«Οδοιπορικό»… στην Κίνα

pekino
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Μυστηριώδης, με μεγάλη ιστορία, αλλά και ιλιγγιώδη ανάπτυξη, η Κίνα είναι η ανερχόμενη υπερδύναμη, που δεσπόζει επιβλητική στη νοτιοανατολική Ασία.

Αχανής σε έκταση και πληθυσμό χώρα, σίγουρα δεν «γυρίζεται» εύκολα, μπορείτε όμως να οργανώσετε το ταξίδι σας, από πριν και να επισκεφθείτε μερικούς από τους κορυφαίους προορισμούς, του «Δράκου της Ανατολής».

Ανάκτορα και παραγκουπόλεις, μνημεία και ουρανοξύστες, αυτοκρατορικές δυναστείες και επιχειρηματίες σε αναβρασμό… βρίσκεστε στη χώρα των αντιθέσεων, αλλά και της πληκτικής ομοιομορφίας.

Ακολουθήστε το «δρόμο του μεταξιού» και αφήστε την Κίνα να σας πλανέψει. Ταξίδι ζωής, εμπειρία μοναδική η «ανακάλυψη» της Κίνας, σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Πεκίνο

Το Πεκίνο είναι η πρωτεύουσα της Κίνας. Πληθυσμιακά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά τη Σαγκάη. Με μακραίωνη ιστορία, που ξεπερνά τα 3000 χρόνια, σήμερα το Πεκίνο, θεωρείται το πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Κίνας. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε πολυάριθμα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, που αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς πόλους έλξης. Η Πύλη Τιενανμέν, συγκαταλέγεται στα κορυφαία σε επισκεψιμότητα μνημεία. Γεωγραφικά βρίσκεται πολύ κοντά στο αυτοκρατορικό παλάτι, ενώ αποτελεί το βασικό σημείο εισόδου προς την «Απαγορευμένη Πόλη». Το επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα της «Απαγορευμένης Πόλης», φιλοξενούσε το ανάκτορο που διέμενε ο άρχοντας της κινεζικής αυτοκρατορίας, καθώς και τις οικίες των λοιπών αξιωματούχων που περιστοίχιζαν τον αυτοκράτορα. Μην παραλείψετε, να επισκεφθείτε τον μεγαλύτερο και αρχαιότερο κήπο της Κίνας, το Θερινό Παλάτι, που υπήρξε για μεγάλο διάστημα το θέρετρο των αυτοκρατόρων. Εκτός από το Σινικό Τείχος, την προσοχή σας αξίζουν, ο Ναός του Ουρανού, το Εθνικό Στάδιο («Φωλιά του Πουλιού»), αλλά και η περιοχή με τους ουρανοξύστες, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Chongqing

Με μακρόχρονη ιστορία, με εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά τοπία, αλλά και με την χαρακτηριστική πικάντικη κουζίνα, στα νοτιοδυτικά της Κίνας, η πόλη Chongqing, είναι σίγουρα ο «απόλυτος» προορισμός σας. Αν αγαπάτε τη φύση, τότε επιβάλλεται να περάσετε από το Hot Spring Park, την παλιά πόλη Ciqikou, το Dazu Rock Carvings και το μουσείο «Three Gorges». Αν πάλι παραμείνετε στην πόλη, οι εναλλακτικές είναι πολλές. Δοκιμάστε από το τσάι, τα τοπικά εδέσματα, συνομιλήστε με τους ντόπιους, περπατήστε στους παλιούς δρόμους της πόλης ή απλά μείνετε στην πόλη για να θαυμάσετε το μεγαλείο και την απαράμιλλη θέα που προσφέρουν οι ουρανοξύστες.

