Τήνος: το νησί της Παναγιάς και... όχι μόνο!

tinos-to-nisi-tis-panagias-kai-oxi-mono

ΤΡΙΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Με δεκάδες παραδοσιακούς οικισμούς, πανέμορφες παραλίες και με την εκκλησία της Παναγίας να δεσπόζει σε ένα λόφο στη Χώρα, η Τήνος είναι ένα νησί που τα έχει όλα.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Τήνο ( http://bit.ly/pDPhuu ) ως το νησί της… Παναγιάς, εξαιτίας του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας και ενός από τα σημαντικότερα ορθόδοξα προσκυνήματα σε όλο τον κόσμο. Όμως, η Τήνος είναι πολλά παραπάνω. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων ( μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο, με 8.574 κατοίκους μοιρασμένους σε 62 οικισμούς, γραφική και παραδοσιακή, με φυσικές ομορφιές και όμορφες παραλίες.

Είναι γεγονός, πώς μόλις φτάνει κάποιος στην Τήνο, εντυπωσιάζεται από τον μεγαλοπρεπή ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, που συμπορεύεται με τη νεότερη ιστορία του νέου ελληνικού έθνους. Όσο όμως προχωρά προς τα ενδότερα της χώρας και του νησιού, αλλά και την εντυπωσιακή ακτογραμμή του, δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει.

Προφυλαγμένη από τον υπερβολικό τουρισμό και τον προσποιητό κοσμοπολιτισμό, η Τήνος προσφέρει στον επισκέπτη τις ήρεμες διακοπές σε όμορφους οικισμούς με πυκνή βλάστηση –αντίθετα με τις περισσότερες Κυκλάδες- εντυπωσιακά αρχοντικά και αξιοθέατα.

Η προστάτιδα Παναγία

Ο επιβλητικός ναός της Μεγαλόχαρης ( www.panagiatinou.gr/ ), δεσπόζει σε ένα λόφο της Χώρας και υποδέχεται τους επισκέπτες του νησιού, από την πρώτη κιόλας στιγμή που φτάνουν εκεί. Ο ανηφορικός πλακόστρωτος δρόμος προς την εκκλησία, ξεκινάει από το λιμάνι, ενώ το πρώτο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι το επιβλητικό μωσαϊκό με τα ασπρόμαυρα βότσαλα που κοσμεί την είσοδο του ναού.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ολόκληρο συγκρότημα, που αποτελείται από την κυρίως εκκλησία, άλλα παρεκκλήσια, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων, το μαυσωλείο του τορπιλισμού της Έλλης κ.ά. Ο επιβλητικός ναός, φτιαγμένος από λευκό μάρμαρο, χτίστηκε εκεί όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά από όραμα της μοναχής Πελαγίας. Μάλιστα, η εύρεση της εικόνας το 1823, θεωρήθηκε θεϊκός οιωνός για το δίκαιο και την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Οι οικισμοί

Τα περισσότερα χωριά της Τήνου είναι ορεινά, με πυκνή βλάστηση και παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, γραφικά δρομάκια, ενδιαφέροντα μουσεία και γραφικές γωνιές, όπου θα συναντήσετε φιλόξενους αυθεντικούς κατοίκους.

Δυτικά της Χώρας βρίσκεται ο οικισμός Κιόνια. Στον αρχαιολογικό χώρο των Κιονίων, βρισκόταν το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, ενώ ιδιαίτερο γεωλογικό και ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σπήλαιο των Γαστριών.

