Ταξιδεύουμε νοερά σε πέντε μακεδονικές πόλεις με ξεχωριστή ομορφιά

florina
ΤΡΙΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Διάσπαρτες στη Μακεδονία, οι παρακάτω πέντε πόλεις διατηρούν τον επαρχιώτικο χαρακτήρα τους και αποτελούν πανέμορφους προορισμούς όλες τις εποχές του χρόνου, πόσο μάλλον την άνοιξη. Με την άρση του lockdown -ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον- βάζουμε μπρος με ασφάλεια για τους παρακάτω προορισμούς, ο καθένας με τον δικό του αέρα.

Στη δροσερή Φλώρινα
Γεμάτη ρομαντισμό, όμορφα φυσικά τοπία και αντιθέσεις, η Φλώρινα δεν αφήνει ασυγκίνητους τους επισκέπτες της, τραβώντας τα βλέμματα στη δυτική πλευρά της Μακεδονίας. Λόγω της εσωτερικής της θέσης και του υψομέτρου των 680 μέτρων έχει το ψυχρότερο κλίμα της Ελλάδας, γι’ αυτό και η άνοιξη είναι ιδανική εποχή, προκειμένου να θαυμάσει κάποιος από κοντά την νεοκλασική και μακεδονική αρχιτεκτονική της, να περπατήσει στα γραφικά δρομάκια της και να νιώσει το πώς συνδυάζεται το παλιότερο και το σύγχρονο, σε κάθε γωνιά της. Στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται η καλύτερη θέα της πόλης, ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση και μπορεί κάποιος να θαυμάσει από κοντά το σταυρό ύψους τριάντα μέτρων που βρίσκεται στην κορυφή του. Ο ποταμός Σακουλέβας και τα νεοκλασικά κτίρια κατά μήκος του της δίνουν μια πολύ καλλιτεχνική χροιά που εμπνέει κάθε καλλιτεχνική φύση, με πολλά εργαστήρια τοπικών καλλιτεχνών να βρίσκονται στην περιοχή και γενικότερα οι εναλλαγές τοπίου με ορεινό, ημιορεινό και πεδινό χαρακτήρα, συνθέτουν μια εικόνα που μαγεύει κάθε τουρίστα.

www.wikipedia.com
Στις νεανικές Σέρρες
Σε απόσταση 86 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, η πόλη των Σερρών είναι (σε κανονικές συνθήκες προ πανδημίας) μια «ζωντανή» πόλη με φοιτητές, ζωή, πράσινο, αλλά και αστική χροιά. Η αστική πλευρά της πόλης είναι πιο έντονη στην Εθνικής Αντιστάσεως, τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της, ενώ για γερή δόση οξυγόνου και φύσης, η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων είναι το μεγαλύτερο και ομορφότερο πάρκο της, που αποτελεί χώρο αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης, με πλήθος δέντρων και ρυάκια ανάμεσά τους. Μια επίσκεψη στα μουσεία της (Λαογραφικό, Φυσικής Ιστορίας, Ελιάς κ.ά) -κορωνοϊού επιτρέποντος- και μια περιήγηση στα τουρκικά κτίσματα που αποτελούν αξιοθέατα, όπως το Μπεζεστένι που χρησιμοποιούνταν ως κλειστή αγορά πολυτελών εμπορευμάτων, το Τζιντζιρλή Τζαμί και το Τζαμί Αχμέτ Πασά που οι Σερραίοι αποκαλούν Αγιά Σοφιά, είναι απαραίτητη. Στα 60 χιλιόμετρα βρίσκεται και η Αμφίπολη που έστρεψε πριν λίγα χρόνια παγκοσμίως τα βλέμματα πάνω της μετά τις τελευταίες ανασκαφές και στα 45 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, δίπλα στο χωριό Λιθότοπος, βρίσκεται η πανέμορφη λίμνη Κερκίνη.

Στο ήσυχο Κιλκίς
Στην κεντρική Μακεδονία, το Κιλκίς είναι μια επαρχιακή πόλη που σημειώνει αξιοσημείωτη βιομηχανική πρόοδο, ενώ ταυτόχρονα είναι ήσυχη, μετρώντας 48 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε μείζον κέντρο αντάρτικης αντιστασιακής δράσης πριν απελευθερωθεί, το 1944, και ως πεδίο αντιπαραθέσεων και κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, τα μνημεία δεν λείπουν σε διάφορα σημεία της πόλης και του ευρύτερου νομού. Ένα από τα πρώτα μέρη που θα βρεθείτε κατά την επίσκεψή σας στο Κιλκίς είναι ο λόφος του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο σπήλαιο, ένα από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας με μοναδικά στο είδος τους πέτρινα κοράλλια, σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο στους τοίχους, στις οροφές και στα δάπεδα και πλούσια συλλογή απολιθωμένων οστών ζώων, που χαρίζει στο σπήλαιο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Χαλαρώστε στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης και αναζωογονηθείτε από τις νότες πράσινου που βρίσκονται παντού στην πόλη, από τα πάρκα μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Αν έχετε το χρόνο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τη λίμνη Δοϊράνη στα βόρεια του νομού, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της.

Στην όμορφη Κοζάνη
Έχει πληγεί σημαντικά το διάστημα της πανδημίας Covid-19, αλλά η διάσημη πόλη του ξακουστού κρόκου Κοζάνης έχει πολλά να επιδείξει και να ξεπεράσει το σκοτεινό πέπλο των κρουσμάτων. Χτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων όρων, η Κοζάνη, με τις ορεινές και ημιορεινές της εκτάσεις, διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ βρίσκεται 15 χλμ. βορειοδυτικά της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου, σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην πόλη θα σας εντυπωσιάσουν τα διατηρητέα αρχοντικά του 18ου αιώνα που έχτισαν οι έμποροι της περιοχής, αλλά και η πηγή οξυγόνου της πόλης, ο Δημοτικός Κήπος, το πάρκο Κουρί και το πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Μια βόλτα στο Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της και στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας θα σας συστήσουν καλύτερα την πόλη, ενώ ανάμεσα στα μουσεία της θα βρείτε και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά από αυτή της Αθήνας.

Στα νόστιμα Γρεβενά
Μπορεί να έχει ανακηρυχτεί η «Πόλη των Μανιταριών», δεν χρειάζεται, όμως, να είστε λάτρης τους για να την επισκεφτείτε –αλλά αν είστε, ακόμα καλύτερα. Στα 484 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 170 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 100 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά φημίζονται για τα μανιτάρια και τη μανιταροφιλία των κατοίκων, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζεται και με το Μουσείο Μανιταριών στη Λάβδα Γρεβενών. Με πυκνά δάση και αλπικά τοπία, τα Γρεβενά σίγουρα εμπνέουν για χειμερινές αποδράσεις, αλλά την άνοιξη μπορεί κάποιος πιο εύκολα να τριγυρίσει, να δοκιμάσει τοπικές συνταγές με μανιτάρια και να κάνει και μια «πράσινη» εξόρμηση στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα, γνωστό και ως «Ζεστή Κοιλάδα», όπου συγκεντρώνεται ανεκτίμητης οικολογικής αξίας πλούτος σε μια εκθαμβωτική παλέτα χρωμάτων στο νότιο άκρο του νομού, σε υψόμετρο 1400 μέτρων και έκταση 69.000 στρεμμάτων.

Ας ελπίζουμε όλα αυτά να μπορέσουμε σύντομα να τα ζήσουμε με ασφάλεια από κοντά, αποχαιρετώντας την πανδημία.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