Guangzhou

Η τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, είναι το Guangzhou. Φημίζεται κυρίως για την «κουζίνα» της αλλά και την έντονη εμπορική εξαγωγική της δραστηριότητα. Εδώ δεν θα συναντήσετε μόνο ατέλειωτους ουρανοξύστες και πολύβουα εμπορικά κέντρα, υπάρχει και η άλλη όψη, εκείνη της ιστορίας και της παράδοσης που είναι εξίσου πλούσια. Άλλωστε η πόλη του Guangzhou, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 24 πόλεις της Κίνας με έντονο ιστορικό ενδιαφέρον. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το ναό Bright Filial Piety, τον προγονικό ναό της οικογένειας Chen καθώς και το μαυσωλείο του Βασιλιά Nanyue. Τέλος, δεν λείπουν και δείγματα αρχιτεκτονικής με δυτικότροπες επιρροές, όπως ο Καθεδρικός ναός, «Sacred Heart».

Σαγκάη

Η Σαγκάη κατέχει επάξια τον τίτλο της μεγαλύτερης μητρόπολης της Κίνας. Στο κινεζικό μητροπολιτικό κέντρο, τα πάντα αλλάζουν και εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Άνετα θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως την πόλη των αντιθέσεων, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση και η παράδοση «σμίγει» με τον απόλυτο εκσυγχρονισμό. Αν βρεθείτε στο ισχυρότερο οικονομικό κέντρο της Κίνας, μην παραλείψετε να κάνετε τον περίπατό σας στο Bund, μια παραθαλάσσια περιοχή μήκους 1,5χλμ, με εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής, με επιρροές από γοτθική, αναγεννησιακή, ρομαντική και νέο-κλασσική τεχνοτροπία. Εξίσου ωραίος είναι και ο περίπατος στον κήπο Yuyuan, όπου θα θαυμάσετε από κοντά, αντιπροσωπευτικά δείγματα της κινεζικής αρχιτεκτονικής. Στην περιοχή του Pudong, θα «χαθείτε» μπροστά στη θέα από τους πολυώροφους ουρανοξύστες, με επιβλητικότερους εξ αυτών τον Jin Mao, τον Oriental Pearl ή τον Shanghai World Financial Center τον και τον υπό ανέγερση Shanghai Tower, όπου το ύψος του αναμένεται να ξεπερνά τα 350μέτρα. Τα ψώνια σας θα τα κάνετε στην φημισμένη και πολυσύχναστη οδό Nanjing.

Hangzhou

Πρωτεύουσα της επαρχίας Zhejiang, η πόλη Hangzhou, έχει χαρακτηριστεί ως … «ο παράδεισος κάτω από τον ουρανό». Φημίζεται για το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό της τοπίο, αλλά είναι πλούσια και σε ιστορικά μνημεία. Οργανώστε μια εκδρομή στη λίμνη West, η οποία περιστοιχίζεται στις τρεις πλευρές της από βουνά, και μοιάζει με ένα αστραφτερό μαργαριτάρι που αντανακλά τη λάμψη του κάτω από τον γαλανό ουρανό. Το σπάνιας ομορφιάς τοπίο συμπληρώνεται από τον λόφο Solitary, αλλά και ιστορικά μνημεία, όπως το Μαυσωλείο του General Yue Fei, έναν φημισμένο γόνο της δυναστείας των Song. Εδώ θα δείτε και τον επιβλητικό ναό Ling Yin, έναν από τους μεγαλύτερους σωζόμενους- μέχρι σήμερα- βουδιστικούς ναούς. Για το τέλος, έμεινε η περιήγηση στο δρόμο του Hefang, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε σουβενίρ (μεταξωτά υφάσματα και το τσάι Longjing), για εσάς και τους δικούς σας.

