Έξι ευρωπαϊκές πόλεις για ανοιξιάτικο ταξίδι

florentia-anoiksi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ο χειμώνας μας έχει αποχαιρετήσει επίσημα, ο Μάρτης βρίσκεται ήδη στα μέσα του και αυτή η εποχή ενδείκνυται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη για ταξίδια.

Ο καιρός σιγά-σιγά «γλυκαίνει» σε όλη την Ευρώπη, τα λουλούδια ανθίζουν και όλα τα ανοιξιάτικα… κλισέ γίνονται πραγματικότητα. Με σύμμαχο τον καιρό, ο οποίος είναι σαφώς καλύτερος από το χειμώνα, αλλά και διάφορες ανοιξιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κάποιες πόλεις την άνοιξη, δείτε ποια μέρη θα σας μαγέψουν με τα ανοιξιάτικα χρώματά τους.

Φλωρεντία
Μια από τις πιο παραμυθένιες πόλεις της Ιταλίας, στην περιφέρεια της Τοσκάνης, είναι σίγουρα η Φλωρεντία την Άνοιξη και αν δεν την πετύχετε με βροχές, πραγματικά «ανθίζει». Επισκεφτείτε κάποιον από τους ολάνθιστους κήπους της, δύο εκ των οποίων, μάλιστα, είναι χωρίς είσοδο (όπως ο Il Giardino delle Rose και o Il Giardino dell’Iris), φάτε εποχικό παγωτό φράουλα, κάντε ποδήλατο ή πικ νικ στο καταπράσινο Le Cascine Park και αν θέλετε να βγείτε παραέξω, εξερευνήστε την επαρχία της Τοσκάνης, με τη φύση, το νόστιμο φαγητό και το υπέροχο κρασί της. Κι αν στο ταξίδι σας στη Φλωρεντία τύχετε σε βροχερή μέρα, μην παραλείψετε να την περάσετε ατμοσφαιρικά στο bar-βιβλιοθήκη La Citè, όπου θα βρείτε τα πάντα, από βιβλία μέχρι γευστικό κόκκινο κρασί.

Άμστερνταμ
Δεν είναι τυχαίο που το Άμστερνταμ πρωταγωνιστεί σε πολλά ανοιξιάτικα καρτ-ποστάλ με τα πολύχρωμα λουλούδια, τα κανάλια και το γρασίδι του, αφού η άνοιξη είναι η εποχή που η ολλανδική πρωτεύουσα «ζωντανεύει», με τις τουλίπες παντού να χαρίζουν χρώμα. Ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν στις ανοιχτές ανοιξιάτικες αγορές από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ο καιρός ζεσταίνει κι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε έναν από τους πιο όμορφους ανοιξιάτικους κήπους του κόσμου, στον Keukenhof, που είναι από τους μεγαλύτερους κι απέχει 40 λεπτά με το λεωφορείο από το Άμστερνταμ. Ο κήπος ανοίγει για το κοινό στις 23 Μαρτίου έως τις 21 Μαΐου και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται περίπου 800 χιλιάδες τουρίστες, μένοντας έκθαμβοι με τα χρώματα και το άρωμα των λουλουδιών του.

Παρίσι
Η Πόλη του Φωτός μοιάζει σαν να βρίσκεται σε ανοιξιάτικη διάθεση όλες τις εποχές του χρόνου, πόσο μάλλον την άνοιξη, που ο καιρός ζεσταίνει και ο ήλιος αντανακλά κάθε της όμορφη γωνιά. Μετά την επίσκεψή σας στο Λούβρο που σίγουρα θα βρίσκεται μέσα στα αξιοθέατα που θα σας κλέψουν την καρδιά, περάστε και από τους Κήπους του Κεραμεικού που βρίσκονται στο πλάι του, επισκεφτείτε το Παλάτι των Βερσαλλιών, γνωστό και για τους τεράστιους κήπους του μαζί με πολλά σιντριβάνια και αγάλματα, με συνολική έκταση που φτάνει τα 800 εκτάρια και πλήθος λουλουδιών και πράσινου και χαλαρώστε μαζί με τους Παριζιάνους και τους τουρίστες στο γρασίδι μπροστά από την περίφημη εκκλησία Sacré-Cœur στη Μονμάρτη, απολαμβάνοντας τη μουσική καλλιτεχνών του δρόμου.

Κωνσταντινούπολη
Η τουλίπα, μάλλον, δεν είναι αποκλειστικότητα της Ολλανδίας, αφού και στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι λίγες οι γωνίες που «φωτίζονται» και αποκτούν χρώμα χάρη στο πανέμορφο αυτό λουλούδι. Τον Απρίλιο, μάλιστα, στην Πόλη πραγματοποιείται κάθε χρόνο φεστιβάλ τουλίπας, ενώ ο καιρός είναι παρόμοιος με την Ελλάδα, που σημαίνει ότι θα τριγυρίσετε στην πλατεία Ταξίμ, θα επισκεφτείτε την Αγιά Σοφιά, θα κάνετε τη βαρκάδα σας στο Βόσπορο και το τούρκικο χαμάμ σας, με τον ήλιο να λάμπει.

Δουβλίνο
Οι πανέμορφοι βοτανικοί κήποι του Δουβλίνου στις όχθες του ποταμού Λίφι βόρεια του κέντρου της πόλης χρονολογούνται από το 1795 και η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για έναν περίπατο ανάμεσα στα λουλούδια τους, που ποικίλουν από τριαντάφυλλα μέχρι πιο ασυνήθιστα είδη. Αν, μάλιστα, βρεθείτε εκεί 16-19 Μαρτίου, θα ζήσετε και από κοντά τους εορτασμούς για την περίφημη ημέρα του Αγίου Πατρίκιου (17 Μαρτίου), όπου όλο το κέντρο φωτίζεται… πράσινο και παντού υπάρχει ζωντανή μουσική, μεγάλες αγορές τροφίμων, αγώνες με σκάφη, ξεναγήσεις, πανηγύρια, παρελάσεις και όλα τα καλά.

Βουδαπέστη
Άλλη μια πόλη με μαγική ατμόσφαιρα άλλης εποχής, η Βουδαπέστη, καθώς είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες πόλεις της Ευρώπης ενδείκνυται για ανοιξιάτικο ταξίδι, παρ’ όλο που πολλοί την προτιμούν με χειμωνιάτικο μοτίβο. Μέσα στο Απρίλιο (8-24 Απριλίου), μάλιστα, πραγματοποιείται και το φεστιβάλ της άνοιξης, όπου φιλοξενείται πλήθος καλλιτεχνών από την Ουγγαρία αλλά και όλο τον κόσμο, που δίνουν παραστάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, με κλασική μουσική, όπερα αλλά και jazz, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα δρώμενα.