Φολέγανδρος: όλη η ομορφιά των Κυκλάδων, σε ένα μικρό νησί

folegandros-kuklades-nisi
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Η Φολέγανδρος είναι τόσο μικρή κι όμως καταφέρνει να συγκεντρώσει όλη την ομορφιά των Κυκλάδων στα μόλις 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης της.

Η Φολέγανδρος ( http://bit.ly/qrmkLI ) είναι το νησί των αντιθέσεων και ταυτόχρονα του μέτρου: άγρια, αλλά φιλόξενη, βραχώδης, αλλά όμορφη, τουριστικά αναπτυγμένη, αλλά διατηρώντας αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία της. Είναι τόσο μικρή, κι όμως χωράει αμέτρητες ομορφιές στα μόλις 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης της, μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου, στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες.

Αναπτύχθηκε τουριστικά κυρίως της τελευταία εικοσαετία και έγινε περισσότερο γνωστή, τόσο στους Έλληνες, όσο και στους ξένους επισκέπτες που δελεάστηκαν από την άγρια ομορφιά της, αλλά και από τις εντυπωσιακές πλέον τουριστικές υποδομές.

Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς: Πρωτεύουσα είναι η Χώρα, χτισμένη στην ανατολική πλευρά, σε ύψωμα 200 μέτρων. Ο άλλος οικισμός είναι η Άνω Μεριά, βρίσκεται βορειότερα και αποτελεί το πιο αγροτικό κομμάτι του νησιού. Μικρότερος οικισμός και λιμάνι του νησιού είναι ο Καραβοστάσης, στο νοτιοανατολικό άκρο του. Η μορφολογία της Φολεγάνδρου θυμίζει τη Σαντορίνη, με έναν εντυπωσιακό βράχο να δεσπόζει όταν πλησιάζει κανείς με το πλοίο και με τους δύο μεγάλους οικισμούς να βρίσκονται σε υψώματα.

Η παραμυθένια Χώρα

Η Χώρα της Φολεγάνδρου, είναι σίγουρα από τις πιο όμορφες και γραφικές όλων των Κυκλάδων, με πλακόστρωτους δρόμους και σοκάκια, πολλές και συνεχόμενες πλατείες -μοναδικό οικιστικό χαρακτηριστικό σε όλες τις Κυκλάδες- φροντισμένα σπίτια με μικρές ασπρισμένες αυλές και χρωματιστά παράθυρα και ένα εντυπωσιακό Κάστρο.

Το Κάστρο είναι το παλιό κομμάτι της Χώρας, ένας μεσαιωνικός οικισμός που χτίστηκε για να προστατεύει τους κατοίκους του νησιού από τις εχθρικές επιδρομές και κατοικείται από τότε χωρίς διακοπή. Η βορεινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού, ενώ τα δρομάκια και οι γειτονιές στο εσωτερικό του, είναι ιδιαίτερα γραφικά.

Η θέα της βόρειας, απόκρημνης πλευράς του νησιού στην πλατεία της Πούντας, είναι πραγματικά εντυπωσιακή, όπως και η βραδινή ζωντάνια της πλατείας της Πιάτσας που μοιάζει σαν παραμυθένιο πανηγύρι.

Από τη χώρα ξεκινά και το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια που οδηγεί στο βράχο της εκκλησίας της Παναγίας, της μεγαλύτερης εκκλησίας της Φολέγανδρου, με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

Άνω Μεριά

Ο δεύτερος μεγάλος οικισμός της Φολεγάνδρου, 6 χιλιόμετρα από τη Χώρα, η Άνω Μεριά, βρίσκεται κατά μήκος της βορειοδυτικής άκρης του νησιού και έχει αγροτικό χαρακτήρα. Οι περισσότερες κατοικίες δεν είναι απλά σπίτια αλλά «θεμωνιές», δηλαδή μικρές αυτόνομες μονάδες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Στην Άνω Μεριά λειτουργεί Λαογραφικό μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε το τυπικό αγροτικό νοικοκυριό, όπως αυτό λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Παραλίες για όλα τα γούστα

Διάφανα νερά, βυθοί με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου, ερημικές αμμουδιές ή παραλίες με βότσαλα, η Φολέγανδρος αν και μικρή, έχει παραλίες για όλα τα γούστα. Θα τις προσεγγίσετε με τουριστικά καραβάκια, αυτοκίνητο ή λεωφορείο ή, τις πιο απομονωμένες, περπατώντας μέσα από μονοπάτια ( www.folegandros.gr/paths.html ) που διασχίζουν όλο το νησί, ανάμεσα σε ξερολιθιές, παλιούς μύλους και ερημικά ξωκλήσια.

Γνωστές παραλίες στο βόρειο και δυτικό τμήμα είναι το Λιβάδι και το Λιβαδάκι (με καραβάκι από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη), το Αμπέλι και το Αυλάκι ενώ στο βόρειο τμήμα, το Σερφιώτικο και ο Άγιος Γεώργιος και στο νότιο το Λατινάκι και το Κάτεργο, ίσως την πιο όμορφη παραλία του νησιού, όπου μπορείτε να φτάσετε με καραβάκι από το λιμάνι ή περπατώντας το μονοπάτι από το Λιβάδι.

Στα δυτικά βρίσκεται ο όρμος της Αγκάλης με την όμορφη αμμουδιά, ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι παραλίες , Γαλίφος, Φηρά και Άγ. Νικόλαος (με καραβάκια από την Αγκάλη και τον Καραβοστάση, αλλά και από το μονοπάτι της Άνω Μεριάς). Νοτιοανατολικά, μία από τις πιο γνωστές οικογενειακές παραλίες είναι ο Καραβοστάσης ή Χοχλίδια, μπροστά από τα σπίτια του οικισμού και πολύ κοντά, η παραλία Βάρδια, στην οποία μπορείτε να φθάσετε εύκολα ακολουθώντας τα λιθόκτιστα σκαλοπάτια.

Ο παραλιακός δρόμος από το λιμάνι προς το Λιβάδι θα σας οδηγήσει στις μικρές παραλίες Λατινάκι, Βιτσέντζου και Πουντάκι.

Παραδοσιακά προϊόντα

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό φαγητό «Ματσάτα», χειροποίητα ζυμαρικά σαν χυλοπίτες, που βράζονται και σερβίρονται με κοκκινιστό κόκορα. Επίσης, όπως και στη Μήλο και την Κίμωλο, στη Φολέγανδρο θα βρείτε τη λαχταριστή καρπουζένια (γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι). Τέλος, δοκιμάστε το «σουρωτό» ένα πικάντικο μαλακό τυρί, που συνοδεύει τις σαλάτες.

Περισσότερες πληροφορίες για το νησί θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.folegandros.gr .

Πώς θα πάτε:

Η Φολέγανδρος συνδέεται την καλοκαιρινή περίοδο με τον Πειραιά με ταχύπλοα πλοία, καθημερινά. Το ταξίδι διαρκεί 3,5-4 ώρες. Με συμβατικά πλοία το ταξίδι διαρκεί 11 ώρες περίπου.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στη Φολέγανδρο, επιλέξτε από τον κατάλογο στην ιστοσελίδα www.folegandros.gr/acomod.html .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]