Γνωρίστε οκτώ από τις πιο πλούσιες πόλεις που έχουν υπάρξει στην ιστορία

damaskos-umayyad
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα, σε πλούσιες πόλεις που… κολυμπούσαν στο χρυσό και τον πολιτισμό τα αρχαία χρόνια.

Όταν σκεφτόμαστε πλούσιες πόλεις σήμερα, το μυαλό μας πάει σε σύγχρονη αρχιτεκτονική, εκκεντρικά κτίρια, μεγαλόπρεπους ουρανοξύστες και καινοτομία. Αυτά, όμως, απέχουν πολύ από τις πλούσιες πόλεις του αρχαίου κόσμου, όπου ο πλούτος και ο πολιτισμός ήταν κυρίαρχα στοιχεία.

Ιδού μερικές από τις πιο σημαντικές πλούσιες πόλεις που έχουν υπάρξει στην ιστορία του πλανήτη στα αρχαία χρόνια.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Δαμασκός, Συρία
Η Δαμασκός είναι η παλιότερη, συνεχόμενα κατοικημένη πόλη στον κόσμο και έγινε αρχικά πλούσια από τους πολλούς εμπόρους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν σημαντικά εμπορικά δρομολόγια. Υπήρξε υπό την κυριαρχία Ρωμαίων και Οθωμανών και σήμερα βρίσκει κανείς εκεί εντυπωσιακά κτίρια που κατασκευάστηκαν με τον πλούτο των αρχαίων χρόνων, συμπεριλαμβανομένου του μουσουλμανικού ναού Umayyad, ενός από τα παλαιότερα αξιοθέατα συνεχούς προσευχής του ισλαμικού κόσμου. Δυστυχώς, βέβαια, οι ομορφιές της Δαμασκού έχουν πλέον χαθεί στη δίνη του πολέμου

Xi’an, Κίνα
Πρωτεύουσα της επαρχίας Shaanxi της Κίνας, το Xi’an έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 4 Μεγάλες Αρχαίες Πρωτεύουσες της Κίνας, λόγω του πλούτου και της δύναμης που το χαρακτήριζε στην ιστορία. Αποτέλεσε την αρχή του περίφημου «Δρόμου του Μεταξιού», μιας πολύ σημαντικής εμπορικής διαδρομής, ενώ σήμερα είναι μια πόλη πιο γνωστή για τον στρατό από τερακότα που βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ. Ακόμη, σε αυτή συναντάμε πολύ καλά διατηρημένα τείχη και ναούς, άλλο ένα δείγμα του πλούτου και της σημασίας της περιοχής στα παλιότερα χρόνια.

Καχόκια, Η.Π.Α.

Η Καχόκια ήταν μια προ-κολομβιανή πόλη της Αμερικής, κοντά στον ποταμό Μισσισσιππή, εκεί που σήμερα βρίσκεται το St. Louis στο Μιζούρι, η οποία παρ’ όλο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αποικίες της Αμερικής εκείνη την εποχή. Δημιουργήθηκε περισσότερα από 500 χρόνια πριν οι ιθαγενείς Αμερικανοί κάνουν επαφή με την Ευρώπη, δυστυχώς, όμως, ό,τι έχει απομείνει από αυτή την υπέροχη πόλη σήμερα είναι μια σειρά λόφων. Στην εποχή της ήταν μια πολύ σημαντική πόλη λόγω των εκτεταμένων εμπορικών διασυνδέσεών της, με τους αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν συνεχώς κεραμικά, πήλινα σκεύη, ξύλα, πέτρες χαλκό και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε κέντρο της γεωργίας.

Φιλιππούπολη, Βουλγαρία

Η Φιλιππούπολη, ή αλλιώς Πλόβντιβ, είναι μια πόλη που μετράει… 6 χιλιάδες χρόνια ζωής και υπήρξε κάποτε σημαντικό κομμάτι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ ο Λουκιανός την είχε αποκαλέσει την πιο όμορφη από όλες τις πόλεις. Τα αρχαία ερείπια αποκαλύπτουν μια πόλη με πολλά, εντυπωσιακά δημόσια κτίρια, λουτρά, ναούς και θέατρα, ενώ χαρακτηριζόταν και από ένα αρκετά προχωρημένο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης που προστατευόταν από δυνατό, διπλό τείχος. Μέχρι σήμερα, η πόλη αυτή εξακολουθεί να είναι ένας «κρυμμένος θησαυρός», όπου υπέροχη αρχαία τέχνη και αρχιτεκτονική συγκεντρώνει τις εντυπώσεις.

