Τροπικές αποδράσεις σε παράδεισους επί γης!

tropikes-apodraseis-se-paradeisous-epi-gis

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Για εσάς που θέλετε να συνδυάσετε την άγρια ομορφιά της φύσης με τις καλοκαιρινές διακοπές, σας έχουμε τους απόλυτους τροπικούς προορισμούς της γης.

Οι διακοπές σε έναν τροπικό προορισμό, προσφέρουν κάτι παραπάνω από τα συνηθισμένα, για όσους αναζητούν λίγη περιπέτεια και επαφή με την άγρια φύση. Τα πυκνά και καταπράσινα δάση με την αδάμαστη φύση και την ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, είναι το ιδανικό σκηνικό για πεζοπορία, ορειβασία, καταδύσεις και ξεναγήσεις σε μέρη μαγικά.

Πάμε μαζί ένα ταξίδι στους τροπικούς παράδεισους της γης. Τα όνειρα επιτρέπονται!

St. John, Virgin Islands, ΗΠΑ: Μια από τις πλουσιότερες υποθαλάσσιες βιοποικιλότητες

Το St. John, ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο ( http://bit.ly/mWevEn ), είναι το μικρότερο νησί των Παρθένων Νησιών (Virgin Islands: www.visitusvi.com ) και εκεί θα βρείτε το εθνικό πάρκο των Virgin Islands, το οποίο καταλαμβάνει τα δύο τρίτα του νησιού. Παράλληλα υπάρχει και το εθνικό μνημείο του κοραλλιογενή υφάλου που έχει έκταση περίπου 50 τετρ. χιλιόμετρα και διατηρεί μια από τις πλουσιότερες υποθαλάσσιες βιοποικιλότητες της περιοχής. Το νησί δε φημίζεται για το night life του, γι’ αυτό μπορείτε ξέγνοιαστα να απολαύσετε το ψάρεμα, τις καταδύσεις, βόλτες και ιστιοπλοΐα με την ησυχία σας.

Bonaire: ένας ηλιόλουστος παράδεισος με ιδανικές καιρικές συνθήκες

Αυτό το νησί της Καραϊβικής ( http://bit.ly/rqcXTZ ) βρίσκεται κοντά στην Αρούμπα και το Κουρακάο ( http://bit.ly/odC0en ) και είναι ιδιαίτερα… οικολογικό αφού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Βρίσκεται έξω από την ζώνη των τυφώνων, οπότε δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαλάσουν οι διακοπές σας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (η μέση θερμοκρασία στο νησί είναι 26,7 βαθμοί Κελσίου, ενώ σημειώνονται 12 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα κατά μέσο όρο). Οι παραλίες του νησιού είναι μαγευτικές, όπως και ο πλούσιος βυθός του. Άλλες δραστηριότητες που αξίζει να τις δοκιμάσετε, είναι το καγιάκ, η ορειβασία και η ιππασία.

Arunachal Pradesh, Ινδία: το μοναδικό τροπικό δάσος της Ινδίας

Στην πολιτεία Arunachal Pradesh ( www.arunachaltourism.com ) βρίσκεται το μοναδικό πλέον τροπικό δάσος της Ινδίας ( http://bit.ly/nVnc1l ). Η πολιτεία αυτή είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ινδίας, με μόλις δεκατρείς κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, οπότε είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία. Σε αντίθεση όμως με τους λίγους ανθρώπους, η φύση εκεί έχει τεράστια ποικιλία. Υπάρχουν πάνω από 500 είδη πτηνών, πολλά καταφύγια άγριων ζώων όπως τίγρεις και λεοπαρδάλεις και εκατοντάδες ποικιλίες ορχιδέων. Τέλος, αν είστε αθλητικοί τύποι, εκεί έχετε τη δυνατότητα για πεζοπορία, rafting, κωπηλασία και άλλες δραστηριότητες.

Το μεγάλο νησί της Χαβάη: όλη η φύση σε ένα νησί

Η Χαβάη ( www.gohawaii.com ), στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, ( http://bit.ly/pQKadu ) συνδυάζει όλα όσα θα ήθελε να δει ένας λάτρης της φύσης, με τις καλοκαιρινές διακοπές: ενεργά ηφαίστεια, φυτείες καφέ και εθνικά πάρκα, ειδυλλιακές μαύρες παραλίες, λαμπερό ήλιο και σερφινγκ. Στην θάλασσα μπορείτε να δείτε φιλικά θαλάσσια σαλάχια και (μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου) μεγάλες φάλαινες. Το Εθνικό Ηφαιστειακό Πάρκο της Χαβάης ( www.nps.gov/havo/index.htm ) προστατεύεται από την UNESCO, τόσο σαν παγκόσμια βιόσφαιρα, όσο και σαν τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς. Επίσης, στη Χαβάη θα βρείτε βοτανικούς κήπους, μονοπάτια και αναρίθμητους καταρράκτες.

Εθνικό Πάρκο Gorongosa, Μοζαμβίκη: εντυπωσιακά ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον

Η άγρια φύση της Μοζαμβίκης στη νοτιοανατολική Αφρική ( http://bit.ly/prSzo8 ) είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα στο εθνικό πάρκο Gorongosa ( www.gorongosa.net ), όπου μπορείτε να δείτε αντιλόπες, βουβάλια, ελέφαντες, ιπποπόταμους, λιοντάρια, ζέβρες και πτηνά στο φυσικό τους περιβάλλον. Το πάρκο δεν λειτουργεί την εποχή των βροχών, μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, αλλά τους υπόλοιπους μήνες προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία στην άγρια φύση με μερικές σύγχρονες ανέσεις. Οι εγκαταστάσεις του πάρκου διαθέτουν κλιματισμό, καμπάνες για να μείνετε το βράδυ και εστιατόριο, ενώ μπορείτε να προσλάβετε και ξεναγό εάν δεν θέλετε να περιηγηθείτε σε αυτό μόνοι σας.

Wet Tropics του Queensland, Αυστραλία: Ένα μέρος με δεκάδες εθνικά πάρκα

Τα Wet Tropics του Queensland ( www.wettropics.gov.au/ ), βρίσκονται στη βορειοανατολική ακτή της χώρας ( http://bit.ly/njUs5U ). Εκεί θα βρείτε 41 εθνικά πάρκα, τροπικά δάση γεμάτα πεταλούδες, πτηνά, βατράχια, καγκουρό, μαρσιποφόρα και ένα σωρό άλλα σπάνια ή εντελώς άγνωστα είδη ζώων και φυτών. Οι καταρράκτες Wallaman είναι οι πιο ψηλοί της Αυστραλίας και υπάρχουν πάνω από 150 μονοπάτια για να εξερευνήσετε. Μπορείτε να προσλάβετε ένα ξεναγό για να περιηγηθείτε καλύτερα στα μέρη. Μην παραλείψετε πάντως να επισκεφτείτε τον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο ( www.greatbarrierreef.org/ ) στα παράλια του Queensland.

Vanuatu: Η τελειότητα στις διακοπές

Το σύμπλεγμα Vanuatu ( http://vanuatu.travel/ ) του Νότιου Ειρηνικού ( http://bit.ly/pAINIG ), περιλαμβάνει 83 νησιά και βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και τρεις ώρες από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Λίγα μέρη μπορούν να εγγυηθούν τελειότητα στις διακοπές, όπως το σύμπλεγμα νησιών Vanuatu. Η περιοχή συνδυάζει το λαμπερό ήλιο με τεράστια φυσική ποικιλία. Μπορείτε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, όπως να κάνετε… σκι στην αμμουδερή πλαγιά ενός ηφαιστείου, ή μπορείτε να χαλαρώσετε σε μια απομονωμένη παραλία, παρέα με ένα βιβλίο. Οι επιλογές είναι άπειρες και σίγουρα θα βρείτε αυτή που σας ταιριάζει στον παράδεισο που λέγεται Vanuatu.

Παναμάς: Το 30% της χώρας, υπό καθεστώς φυσικής προστασίας

Ο Παναμάς ( http://bit.ly/quwnvg ) είναι μια χώρα με τόσο μεγάλη βιοποικιλότητα (έχει πάνω από 1.000 είδη πτηνών, 10.000 είδη φυτών), ώστε πάνω από το 30% της χώρας ( www.visitpanama.com/index.php?lang=en ) είναι υπό καθεστώς φυσικής προστασίας. Εκτός του Ινστιτούτου Τροπικών Ερευνών, στον Παναμά θα βρείτε πολλά πάρκα και τροπικά δάση τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε, ενώ στη θάλασσα μπορείτε να κάνετε καταδύσεις και να παρατηρήσετε φάλαινες. Τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί ο αγροτουρισμός και οι αγρότες επιτρέπουν σε τουρίστες να επισκεφτούν τις φυτείες καφέ, μπανάνας και καρύδας για μια αυθεντική, μοναδική εμπειρία.

Ντομίνικα: Πάνω από τα δύο τρίτα του νησιού καλύπτεται από τροπικό δάσος

Η καταπράσινη κοινοπολιτεία της Ντομίνικα ( www.dominica.dm/site/index.cfm ) βρίσκεται στην Καραϊβική ( http://bit.ly/naRsj4 ). Πάνω από τα δύο τρίτα του νησιού καλύπτεται από τροπικό δάσος, όπου θα δείτε επίσης μια λίμνη που… βράζει, πηγές με θειάφι, βοτανικούς κήπους και πάνω από 1.200 διαφορετικά είδη φυτών. Το Εθνικό Πάρκο Morne Trois Pitons του νησιού, χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως η πρώτη προστατευόμενη περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της Ανατολικής Καραϊβικής. Κοντά στις ακτές του νησιού υπάρχουν πλούσιες κοραλλιογενείς περιοχές, όπου μπορείτε να κάνετε καταδύσεις και θαλάσσια εξερεύνηση. Η περιοχή είναι αγαπητή και στις φάλαινες, τις οποίες μπορείτε να παρατηρήσετε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.