα διαθέτει υπέροχους προορισμούς που όχι μόνο βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα αλλά μπορούν και να αποτελέσουν την σοφότερη επιλογή για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Για του λόγου το αληθές, επισκεφθείτε το Γαλαξίδι, έναν αγαπημένο «all weather» προορισμό.

Καλοκαίρι δεν σημαίνει απαραίτητα νησί και κοσμοσυρροή στα μικρά στενάκια. Η Ελλάδα διαθέτει υπέροχους προορισμούς που όχι μόνο βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα αλλά μπορούν και να αποτελέσουν την σοφότερη επιλογή για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Για του λόγου το αληθές, επισκεφθείτε το Γαλαξίδι, έναν αγαπημένο «all weather» προορισμό.

Το Γαλαξίδι του χθες και του σήμερα

Χαλαρώστε και απολαύστε τη διαδρομή. Σε περίπου 2-2,5 ώρες, το Γαλαξίδι, θα ξεδιπλωθεί μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας. Η αρχαία Οιάνθη (το σημερινό Γαλαξίδι) είναι μια πόλη της Φωκίδας, που έχει χτιστεί στο αριστερό τμήμα του κόλπου της Ιτέας. Γύρω στα μισά του 19ου αιώνα, το Γαλαξίδι γνώρισε ημέρες ακμής και πλούτου, καθώς οι έμπειροι ναυτικοί του και κυρίως η στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση του, του έδωσαν τον τίτλο του πιο ξακουστού εμπορικού λιμανιού της περιοχής. Τα τεράστια πέτρινα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα δρομάκια μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Ο Ισθμός της Κορίνθου, η Κατοχή, αλλά κυρίως τα ατμοκίνητα πλοία, που δεν σταματούσαν πια στο λιμάνι του Γαλαξιδίου, το οδήγησαν σταδιακά σε παρακμή, χωρίς όμως να καταφέρουν να του στερήσουν τίποτα από τη παλιότερη λάμψη του.

Κίνηση πρώτη

Με εργαλείο σας την πάντα «ετοιμοπόλεμη» φωτογραφική μηχανή, απαθανατίστε αξέχαστες στιγμές πλάι στα θαλασσοδαρμένα μπαλκόνια των αρχοντικών αλλά και στα «αγλιά», τις υπέροχες αυλές στρωμένες με βότσαλα, στην άγκυρα-μνημείο, που βρίσκεται στο λιμάνι, στις σκαλιστές ξύλινες πόρτες και στα λιθόστρωτα δρομάκια, που έχουν πολλά να σας διηγηθούν. Εξασφαλίστε αμέσως το κατάλυμά σας (γιατί τα τελευταία χρόνια το Γαλαξίδι έχει γίνει «μόδα») και ξεκινήστε αμέσως τις βόλτες.

Που να πάτε, τι θα δείτε

Πρώτη στάση: η εκκλησία του Αγίου Νικόλα, προστάτη των καπεταναίων του Γαλαξιδίου, που χτίστηκε από τις δωρεές τους, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα, κατασκευασμένο από τον φημισμένο Αναστάσιο Μόσχο.

Δεύτερο φωτογραφικό «κλικ»: το ηλιακό ρολόι, στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής καθώς και το καρνάγιο του Λιακόπουλου. Αναζητήστε στη βόλτα σας τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα, που στο σύνολό τους έχουν διατηρηθεί σχεδόν άθικτα από το πέρασμα του χρόνου. Εντοπίστε το κτίριο Τσαλαγγύρα (το σημερινό Δημαρχείο), το κτίριο Αγγελή (που σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο), το κτίριο του Παρθεναγωγείου και το κτίριο Μπουρζέικο.

Αν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερο το παλιό Γαλαξίδι, δεν έχετε παρά να περπατήσετε στα λεγόμενα «καντούνια» αλλά και να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Ναυτικό Μουσείο, που θα σας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω, στο ένδοξο παρελθόν. Και αν ύστερα από αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο, σας ανοίξει η όρεξη, μια επίσκεψη στα παραλιακά ταβερνάκια, θα σας ανταμείψει επαρκώς. Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι, ντόπιο κρέας, φορμαέλα και φέτα Παρνασσού. Θα μας θυμηθείτε…

Τέλος, αν η δίψα σας για εξερεύνηση ακόμη δεν έχει σβήσει, κάντε μια βόλτα μέχρι τις λεγόμενες «κατραμοσπηλιές», που βρίσκονται στους πρόποδες τους λόφου «Ξηροτύρι» και ονομάζονται έτσι, λόγω του μαύρου –σαν κατράμι- υγρού, που βγαίνει από τα σωθικά τους…

Θα πάτε:

Το Γαλαξίδι απέχει από την Αθήνα 210 χλμ. και καλό θα ήταν να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητό σας για να κάνετε και κοντινές εκδρομές στην Aμφισσα, τη Ναύπακτο και την Ιτέα.

Θα μείνετε:

Στο Γαλαξίδι θα βρείτε αρκετά παραδοσιακά αρχοντικά που έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε ξενώνες. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά καταλύματα για κάθε γούστο και βαλάντιο αλλά καλό θα ήταν να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας λόγω πληθώρας επισκεπτών.

Για τη διαμονή σας στο Γαλαξίδι, προτείνουμε: «Villa Olympia» (τηλ: 22650-41174, www.villaolympia.gr), «Europa Beach Hotel» (τηλ: 22650 42288 , www.hoteleuropabeach.gr), «Villa Οιάνθεια» (τηλ: 22650-42433–4, www.villaoianthia.gr), «Hotel Poseidon-Louisa Apartments» (τηλ: 22650 -41426, www.poseidon.olympicnet.gr).

Φωτογραφίες: Γιάννης Παναγόπουλος – Eurokinissi

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