Ποια είναι η μαθηματική φόρμουλα για την ιδανική πτήση;

taksidi-eutuxia-filoi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Εφόσον έχει βρεθεί η μαθηματική φόρμουλα για το τέλειο… ντόνατ, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει μία και για την πιο απολαυστική πτήση.

Βάζοντας για λίγο στην άκρη ότι το κύριο μέλημα των περισσότερων επιβατών ενός αεροπλάνου είναι να φτάσουν στον αγαπημένο τους προορισμό, η online ταξιδιωτική εταιρία Skyscanner θέλησε να επικεντρωθεί στο τι κάνει μια πτήση απολαυστική.

Η εταιρία ρώτησε περίπου 2 χιλιάδες επιβάτες σχετικά με το αν τους ενδιαφέρει περισσότερο να φτάσει η πτήση τους στην ώρα της ή να έχουν περισσότερο χώρο στη θέση τους και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις. Στη συνέχεια, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμπειρία του κάθε ταξιδιώτη, όπως ο χρόνος του ταξιδιού, ο χώρος που έχει για τα πόδια του και η συνέπεια της πτήσης «ζυγίστηκαν», έτσι ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος συνδυασμός.

Οι προτιμήσεις συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν από καθηγητή μαθηματικών, ο οποίος βρήκε τη φόρμουλα (T + L - 30) P/100, όπου Τ=η ώρα της ημέρας, L=ο διαθέσιμος χώρος για τα πόδια και P=η συνέπεια, με το αποτέλεσμα να κυμαίνεται από 0 (κακό) έως 20 (ιδανικό). Στο T οι επιβάτες συμπληρώνουν 10 για πρωινές πτήσεις, 5 για βραδινές και 3 για απογευματινές, στο L συμπληρώνουν τις ίντσες από 28 ως 40 και στο P ποσοστό από το 1 ως το 100.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 44% των ταξιδιωτών πιστεύει ότι η ώρα της πτήσης τους παίζει σημαντικό ρόλο, με το 52% να προτιμά πρωινές, το 27% βραδινές και το 21% απογευματινές πτήσεις, ενώ το 61% θεωρεί επίσης πολύ σημαντικό το χώρο που έχει κατά τη διάρκεια της πτήσης, κάτι που αποτέλεσε τελικά και τον πιο σημαντικό παράγοντα ικανοποίησης σε μια πτήση. Τέλος, η συνέπεια στην ώρα αναχώρησης και άφιξης παίζει σημαντικό ρόλο για το 38% των επιβατών.

Ακόμη, το 48% θεωρεί σημαντικό το καλό φαγητό και ποτό στην πτήση του, το 44% να μην υπάρχουν αναταράξεις, το 33% να έχει τη διπλανή θέση κενή, το 30% να πετυχαίνει καλές τιμές και το 24% να έχει ωραία… θέα.