Ταξίδι σε καλλιτεχνικές ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να επισκεφτείτε

kordoba
ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Αν αγαπάτε την τέχνη και τον πολιτισμό, τότε σίγουρα πρέπει να περάσετε μια «βόλτα» από τις παρακάτω ευρωπαϊκές πόλεις και να «ρουφήξετε» κάτι από την κουλτούρα τους.

Είτε προτιμάτε την κλασσική τέχνη της Ρώμης, είτε τα installations σύγχρονης τέχνης της Βασιλείας, η Ευρώπη είναι πλούσια από προορισμούς που θα σας συγκινήσουν, αν είστε λάτρεις του πολιτισμού. Κι όσο κάποιοι αναζητούν δραστηριότητες στο ταξίδι τους ή την απόλυτη χαλάρωση, εσείς ετοιμαστείτε να κλείσετε εισιτήρια σε μέρη που θα εξυψώσουν το πνεύμα και θα σας χορτάσουν τέχνη.

Κόρδοβα
Στη νότια Ισπανία, στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, η Κόρδοβα αποτελεί μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, που συνδυάζει διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Γύρω στον 11ο αιώνα αποτελούσε ήδη ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά κέντρα του κόσμου και σήμερα στο Αρχαιολογικό της Μουσείο θα βρείτε ρωμαϊκά αγάλματα και μωσαϊκά, όπως και εκθέματα από το μαυριτανικό πολιτισμό, ενώ στο Μουσείο Βασανιστηρίων θα δείτε τον τρόπο με τον οποίο βασανίζονταν οι συλληφθέντες από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Στο Μουσείο Καλών Τεχνών οι πίνακες των Γκόγια, Mουρίγιο και Χουάν Ντε Βαλντές Λεάλ θα σας εντυπωσιάσουν και ο καθεδρικός ναός της Μεθκίτα, θα σας δώσει ένα δείγμα «ένωσης» του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο, ενώ θα σας φέρει μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης και παγκοσμίως.

Φλωρεντία
Έδωσε πνοή στην Αναγέννηση και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, καθώς για αιώνες εντυπωσίαζε τους επισκέπτες της με τις υπέροχες θέες της και την καλλιτεχνική κληρονομιά της, αφού εκεί έζησαν και δημιούργησαν σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Γαλιλαίος, ο Μακιαβέλι. Ακόμη και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοινώθηκε ότι πόλη θα έπρεπε να προστατευτεί από ζημιές και να μην χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς αποτελούσε ολόκληρη ένα έργο τέχνης. Επισκεφτείτε το Παλάτσο Πίτι, ανάκτορο του 16ου αιώνα, το μουσείο Λότζια ντέι Λάντσι με τα αξιόλογα γλυπτά του, το Ουφίτσι, παλάτι της Φλωρεντίας που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία-πινακοθήκες στον κόσμο και ζήστε τη μαγεία μιας πόλης, όπου η τέχνη είναι διάχυτη.

Κέμπριτζ
Με τα πανεπιστημιακά του κτίρια να περιτριγυρίζονται από τεράστια δέντρα και λιβάδια και τους μεσαιωνικούς δρόμους και μονοπάτια του να εμπλουτίζονται από κήπους και τις όχθες ποταμών, το Κέμπριτζ είναι σίγουρα ανάμεσα στις «υψηλού επιπέδου» πόλεις της Αγγλίας. Στο κέντρο του θα συναντήσετε το Θέατρο Τέχνης, ενώ ο μεγαλύτερος χώρος της πόλης που φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις είναι το Cambridge Corn Exchange. Στο Κέμπριτζ βρίσκεται και η διεθνώς αναγνωρισμένη γκαλερί Kettle’s Yard και στα δυτικά του το Wysing Arts Centre δεσπόζει επιβλητικό, αποτελώντας ένα από τα κυρίαρχα ερευνητικά κέντρα για τις εικαστικές τέχνες της Ευρώπης.

Βασιλεία
Μπορεί να της λείπει η λάμψη και ο πλούτος της Ζυρίχης και η λατινική χροιά της Γενεύης, η Βασιλεία, όμως, είναι πιο εξεζητημένη και από τις δύο παραπάνω πόλεις της Ελβετίας. Η θέση της ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν την κάνει να χάσει καθόλου το χαρακτήρα της, έχοντας αναπτύξει μια αστική και κοσμοπολίτικη εκκεντρικότητα που την κάνει να ξεχωρίζει. Είναι γεμάτη γκαλερί με κλασικούς, αλλά και σύγχρονους πίνακες –τόσο σύγχρονους που η μπογιά ακόμη δεν έχει… στεγνώσει- και περισσότερα από 30 μουσεία για όλα τα γούστα. Κάθε άνοιξη, μάλιστα, στο καρναβάλι της, οι δρόμοι της γεμίζουν με μπάντες, παρελάσεις με υπέροχα κοστούμια και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σάλτσμπουργκ
Οι… εραστές της τέχνης αποκαλούν το Σάλτσμπουργκ «Χρυσή Πόλη του υψηλού μπαρόκ», ενώ οι ιστορικοί αναφέρονται σε αυτό ως η Φλωρεντία του Βορρά ή της γερμανικής Ρώμης και φυσικά οι λάτρεις της μουσικής γνωρίζουν ότι είναι η γενέτειρα ενός από τους πιο αγαπητούς συνθέτες κλασικής μουσικής, του Μότσαρτ. Από το 1920 το ξακουστό φεστιβάλ Salzburger Festspiele, το τρίτο πιο παλαιό της ηπείρου, τιμά τον συνθέτη με παρουσίαση των έργων του από αναγνωρισμένου μουσικούς του κόσμου, ενώ γενικότερα η πόλη με τις μπαρόκ εκκλησίες και τη μεσαιωνική περιοχή Steingasse «μυρίζει» κουλτούρα και πολιτισμό παντού.

Παρίσι
Μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, η «Πόλη του Φωτός» χαρίζει τέχνη στον επισκέπτη σε κάθε του βήμα. Από του Μουσείο του Λούβρου που φιλοξενεί την περίφημη Τζοκόντα του Ντα Βίντσι, τη Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου και άλλα σημαντικά έργα της αρχαιότητας και πιο σύγχρονα, μέχρι το Κοιμητήριο Père Lachaise που αποτελεί την τελευταία κατοικία του Όσκαρ Ουάιλντ, του Μολιέρου, του Μπαλζάκ, του Προυστ και πολλών άλλων σημαντικών προσώπων της τέχνης και συνιστά έναν ενδιαφέροντα χώρο περιήγησης με μεγαλόπρεπα γλυπτά, το Παρίσι είναι ο απόλυτος προορισμός για αυτούς που εκτιμούν την τέχνη και τον πολιτισμό.