Βαβυλώνα, Βαβυλωνία
Η Βαβυλώνα ήταν μια πολύ προχωρημένη και πλούσια πόλη, ειδικά επί της βασιλείας του Ναβουχοδονόσωρα, απέραντης έκτασης, με ένα τεράστιο τείχος, 250 πύργους 140 μέτρων ύψους και με τον Ευφράτη να ρέει στην περιοχή φέρνοντας νερό στους κατοίκους. Πλοία και γέφυρες εξασφάλιζαν επαρκή μετακίνηση, ενώ οι μυθικοί Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας αποτέλεσαν σημαντικό δημιούργημα της εποχής. Οι Βαβυλώνιοι δημιούργησαν, επίσης, πολλά, εντυπωσιακά έργα με χρυσό, όπως τη χρυσή εικόνα του Βάαλ και μια Χρυσή Τράπεζα που περιείχε 22.500 κιλά χρυσού. Συν τοις άλλοις, το παλάτι του βασιλιά στην πόλη ήταν τόσο μεγαλόπρεπο που έχει θεωρηθεί το πιο σπουδαίο παλάτι που έχει ποτέ χτιστεί.

Αθήνα, Ελλάδα
Ξεχνώντας λίγο την κατάσταση των τελευταίων χρόνων, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε και πάλι ότι η Αθήνα, υπήρξε στην αρχαιότητα κυρίαρχη πόλη, που έθεσε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού. Κατοικείται συνεχόμενα εδώ και 7 χιλιάδες χρόνια και έχει σπουδαία κληρονομιά στις τέχνες, συνεισφορά στη φιλοσοφία, τη θρησκεία και διάφορους άλλους τομείς. Τα αρχιτεκτονικά της επιτεύγματα μαρτυρούν τη δύναμη και τον πλούτο που διέθετε κάποτε, με την Αρχαία Αγορά, την Ακρόπολη, τις Βυζαντινές Εκκλησίες, την Πύλη του Αδριανού και πολλά άλλα αξιοθέατα να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε πραγματικά το μέρος όπου άνθισαν οι τέχνες και η δημοκρατία για χιλιάδες χρόνια.

Ρώμη, Ιταλία
Μια από τις πρώτες πόλεις που έρχεται σε όλων το μυαλό αν σκεφτεί πλούτο και αρχαιότητα, η αρχαία Ρώμη υπήρξε το κέντρο των τεχνών, του πολιτισμού, του πλούτου και της πολιτικής. Αποδείξεις του πλούσιου παρελθόντος της είναι η τέχνη και η όμορφη αρχιτεκτονική που τη χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα, με το Κολοσσαίο και τα αρχαία μάρμαρα και αγάλματα να δεσπόζουν σε διάφορες γωνιές της πόλης. Στην αρχαιότητα, η Ρώμη παρείχε στους πολίτες της άνετη ζωή και αφθονία, αποτελώντας κέντρο πολιτισμού.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρξε αξιόλογη πόλη που άκμαζε για αιώνες. Η τεχνολογία, η τέχνη και η κουλτούρα της Κωνσταντινούπολης επηρέαζαν και τις υπόλοιπες πόλεις και οι δρόμοι της, το κτίριο της γερουσίας, τα προστατευτικά τείχη της, η χρυσή πύλη, η αγορά κ.ο.κ. αποτέλεσαν σημαντικά στοιχεία του πλούτου της. Το 12ο αιώνα η Κωνσταντινούπολη έζησε την αναβίωση της δημοτικότητας της μωσαϊκής τέχνης και του μεταξιού, ενώ την περίοδο εκείνη η απαίτηση για τέχνη υπήρξε μεγάλη από τους πολίτες που ζούσαν πλουσιοπάροχα και είχαν τη δυνατότητα να ξοδέψουν χρήματα. Η Κωνσταντινούπολη, επίσης, είχε σημαντική πολιτιστική επιρροή στη Δύση και ειδικά στη Βενετία και στην πραγματικότητα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία θεωρείται ότι συντέλεσε στο ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης.