Ταξίδι στη Σλοβακία και στα μέρη που δεν πρέπει να χάσετε

mpratislaba-slobakia

Ο πανέμορφος ορίζοντας της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα

ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Είτε βρεθείτε στη Σλοβακία για λίγες ημέρες, είτε για εβδομάδες, στην παρακάτω λίστα θα βρείτε τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε και πράγματα να κάνετε, για να καταφέρετε να «ρουφήξετε» όλη την ατμόσφαιρα και την αίσθηση της χώρας.

«Περικυκλωμένη» από την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία, η Σλοβακία είναι μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης που έχει σκληρό, τουριστικό ανταγωνισμό, αλλά μπορεί εύκολα να «σκαρφαλώσει» ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου. Αρκεί να θελήσουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή.

Καρπάθια, παραδοσιακά χωριά, σπηλιές, εθνικά πάρκα, Δούναβης, χαλαρή πρωτεύουσα, κάστρα και καταρράκτες είναι μερικά μόνο από τα δυνατά χαρτιά της χώρας που φαίνεται να ενθουσιάζουν όσους τη βάζουν στον ταξιδιωτικό τους χάρτη.

Δείτε κι εσείς τι δεν πρέπει να χάσετε στο ταξίδι σας σε μια χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, με επιβλητικά σημεία, πανέμορφες τοποθεσίες και μεγαλειώδη φύση.

Πεζοπορία από το Strbske pleso στους καταρράκτες Skok, στην οροσειρά Τάτρα
Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, το Strbske pleso, με την υπέροχη, ορεινή λίμνη του, αποτελεί μονοπάτι για πολλές εκδρομές στην οροσειρά Τάτρα. Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε τη χαρά της πεζοπορίας σε αυτή την τοποθεσία, όπου ο φρέσκος και καθαρός αέρας θα σας ανανεώσει, η φύση θα σας αποζημιώσει και οι καταρράκτες Skok θα σας μαγέψουν. Αν οι δυνάμεις σας δεν σας εγκαταλείπουν, ανεβείτε ψηλά και θαυμάστε τους καταρράκτες από ψηλά, ενώ οι πιο… αργοί περιπατητές μπορούν να κάνουν μια πιο χαλαρή βόλτα στο Strbske pleso, απολαμβάνοντας σχεδόν εξίσου τη φύση και την ομορφιά.

Ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης

Κάστρο Σπις
Ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης, το κάστρο Σπις κλείνει… 900 χρόνια ζωής και βρίσκεται στην ανατολική Σλοβακία, στο δρόμο από τη Levoca προς την Presov, πάνω από την πόλη Spišské Podhradie, πάνω σε βράχο τραβερτίνης. Η θέα από εκεί μοιάζει τόσο αγνή, ενώ το μέρος μπορεί εύκολα να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο –δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκεται ανάμεσα στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Η φύση οργιάζει στο Εθνικό Πάρκο Slovak Paradise

Περιπλάνηση στο Εθνικό Πάρκο Slovak Paradise
Το εν λόγω Εθνικό Πάρκο, όπως είναι ξεκάθαρο και από την ονομασία του ως σλοβάκικος παράδεισος, είναι ένα «μαγικό» κομμάτι γης με δάση στην ανατολική Σλοβακία, γεμάτο ρεματιές, φαράγγια, λιβάδια και καταρράκτες, αφιερωμένο στους πεζοπόρους που αναζητούν αναζωογονητικές διαδρομές, περνώντας από απείραχτη φύση. Τα ξύλινα γεφυράκια, οι ψηλές σκάλες και οι σιδερένιες αλυσίδες του δίνουν ακόμη περισσότερη ατμόσφαιρα κι όσο κι αν το υψόμετρο παραμένει χαμηλό, η περιπέτεια εκτινάσσεται στα ύψη! Το φαράγγι Sucha Bela, με τους καταρράκτες, τις σκάλες του, τα φυσικά… τζακούζι του και το αρχαίο του μοναστήρι, είναι ένα από τα αξιοθέατα του πάρκου που δεν πρέπει να χάσετε.

