7 Chinatown σας περιμένουν να τις επισκεφτείτε το νέο (κινέζικο) έτος

londino-chinatown
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Γιορτάστε το κινέζικο έτος που μπήκε πρόσφατα, χωρίς να φτάσετε ως τη μακρινή Κίνα.

Αν σας αρέσουν οι κινέζικες παραδόσεις και ψάχνετε αφορμή να εντρυφήσετε σε αυτές χωρίς να μετρήσετε μίλια ως την Κίνα, 7 πολύ ενδιαφέρουσες –και κάποιες πιο κοντινές- Chinatown προσφέρονται να σας μυήσουν στα ανατολίτικα, παραδοσιακά μονοπάτια.

Λονδίνο
Η κινέζικη κοινότητα του Λονδίνου πραγματοποιεί διάφορους εορτασμούς και παρελάσεις με αφορμή το νέο έτος, με μουσική, ακροβατικά και φυσικά… δράκους. Η Chinatown του Λονδίνου ήταν αρχικά στο East End και μετακόμισε στο West End τη δεκαετία του ’50, ενώ σήμερα φημίζεται για την αυθεντική κινέζικη κουζίνα της, που συχνά προσφέρεται σε χαμηλές τιμές.

Μάντσεστερ
Η δεύτερη μεγαλύτερη Chinatown του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στο Μάντσεστερ και είναι γεμάτη με κινέζικα εστιατόρια, μαγαζιά, αρτοποιεία και σούπερ-μάρκετ. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της, όμως, είναι ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στη Faulkner Street, διακοσμημένο σε ανατολίτικους τόνους, με μια τοιχογραφία ενός αρχαίου κινέζικου καραβιού.

Παρίσι
Στο Παρίσι βρίσκονται δύο μεγάλες Chinatown. Η αρχική υπάρχει από τη δεκαετία του ’70 και βρίσκεται στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, περιβάλλοντας την ιταλική αγορά –η οποία μάλλον πρέπει να… μετονομαστεί. Η δεύτερη βρίσκεται στο Belleville, που αποτελεί πλέον trendy γειτονιά, κι εκεί βρίσκεται έντονη και η βιετναμέζικη παρουσία, την οποία βιώνει κανείς καλύτερα στην ατμοσφαιρική αγορά της Rue Rebeval. 

Άμστερνταμ
Η Chinatown του Άμστερνταμ είναι εκπληκτικά μικρή κι εκτείνεται σε μονάχα 2 δρόμους βόρεια του Nieuwmarkt. Παρ’ όλ’ αυτά είναι γεμάτη ατμόσφαιρα και η περιοχή διαθέτει πλήθος εστιατορίων, όχι μόνο κινέζικων, αλλά και ταϊλανδέζικων και ιαπωνικών, διατηρώντας το ανατολίτικο χρώμα που πρέπει.

Βελιγράδι
Πολλοί δεν θα περίμεναν να βρουν μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές Chinatown στο Βελιγράδι, η σέρβικη πρωτεύουσα, όμως, κάνει τη διαφορά στο Blok 70, στο Νέο Βελιγράδι. Κάτω από τους ανατολικού τύπου ουρανοξύστες βρίσκονται 2 εμπορικά κέντρα γεμάτα κινέζικα μαγαζιά και εστιατόρια και μια μεγάλη αγορά όπου θα βρείτε ό,τι κινέζικο βάλετε με τη φαντασία σας.

Νέα Υόρκη
Η νεοϋορκέζικη Chinatown δικαίως διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης εκτός Ασίας και η κινέζικη κοινότητα της ανατολικής πλευράς του Μανχάταν αποτελεί τεράστια ατραξιόν για τους τουρίστες, σε σημείο που μπορεί να αγγίζει ορισμένες φορές και το κιτς (όπως για παράδειγμα, τηλεφωνικοί θάλαμοι με οροφές παγόδας). Η κυρίαρχη Chinatown, όμως, έχει και ανταγωνισμό μια μικρότερη και λιγότερο τουριστική στο Queens, για όσους θέλουν να ζήσουν την κινέζικη κουλτούρα στο πιο… light.

Βανκούβερ
Η παραθαλάσσια πόλη του Βανκούβερ κέρδισε επάξια τον τίτλο “Hongouver” με τη μαζική εισροή μεταναστών από το Χονγκ Κονγκ το 1997, όταν η κυριαρχία του μεταβιβάστηκε στην Κίνα. Αν και είναι από τις πιο μακρινές Chinatown για τους Έλληνες, εκεί μπορεί κάποιος να δοκιμάσει το καλύτερο κινέζικο του κόσμου, σε περισσότερα από 200 εστιατόρια και να δει τον πανέμορφο κινέζικο κήπο Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden, τον πρώτο πλήρης κλίμακας κήπο εκτός Κίνας!