Με κατεύθυνση από τη Χώρα προς τα βόρεια, βρίσκεται η κοιλάδα του Ταραμπάδου, με πολλούς περιστερώνες που έχουν αναπαλαιωθεί. Είναι χτισμένοι από πέτρα και σχιστόλιθο και αποτελούν θαυμάσια μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Το μεγαλύτερο χωριό στην Τήνο, μετά την Χώρα, είναι ο Πύργος, ένας οικισμός ιδιαίτερα όμορφος, που μοιάζει με υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης και διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Το χωριό Αγάπη είναι από τα πιο παλιά του νησιού, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ομορφιά, καταπληκτικές καμάρες και παραδοσιακά σπίτια, ενώ η Αετοφωλιά, το τελευταίο χωριό των Κάτω Μερών, υπήρξε για πολλά χρόνια ένα από τα κέντρα κεραμικής των Κυκλάδων.

Ο Βώλακας βρίσκεται σε ένα μοναδικό τοπίο στον κόσμο ως προς την εδαφολογική του μορφή, με διάσπαρτους στρογγυλούς βράχους σαν πεταμένους σβόλους ανάμεσα σε άγονο έδαφος, οι οποίοι συνθέτουν ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο. Ανάμεσα στους βράχους ακουμπισμένα κάτασπρα σπιτάκια συνθέτουν ένα θέαμα πρωτόγνωρης αρχιτεκτονικής. Μέσα στο χωριό υπάρχει ένα θερινό πέτρινο θέατρο στο οποίο το καλοκαίρι διοργανώνονται εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Χτισμένα σε μια καταπράσινη και εύφορη πλαγιά, 450 μέτρα πάνω από την θάλασσα, βρίσκονται τα Δυο Χωριά, ένας ιδιαίτερης ομορφιάς παραδοσιακός οικισμός, που η ιστορία του ξεκινά από τον μεσαίωνα. Από την μεγάλη πλατεία του με τα πλατάνια και τις μπουκαμβίλιες βλέπει κανείς στο μακρινό ορίζοντα μια σειρά από Κυκλαδονήσια διάσπαρτα στην θάλασσα του κεντρικού Αιγαίου.

Υπάρχουν δεκάδες ακόμη όμορφα χωριά στην Τήνο που περιμένουν να τα επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τις ομορφιές τους, όπως τα Αρνάδος, Καλλονή, Κάμπος, Καρδιανή, Καρυά, Κέχρος, Κούμαρος, Κρόκος, Κτικάδος, Κόμη, Λουτρά, Μέση, Μοναστήρι κ.ά.

Παραλίες

Το νησί διαθέτει δεκάδες όμορφες παραλίες, με άμμο στην πλειοψηφία τους, άλλες οργανωμένες και άλλες πιο ήσυχες. Δυτικά της Χώρας βρίσκεται η παραλία της Παχιάς Άμμου, μια από τις καλύτερες του νησιού, ενώ άλλες είναι ο Άγιος Πέτρος, μια ιδιαίτερα ήσυχη παραλία με ψιλή άσπρη Άμμο, η Λιβάδα, τα Κιόνια, ο Άγιος Φωκάς, η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη παραλία του νησιού, η Αγία Κυριακή και ο Άγιος Ρωμανός, μία αρκετά μεγάλη και σχετικά απάνεμη παραλία, ο Άγιος Σώστης, μία από τις ωραιότερες παραλίες, απέναντι από την Μύκονο και πολλές άλλες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Τήνο, τις παραλίες και τα αξιοθέατά της θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Τήνου: www.tinos.gr/gre/ .

Πώς να πάτε:

Από το λιμάνι του Πειραιά ξεκινούν καθημερινά πλοία της γραμμής που καλύπτουν την απόσταση σε τέσσερις ώρες και ταχύπλοα που καλύπτουν την απόσταση σε δύο ώρες. Από το λιμάνι της Ραφήνας τα συμβατικά πλοία φτάνουν στο νησί σε τρεισήμισι ώρες, ενώ τα δελφίνια και τα καταμαράν σε μιάμιση ώρα.

Πού να φάτε και πού να μείνετε:

Για τη διαμονή σας και το φαγητό σας στο νησί, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα τουριστικών επιχειρήσεων της Τήνου: www.tinosnet.gr .