Τα κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου «θυσιάζονται» στο βωμό της διαφήμισης

londino-kokkina-leoforeia
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Απ’ ό,τι φαίνεται ένα από τα χαρακτηριστικά του Λονδίνου, τα κόκκινα λεωφορεία, σιγά-σιγά «παραδίνονται» στις διαφημίσεις και αφαιρούν κάτι από το χαρακτήρα της πόλης.

Αν ρωτήσετε έναν τουρίστα για τα χαρακτηριστικά του Λονδίνου, το πιο πιθανό είναι μέσα στις αναφορές του να βρίσκονται και τα κόκκινα λεωφορεία του, καθώς το χαρακτηριστικό τους έντονο κόκκινο «τραβάει» το βλέμμα κατοίκων και επισκεπτών, δίνοντας χρώμα στην πόλη και το γκρίζο της.

Από το 1907, όταν η Εταιρία London General Omnibus έβαψε τα λεωφορεία της προκειμένου να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, το κόκκινο άρχισε να κυριαρχεί στην πόλη, δίνοντας το δικό της στυλ. Με λίγα λόγια, ένα από τα πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το Λονδίνο ή όταν κοιτάμε φωτογραφίες του είναι τα κόκκινα λεωφορεία. Αφού, όμως, είναι σήμα κατατεθέν της πόλης, γιατί τείνουν να εξαφανιστούν;

Στο βωμό του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, τα λεωφορεία πλέον χάνουν το χρώμα τους «ντύνονται» με διαφημίσεις, οι οποίες όσο πετυχημένες κι αν είναι, αφαιρούν το χαρακτήρα τους και τα καταργούν ως ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, μια μεγάλη μάρκα αθλητικών παπουτσιών «κατέλαβε» κάποια από τα λεωφορεία, τα οποία είτε «έντυσε» ολόμαυρα ή πρόσθεσε κόκκινους κύκλους σε μαύρο φόντο, όλα συνοδευόμενα από σλόγκαν. Ο Jason Cotterrell, διευθυντής της Exterion Media που βοήθησε στην ανάπτυξη της καμπάνιας, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εντελώς νέα και καινοτόμα προσέγγιση στη διαφήμιση, αναφερόμενος στην ολοκληρωτική αλλαγή του λεωφορείου, πιστεύοντας ότι τραβάει τα βλέμματα των πολιτών και προσφέρει θέαμα στους δρόμους του Λονδίνου.

Η αντίπερα όχθη, όμως, η οποία εκφράζεται από τη δημοσιογράφο της Telegraph Helen Coffey, υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους διαφημίσεις αφαιρούν ένα σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητας της πόλης, καθώς όλο το λεωφορείο παραχωρείται στο brand και χάνει το χαρακτήρα του, αφαιρώντας κάτι από την προσωπικότητα του Λονδίνου, το οποίο προσελκύει 15 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.