Πρόβλημα πάρκινγκ... ποδηλάτων στο Άμστερνταμ

amsterntam
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Το ποδήλατο αποτελεί μια πολύ αγαπητή και δημοφιλή δραστηριότητα στους κατοίκους του Άμστερνταμ. Τόσο αγαπητή που από το πλήθος των ποδηλάτων, δεν υπάρχουν πλέον αρκετοί χώροι στάθμευσής τους.

Με το 58% των ντόπιων να χρησιμοποιεί το ποδήλατό του καθημερινά και το 43% να πηγαίνει στη δουλειά σε μακρινές αποστάσεις με αυτό το δίτροχο μέσο, έφτασε η στιγμή που η ολλανδική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει πρόβλημα… πάρκινγκ. Όχι των αυτοκινήτων, αλλά των ποδηλάτων, τα οποία ανέρχονται στις 880 χιλιάδες.

Η προτεινόμενη λύση; Είναι υποβρύχια! Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Eberhard van der Laan ανακοίνωσε μέσα στον Φεβρουάριο την πρόταση να κατασκευαστούν υποβρύχιοι χώροι στάθμευσης ποδηλάτων κοντά στον κεντρικό σταθμό τρένου, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 7 χιλιάδες ποδήλατα κι αυτός είναι ένας από τους τρόπους που η πόλη θα δημιουργήσει 21.500 θέσεις ποδηλάτων μέχρι το 2030. Ανάμεσα στους άλλους τρόπους βρίσκεται και άλλη μια αξιόλογη πρόταση, για κατασκευή 2… νησιών, τα οποία θα παρέχουν τον απαραίτητο χώρο στα ποδήλατα.