Περιήγηση στη Σπηλιά της Ελευθερίας Demanovska
Στην κοιλάδα Demanovska, η Σπηλιά της Ελευθερίας Demanovska ίσως και να είναι το πιο όμορφο υπόγειο μέρος της Σλοβακίας. Επισκεφτείτε το με οργανωμένη εκδρομή, η οποία κρατάει 1-1,5 ώρα και σας πάει σε μαγευτικούς θόλους και περάσματα, όπου μπορείτε να δείτε εκκεντρικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που θα σας κόψουν την ανάσα. Η θερμοκρασία εκεί είναι περίπου 7 βαθμοί Κελσίου και υπάρχουν πολλά σκαλιά, κάτι που ίσως χρειαστεί να λάβετε υπόψη αν έχετε παιδιά.

H όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Εκδρομή στη Μπρατισλάβα
Η πρωτεύουσα μιας χώρας είναι το μέρος όπου χτυπάει ο παλμός της και σίγουρα ένα πέρασμα από την Μπρατισλάβα στις όχθες του πόταμου Δούναβη είναι απαραίτητο σε ένα ταξίδι στη Σλοβακία. Εκεί δεν θα συναντήσετε τους ξέφρενους ρυθμούς άλλων πρωτευουσών, αλλά θα ζήσετε την πλούσια μίξη πολιτισμών και εθνοτήτων με μια πιο χαλαρή, μεσογειακή διάθεση. Βολτάρετε στην παλιά πόλη και εξερευνήστε τα πιο όμορφα σημεία της πρωτεύουσας, όπως το Δημαρχείο, τον Καθεδρικό Ναό St. Martin, τη Μπλε Εκκλησία, το κάστρο της Μπρατισλάβα και πολλά άλλα, για τα οποία θα βρείτε οργανωμένες εκδρομές.

Ελάτε σε επαφή με την παράδοση της χώρας, μέσα από τα skanzen

Ανοιχτά μουσεία-χωριά
Η Σλοβακία έχει περίπου 14 ανοιχτά μουσεία, δηλαδή εκθέσεις κτιρίων και τεχνουργημάτων σε χώρους και χωριά που αποτελούν μουσεία, τα οποία ονομάζονται skanzens. Μέσω αυτών θα καταφέρετε να έρθετε σε επαφή με την παράδοση της χώρας, την αρχιτεκτονική της, την οικονομική ιστορία της και θα δείτε παραδείγματα παραδοσιακών κτιρίων, επίπλων, σχολείων, εκκλησιών, μαγαζιών, χειροτεχνιών και δημιουργημάτων, από προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες. Κι αν είστε τυχεροί, ίσως πετύχετε και κάποιο πιο ιδιαίτερο event ή έκθεση σε αυτού του είδους τα μουσεία –μην παραξενευτείτε αν δείτε μέχρι και… γάμο. Τρία από τα καλύτερα μουσεία αυτής της κατηγορίας είναι το Pribylina, το Vlkolinec (Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Unesco) και το Cicmany.

Τουρ στα Καρπάθια με κρασί
Αν μαζί με τα ταξίδια αγαπάτε και το κρασί, ενωθείτε με τους πιστούς του φίλους και λάβετε μέρος στο τουρ που διοργανώνουν κάθε χρόνο, όπου δοκιμάζουν κρασιά στην περιοχή των Μικρών Καρπαθίων, η οποία ενδείκνυται τόσο για γευσιγνωσία κρασιού, όσο και για επαφή με την ιστορία. Τα Μικρά Καρπάθια είναι μια γόνιμη περιοχή με αμπελουργικές ζώνες που παράγει κρασί και είναι ορατή από το Δούναβη, αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Στο πλαίσιο της περιήγησης θα βρεθείτε σε πολλά πολύχρωμα χωριά και μικρές πόλεις, όπως στην St. Jur, την Pezinok και τη Modra, οι οποίες βρίσκονται στους πρόποδες των Μικρών Καρπαθίων, όπου και θα βρείτε τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιού της Σλοβακίας. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Červený Kamen, ένα κόκκινο, πέτρινο κάστρο, από τα πιο όμορφα της Σλοβακίας, όπου διατηρείται ακόμα και σήμερα η αριστοκρατική διάθεση, και γνωρίστε το μεγαλύτερο κελάρι κρασιών της κεντρικής Ευρώπης.