Shenzhen

Από τις πλέον ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις, το Shenzhen στο νότιο μέρος της Κίνας, προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες της εγχώριας αλλά και διεθνούς ελίτ. Έχει αναδειχθεί- μέσω ψηφοφορίας- ως η πλέον ελκυστική, για τους ξένους, πόλη της Κίνας. Περιγραφικά θα την χαρακτηρίζαμε ως έναν τεράστιο οικονομικό γίγαντα, με σπάνια φυσική ομορφιά, αλλά και πρωτοποριακή αρχιτεκτονική. Στην λίστα των προορισμών σας, να συμπεριλάβετε το Window of the World (θεματικό πάρκο), το πάρκο Shenzhen, καθώς και τις παράκτιες περιοχές Da Meisha και Xiao Meisha. Στα θετικά της συγκεκριμένης πόλης  μπορούμε να προσθέσουμε το μεγάλης διάρκειας καλοκαίρι, τις «ευχάριστες» για χειμώνα θερμοκρασίες, αλλά και την προσεγμένη καθαριότητα της πόλης.

Suzhou

Ποταμοί, κανάλια και καταπράσινοι κήποι, συνθέτουν το σκηνικό της αποκαλούμενης «Βενετίας της Ανατολής». Το Suzhou, βρίσκεται στην επαρχία Jiangsu και φημίζεται για την φυσική του ομορφιά. Οι περισσότεροι από τους εντυπωσιακούς κήπους δημιουργήθηκαν από τις δυναστείες των Ming και Qing. Μεταξύ των καλύτερα σωζόμενων- διατηρημένων κήπων είναι οι : Fisherman's Net, Lion Grove, Humble Administrator's και Lingering.Οι δύο τελευταίοι μάλιστα είναι σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, εθνικά προστατευόμενα.

Nanjing

Με ένδοξο παρελθόν και λαμπρή ιστορία, με μοναδικό πολιτισμό και απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, σίγουρα θα αγαπήσετε το Nanjing. Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Jiangsu και είναι γνωστή ως μια από τις τέσσερις αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας. Από τα σημεία που θα επισκεφθείτε ξεχωρίζουν τα ομώνυμα τείχη της πόλης, τα ερείπια των αυτοκρατορικών ανακτόρων της δυναστείας των Ming, ο ναός του Κομφούκιου, οι τάφοι των Mings-μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO. Για βραδινή έξοδο σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το ποτάμι Qin Huai, με την καταπληκτική του θέα.

Tianjin

Στους αναπτυσσόμενους δήμους συγκαταλέγεται και το Tianjin, το οποίο έχει αποκτήσει φήμη, λόγω του ότι εδώ έχουν διεξαχθεί τα σημαντικότερα παγκοσμίως οικονομικά φόρουμ. Από το 2010 και έπειτα, όπου εγκαταστάθηκαν 300 με 500 θυγατρικές εταιρίες, το Tianjin, μετατράπηκε σε προηγμένο βιομηχανικό κέντρο και σε πεδίο εκκίνησης της οικονομικής μεταρρύθμισης και καινοτομίας. Πέρα από την «εμπορική πλευρά», υπάρχουν και ιστορικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος προορισμοί, όπως ο πύργος Drum, η καθολική εκκλησία Xikai και άλλα πολλά επισκέψιμα μέρη.

Wuhan

Τελικός μας προορισμός, η κεντρική Κίνα και το Wuhan, η πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei, που δείχνει να ευημερεί. Λόγω του ανεπτυγμένου συγκοινωνιακού δικτύου, η πρόσβαση μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρος της χώρας, με την ίδια ευκολία. Η ιστορία της ξεπερνάει τα 3500 χρόνια, και σίγουρα το Wuhan καυχιέται για την ιστορικότητά του. Επισκεφθείτε το Μουσείο της επαρχίας του Hubei, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 20.000 κειμήλια ή αν αγαπάτε τα ύψη περάστε από την πύργο Yellow Crane. Σειρά έχουν οι φημισμένοι δρόμοι του Wuhan, όπως οι Hubu Lane και Jiqing, όπου θα δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα και θα ψωνίσετε κάτι για να εμπλουτίσετε την γκαρνταρόμπα σας. Αν και το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, μην σας φοβίσουν, αφού θα μπορέσετε να επιδοθείτε άφοβα στα καλοκαιρινά παιχνίδια .